Linkuri accesibilitate

Un bulgar urmărit internațional de ani de zile, inclusiv la cererea României, a fost arestat la Kiev


Bulgarul Evelin Banev este acuzat de spălare de bani și trafic de droguri în patru țări europene, inclusiv România. A fost condamnat de un Tribunal din București, în absență, la 10 ani și jumătate de închisoare.
Bulgarul Evelin Banev este acuzat de spălare de bani și trafic de droguri în patru țări europene, inclusiv România. A fost condamnat de un Tribunal din București, în absență, la 10 ani și jumătate de închisoare.

Un cetățean bulgar aflat de șase ani pe lista persoanelor căutate de mai multe țări europene pentru acuzații de trafic de droguri și spălarea de bani a fost arestat la Kiev. Ministerul de Externe al Bulgariei a confirmat, vineri, 10 septembrie, că autoritățile din Ucraina l-au capturat pe fostul sportiv Evelin Banev.

Poliția din Ucraina anunțase în 7 septembrie că a arestat un bărbat căutat de Interpol, dar nu îi dezvăluise identitatea. Banev a fost prins într-o parcare, în timp ce se îndrepta spre mașina sa, potrivit înregistrării poliției, publicate pe YouTube.


Bulgaria a anunțat că a început demersurile pentru extrădarea sa. Banev, în vârstă de 56 de ani, a fost văzut ultima dată în public, în 2015, la o înfățișare de la Curtea de Apel din Sofia. El este acuzat de trafic de droguri și spălare de bani în alte trei țări: România, Italia și Elveția.

Fostul sportiv a fost arestat în 2021 în Bulgaria și extrădat în Italia pentru un proces desfășurat în Milano. Și procurorii din București ceruseră extrădarea sa pentru acuzații similare.

Momentul arestării lui Evelin Banev, la Kiev.
Momentul arestării lui Evelin Banev, la Kiev.

Italia i-a permis lui Banev să se întoarcă temporar la Sofia, în 2015, pentru a se prezenta la procesul pe care în avea aici. A dispărut înainte ca autoritățile să îl extrădeze în România sau să îl predea, din nou, procurorilor italieni.

Între timp, a fost condamnat în absență:

  • în Italia, la 20 de ani de închisoare;
  • în România la 10 ani și jumătate de închisoare;

Recent a primit o condamnare și în Bulgaria iar procurorii elvețieni l-au trimis în judecată într-un proces în care este acuzată și banca Credit Suisse și un fost angajat al acesteia, pentru spălarea a 39 de milioane de dolari proveniți din trafic de droguri.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG