Linkuri accesibilitate

Varianta nouă a coronavirusului închide granițele Europei și ale SUA cu sudul Africii


 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că va dura câteva săptămâni pentru a înțelege impactul noii variante-mutant, în timp ce oamenii de știință încearcă să afle cât de transmisibilă este.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că va dura câteva săptămâni pentru a înțelege impactul noii variante-mutant, în timp ce oamenii de știință încearcă să afle cât de transmisibilă este.

Mai multe țări din întreaga lume își înăspresc restricțiile de călătorie după ce o nouă variantă de coronavirus a fost identificată în sudul Africii la începutul acestei săptămâni.

  • Regatul Unit și Singapore se numără printre cei care se grăbesc să introduce măsuri mai stricte sau care interzic zborurile din Africa de Sud și din țările învecinate.
  • UE propune interzicerea zborurilor din regiune în întreg blocul.
  • Oamenii de știință spun că au încă multe de învățat despre noua variantă și că sunt foarte îngrijorați de ea.
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că va dura câteva săptămâni pentru a înțelege impactul noii variante, în timp ce oamenii de știință lucrează pentru a determina cât de transmisibilă este.

Varianta nou-apărută este foarte diferită de celelalte de până acum. Oamenii de știință au spus că este versiunea cea mai puternică a oricărei mutații de până în prezent, ceea ce înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală de la Wuhan, ar putea să nu fie la fel de eficiente.

Noua variantă nu a primit încă un nume mai memorabil, cum ar fi Delta sau Beta, iar acum este cunoscută sub numele de B.1.1.529.

Se așteaptă ca Organizația Mondială a Sănătății să-i dea un nume și să anunțe dacă este o variantă de îngrijorare sau doar o variantă de interes.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

OMS spune că până acum au fost raportate mai puțin de 100 de secvențe de mostre. Cazurile au fost confirmate în principal în Africa de Sud, dar au fost detectate și în Hong Kong, Israel, Botswana și Belgia.

Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat vineri că este „foarte probabil” să se fi răspândit și în alte țări.

Majoritatea cazurilor din Africa de Sud au fost din provincia sa cea mai populată, Gauteng, a cărei capitală este Johannesburg.

Doar aproximativ 24% din populația Africii de Sud este complet vaccinată, ceea ce ar putea permite o răspândire rapidă a cazurilor, a declarat vineri pentru BBC Dr Mike Tildesley, membru al grupului Scientific Pandemic Influenza Modeling (Spi-M).

În Hong Kong, varianta s-a răspândit în timpul carantinei hoteliere între o persoană care sosise din Africa de Sud și un alt oaspete al hotelului care a fost testat pozitiv câteva zile mai târziu, a dezvăluit Departamentul de Sănătate. Ambii erau complet vaccinați.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a declarat vineri că țara sa se află „în pragul stării de urgență” în ceea ce privește noua variantă și că „va acționa rapid și puternic” și de astă data.

Un caz a fost depistat la o persoană care s-a întors din Malawi, potrivit presei israeliene care citează Ministerul Sănătăţii. Alte două cazuri sunt suspecte de infectare cu aceeași tulpină, dar nu au fost confirmate încă. Se spune că toți trei erau complet vaccinați.

OMS a avertizat împotriva impunerii în grabă restricțiilor, spunând că ar trebui să existe, mai degrabă o „abordare științifică și bazată pe riscuri”.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie și Țările de Jos, au oprit temporar zborurile din Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Eswatini (fostă Swaziland), Lesotho.

Președintele Joe Biden va restricționa călătoriile din Africa de Sud și din alte șapte țări începând de luni, din cauza apariției noii variante de coronavirus, au declarat oficialii administrației SUA pentru CNN.

Acționând la sfatul doctorului Anthony Fauci și al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, administrația Biden va restricționa călătoriile din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi.

Singapore, Italia, Franța și Israel sunt printre țările care au plasat și ele Mozambic, pe listele lor roșii.

Japonia a anunțat că, de sâmbătă, călătorii din sudul Africii vor trebui să intre în carantină timp de 10 zile și să facă un total de patru teste în acest timp.

„Cheia managementului crizelor este să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a titrat Japan Times care l-a citat pe secretarul șef al guvernului, Hirokazu Matsuno.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut tuturor națiunilor UE să pună „frâna de urgență” și să oprească zborurile din regiune.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

„Acum este important ca noi toți din Europa să acționăm foarte rapid, decisiv și uniți”, a spus ea vineri.

UE se luptă deja să facă față noilor valuri ale virusului, iar mai multe țări au reimpus blocaje și restricții.

Republica Cehă va interzice de sâmbătă intrarea oricărei persoane care a petrecut mai mult de 12 ore în acele națiuni.

Germania, care trece în prezent printr-un al patrulea val de infectări din cauza variantei Delta, va permite doar germanilor să zboare în Germania din Africa de Sud începând de vineri seară, a declarat o sursă a Ministerului Sănătății citată de agenția de presă Reuters.

Chiar dacă călătorii sunt complet vaccinați, ei vor trebui totuși să petreacă 14 zile în carantină.

India a ordonat screening și testare mai riguroase pentru călătorii care sosesc din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong, relatează presa locală.

Interdicțiile de zbor amenință să separe familiile în perioada sărbătorilor.

Ruth Daines-Slack, în vârstă de 70 de ani, și-a rezervat un zbor de la Cape Town în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru Crăciun și sărbătorirea mamei sale care împlinește 100 de ani.

Ea a declarat pentru BBC că este „mai mult decât devastată” că nu va mai putea să facă călătoria, adăugând că interdicția de călătorie din Marea Britanie este o „reacție bruscă”.

Marea Britanie a fost una dintre primele națiuni care a impus interdicție de zbor, pe care Ministerul de Externe al Africii de Sud a criticat-o ca fiind o „decizie grăbită” luată înainte ca OMS să facă vreun anunț cu privire la varianta mutant.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG