Linkuri accesibilitate

Miniștrii propuşi de Cioloş, respinși pe bandă rulantă în comisiile din Parlament


Dacian Cioloș l-a propus pe Dan Barna ministru al Afacerilor Externe.
Dacian Cioloș l-a propus pe Dan Barna ministru al Afacerilor Externe.

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate, iar votul în plenul Parlamentului este programat pentru miercuri. Birourile Permanente Reunite au decis, luni, calendarul învestirii Guvernului Cioloş.

UDPATE 20.25 - George Cățean, propunerea de la Agricultură, a primit aviz negativ cu 5 voturi pentru și 19 împotrivă, iar 7 s-au abținut.

UPDATE 20.10 - Ioana Mihăilă, propunerea USR pentru Ministerul Sănătății, a primit aviz negativ cu 18 voturi contra, 7 voturi pentru și 9 abțineri din partea PNL.

UPDATE 19.00 - Oana Ţoiu, propusă la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a primit aviz negativ din partea celor patru comisii reunite. 24 de parlamentari au votat împotriva propunerii de aviz favorabil, 18 au votat pentru avizul favorabil, iar 5 parlamentari s-au abţinut. De asemenea, Corina Atanasiu, propusă la Educație, a primit aviz negativ cu 10 voturi pentru, 17 împotrivă şi 11 abţineri.

UDPATE 17.00 - Dragoș Pîslaru, propus la Ministerul Finanțelor, Stelian Ion - propus la Justiție și Mihai Goțiu, desemnat de USR pentru Ministerul Mediului au primit avize nefavorabile.

UPDATE 16.00 - Claudiu Năsui, ministrul propus de USR la Economie, Ionuț Moșteanu, propunerea USR pentru Ministerul Dezvoltării, a primit aviz negativ cu 10 voturi pentru, 14 împotrivă și 16 abțineri, iar Ionuț Moșteanu, ​propunerea pentru Ministerul Dezvoltării, a primit aviz negativ cu 10 voturi pentru, 14 împotrivă și 16 abțineri.

UPDATE 14.20 - Cristian Ghinea, propunerea pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit un aviz negativ, cu 7 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri.

UPDATE 14.15 - Cristina Prună, propunerea pentru Ministerul Energiei, a fost respinsă în comisia de specialitate a Parlamentului cu 14 voturi pentru, 27 împotrivă și 12 abțineri.

UPDATE Ora 13:18 Cătălin Drulă este singurul dintre candidații propuși care a primit aviz pozitiv. La finalul audierii, a fost supus la vot un aviz negativ, înregistrându-se 12 voturi „pentru” aviz negativ, 8 voturi „contra” avizului negativ şi 7 abtineri. Preşedintele de şedinţă a precizat că nu a trecut avizul negativ.

UPDATE ora 13:00 Prezentarea programului de către Dan Barna nu i-a convins pe parlamentari. El le-a spus o eventuală armată europeană separată de NATO ”e cea mai proastă abordare posibilă”. „Relația cu SUA e unul din cei trei piloni ai politicii externe a României. Dar oportunitatea pe care o avem ca țară vine în contextul în care SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de pe estul Europei, mutându-și prioritățile pe zona Pacificului. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine tocmai din acest lucru în care americanii zic ”Fiți parteneri cu noi, fiecare în zona voastră.” În acest context este subiectul legat de autonomia strategică europeană și discuția complicată la UE despre relația cu SUA”, a spus Dan Barna.

După prezentare, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a spus că „este probabil cel mai slab capitol de politică externă redactat şi prezentat Parlamentului României în aceşti 30 de ani”.

UPDATE ora 12:45 Toți ministrii audiați în prima parte a zilei au fost respinși de parlamentarii din comisiile unde sunt audiați, primind aviz negativ. Este vorba despre: Iulia Popovici propusă pentru funcţia de ministru al Culturii, Tudor Pop propus pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Elena Berescu- pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Nicu Fălcoi - ministrul propus la Apărare. De asemenea, Dan Barna a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

UPDATE ora 10.15 Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat marţi că le-a cerut parlamentarilor partidului „decenţă şi profesionalism" în timpul audierilor miniştrilor propuşi în Cabinetul Cioloş, menţionând că liberalii au decis să se abţină la vot.

„Am discutat despre audierile de astăzi. Am cerut colegilor mei decenţă şi profesionalism în timpul audierilor de astăzi. Decizia de vot a fost luată aseară în BEx: ne vom abţine la voturile pentru candidatura miniştrilor din acest guvern. I-am rugat pe colegii mei să vină cu argumente clare", a spus Cîţu după şedinţa cu parlamentarii liberali.

Știre inițială

Programul audierilor a început la ora 10.00, candidaţii având la dispoziţie, în medie, câte o oră pentru a-şi expune intenţiile şi pentru a răspunde la întrebări. Excepţie fac Ioana Mihăilă propusă pentru Ministerul Sănătăţii care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion - Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu - Ministerul Mediului şi Corina Atanasiu - Ministerul Educaţiei, câte o oră şi jumătate.

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş:

  • Prim-ministru - Dacian Cioloș
  • Ministerul Finanțelor - Dragoș Pîslaru
  • Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica
  • Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - George Cățean
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - Mihai Goțiu
  • Ministerul Justiției - Stelian Ion
  • Ministerul Apărării Naționale - Nicu Fălcoi
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului - Claudiu Năsui
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Cristian Ghinea
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Ionuț Moșteanu
  • Ministerul Energiei - Cristina Prună
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Cătălin Drulă
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale - Oana Țoiu
  • Ministerul Sănătății - Ioana Mihăilă
  • Ministerul Culturii - Iulia Popovici
  • Ministerul Tineretului și Sportului - Tudor Pop
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Monica Berescu
  • Ministerul Educației - Corina Atanasiu

Audierile încep la ora 10 cu candidaţii propuşi pentru Cultură şi Sport - Iulia Popovici și Tudor Pop, şi continuă, de la ora 11.00, cu candidaţii propuşi pentru Cercetare, Apărare şi Externe.

De la ora 12.00, este programată audierea lui Alin Stoica, propus pentru Interne, şi a lui Cătălin Drulă, propus pentru Transporturi, portofoliu pe care l-a mai ocupat.

De la ora 13.00, este programată audierea candidaţilor de la Proiecte Europene şi Energie, de la ora 14.00, audierea celor de la Economie şi Dezvoltare, iar de la ora 15.00, audierea candidaţilor propuşi pentru Finanţe, Mediu şi Justiţie.

Audierile continuă, la ora 16.30, cu candidatul pentru Ministerul Muncii. De la ora 17.30 este programată audierea candidatului propus pentru Ministerul Educaţiei, urmată de audierea candidaţilor propuşi la Sănătate şi Agricultură.

Votul în plenul Parlamentului va avea loc miercuri

După audierile de marți, votul în plenul Parlamentului va avea loc, miercuri, de la ora 10.00.

Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare au fosti depuse luni la Parlament.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.

Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG