„La instrucțiunile ministrului Di Maio (viceprim-ministru al Italiei, lider al Mișcării Cinci Stele – n.r.), ambasadorul Italiei în România a cerut astăzi lămuriri imediate de la guvernul României după episodul petrecut la București împotriva jurnalistei RAI Lucia Goracci și a echipei acesteia. Ambasadorul - conform celor aflate din surse de la Farnesina (Palatul MAE italian – n.r.) - și-a exprimat surprinderea și nemulțumirea și a cerut autorităților române competente să investigheze cele întâmplate”, scrie site-ul RAI.
De asemenea, subsecretarul de stat pentru Afaceri Externe italian, Benedetto Della Vedova, i-a transmis ambasadorului României în Italia că „guvernul italian dezaprobă ferm ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti corespondentului Tg1 şi echipei sale".
„Ambasadorul (George Gabriel) Bologan m-a reasigurat că autorităţile din România cercetează cazul cu maximă atenţie şi rigoare şi că deja s-au luat măsuri împotriva soţului senatoarei Diana Şoşoacă”, a declarat oficialul italian, citat de ANSA.it.
Conflictul familiei Șoșoacă cu jurnaliștii de la Rai Uno s-a produs vineri seară, la sediul cabinetului de avocatură al senatoarei Diana Șoșoacă. Enervată de solicitarea jurnaliștilor de a filma interiorul cabinetului, după ce își dăduse acordul de a le răspunde la câteva întrebări, senatoarea și-a chemat soțul și alte câteva persoane, i-a închis pe jurnaliști în birou și a sunat la 112, ocazie cu care au descins la fața locului polițiștii Secției 4 din Capitală.
Senatoarea susține că ea ar fi fost, de fapt, supusă violențelor, iar jurnaliștii italieni ar fi intrat cu forța în „casă”. Și pentru că echipa de televiziune ar fi refuzat să iasă din cabinet, a solicitat intervenția poliției. Se pare însă că atât jurnaliștii, cât și polițiștii care au ajuns la fața locului au fost cei agresați fizic și verbal.
Premierul Ciucă consideră incidentul „inacceptabil”
„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, a transmis biroul de presă al premierului într-un comunicat remis presei marți și preluat în majoritatea publicațiilor italiene, care au salutat reacția premierului român.
Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat marți seară că autoritățile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informații cu privire la „eventuale măsuri adoptate de autoritățile române competente.”
Ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, „urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului și să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii”, spune MAE.
„Totodată, șeful misiunii diplomatice a subliniat că România rămâne în continuare profund angajată în protejarea libertății presei, un pilon important al democrației și al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să afecteze caracterul solid al relației bilaterale între România și Italia, opinie împărtășită și de partea italiană”, arată MAE.
Relatarea jurnalistei italiene
Intervievată de presa italiană, jurnalista Lucia Goracci povestește cum s-a desfășurat agresiunea la care a fost supusă.
„Nu credeam că se va întampla asta într-o țară ca România”, a relatat Lucia Goracci. În filmarea făcută de echipa Luciei se vede la un moment dat cum strigă „nu suntem în Siria”, trimitere la una din zonele de conflict în care jurnalista de 52 de ani a fost de-a lungul carierei sale de peste 20 de ani.
Goracci relatează apoi pentru colegii ei din presa italiană că a fost sechestrată în biroul senatoarei antivacciniste care „a închis ușa de mai multe ori, împiedicându-ne să ieșim. Au apărut atunci mai mulți bărbați, inclusiv soțul ei. Nu ne-au lăsat să ieșim și ea a sunat la 112”, acuzându-i pe jurnaliști că au intrat abuziv peste ea în cabinet. „Pe scurt, au început să ne incrimineze."
Goracci a explicat atunci că senatorul „a spus poliției că putem avea arme sau droguri asupra noastră. Ne-au amenințat. Soțul ei a mai spus: ce să fac cu tine acum? Să deschid fereastra și să te arunc?”
Jurnalista a reușit apoi să iasă profitând de un moment în care a intrat cineva. Apoi a revenit pentru a-și elibera colegii rămași în biroul senatoarei, odată cu venirea poliției care i-a „creat iluzia că ne va apăra” când „soțul senatoarei a pus mâna pe noi și ne-a luat apoi polițistul”, totul derulându-se „într-un crescendo de grotesc”, relatează Lucia Goracci.
„Mă simt bine acum. M-am întors în Italia, simt multă solidaritate în jurul meu. Dar mi-aş dori ca plângerea pe care am făcut-o la poliţie să fie dusă mai departe, pentru că ceea ce ni s-a întâmplat nu poate să fie trecut cu vederea. Nu voi generaliza despre ţară, despre un popor sau despre poliţie, în general, dar vreau ca plângerea mea să îşi urmeze cursul. În al doilea rând, era o jurnalistă din România cu mine, Delia Marinescu. Ştiu că şi ea a făcut o plângere. Sper ca ea să fie protejată", a declarat Lucia Goracci pentru Corriere della Sera.
Ea a relatat că a fost primită „pentru un interviu cu privire la poziţiile antivaccinare ale senatoarei Şoşoacă, ca să clarificăm asta” dar că, imediat cum a început să pună întrebări senatoarea a escaladat „într-un crescendo grotesc” pentru că apoi să decidă să-i dea afară. Numai că s-a răzgândit brusc și a decis să-i încuie pe dinăuntru și să sune la poliție.
„I-am cerut dovezi ştiinţifice pentru poziţiile antivaccinare. Mi-a spus că în România morţii sunt îngropaţi dezbrăcaţi în saci negri şi că asta ar merita un al doilea proces ca la Nürnberg. Mi-a spus apoi că eu sunt jurnalistul guvernului iar ea este cu Dumnezeu şi cu adevărul. Și de aici a început coşmarul. Ne-a încuiat în cameră cu nişte bărbaţi, printre care era şi soţul ei. Apoi a început să ne filmeze cu un telefon în timp ce pe un altul cerea poliției să intervină, acuzându-ne că am intrat în biroul ei efracţie”, a relatat Lucia Goracci.
Discuția a degenerat în momentul în care jurnalista a cerut dovezi pentru susținerile senatoarei care a negat existența pandemiei, a victimelor sale și a spus că cei responsabili vor fi judecați pe tiparul procesului de la Nürnberg.
Iritată că nu poate conduce interviul, senatoarea Diana Șoșoacă a refuzat să mai acorde interviul, a blocat ușa de la intrarea în apartament și a sunat la poliție.
„M-a mușcat de mână”
La rândul ei, Șoșoacă a susținut în mai multe interviuri acordate în presa română și pe postările video făcute pe pagina sa de Facebook că a devenit suspicioasă atunci când și-a dat seama că jurnaliștii, deși de la un post italian de televiziune, vorbeau totuși în engleză între ei și, după ce le-a cerut să se legitimeze, aceștia au refuzat.
Chemați de Diana Șoșoacă, polițiștii de la Secția 4 au venit la biroul de avocatură al senatoarei iar soțul ei, Silvestru Șoșoacă, ar fi început să îi împingă pe jurnaliștii străini, i-a smuls Luciei Goracci masca de protecție, după care ar fi lovit-o în braț și ar fi mușcat-o de mână, după cum relatează chiar jurnalista în plângerea depusă la poliție.
„M-a muşcat de mână şi apoi am ieșit afară”, a scris jurnalista Lucia Goracci în plângerea penală.
Jurnaliștii au mers apoi la secția de poliție pentru a face plângere, unde spun, însă, că au fost anchetați, percheziționați și eliberați abia la miezul nopții, după 8 ore și numai la intervenția ambasadorului Italiei în România.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 din București a anunțat luni, 13 decembrie, că Dumitru Silvestru Șoșoacă, este urmărit penal pentru că a agresat un polițist și a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Cine este Lucia Goracci
Lucia Goracci este șefa biroului televiziunii publice Rai pe Turcia, Siria, Iraq și Europa de Sud-Est, explică jurnalista Delia Marinescu, care a fost și ea sechestrată alături de colegii jurnalistei italiene și care a avut rolul de „fixer”, adică intermediar de contacte și traducător pentru echipa de la Rai.
Goracci și-a făcut debutul în presă în redacția siciliană a RAI ca prezentatoare de jurnal, iar apoi a fost, pe rând, prezentatoare de știri la Rai 2 și Rai 3. A devenit apoi corespondent de război în Orientul Mijlociu și America Latină. A transmis despre urmările cutremurului din Haiti, din 2010, și despre accidentul din mina San Jose din Chile sau din războiul civil din Libia, precum și din zone de conflict din Siria și Irak.
Goracci a transmis din Afganistan, din toiul operațiunilor de evacuare a refugiaților, după ce talibanii au preluat puterea.
Celebră rămâne filmarea în care îi cere unui taliban să o privească în ochi atunci când îi vorbește. „Dar de ce nu mă privești când îmi răspunzi”, îl întreabă ea.
S-a întors în Italia cu ultimul avion trimis să preia ultimii refugiați, dar a revenit la Kabul în septembrie, de unde a continuat să transmită dintr-una dintre cele mai periculoase zone de conflict din lume.
Jurnalista Delia Marinescu confirmă spusele Luciei Goracci
Delia Marinescu a fost și ea audiată de anchetatori marți, când a făcut și o postare pe pagina sa de Facebook în care a relatat întreg momentul cu lux de amănunte și a confirmat spusele jurnalistei italiene care plănuia să vorbească cu oameni „de ambele părți ale vaccinării”, ceea ce confirmă chiar materialul filmat în România despre eșecul vaccinării și resorturile acestui eșec, transmis de televiziunea italiană dar care, în loc de interviu cu Diana Șoșoacă, s-a încheiat cu momentul conflictului.
Despre Șoșoacă, jurnalista Lucia Goracci a aflat dintr-un reportaj transmis la CNN și „a trecut-o pe listă”, povestește Delia Marinescu.
„Am confirmat interviuri cu un medic de la Institutul Balș, un fotograf care a pozat în ATI, un preot, un medic sudanez care convinge oamenii dintr-un sat din Dolj să facă vaccinul și Diana Șoșoacă.
”Str. Turda…”, îmi scrie senatoarea pe sms adresa completă. La 15.40 ne prezentăm la biroul ei. Ne întâmpină cu un zâmbet larg și farfuriuțe cu covrigei și alune. Pe pereți, steagul României, steagul dacilor și un colaj cu fotografii cu senatoarea. Goracci propune să înceapă interviul chiar acolo, în fața colajului. Șoșoacă aprobă.
Schimbă câteva replici despre Covid-19 și arată la cameră un sac mare și negru de plastic, în care zice că sunt băgați oamenii omorâți.
- De cine? De pandemie!, intervine Goracci.
- Care pandemie, doamnă? Atunci tu și ea de ce nu ați murit?
- Pentru că sunt vaccinată și port mască.
Deși până acum vorbise cu Goracci în engleză, Șoșoacă ne anunță că vrea să continue în română, pentru că asta e limba noastră.
- Da, seamănă cu italiana, zice jurnalista.
- Nu, italiana seamănă cu româna, o corectează senatoarea.
Mă cheamă lângă ea și-mi zice sever să am grijă cum traduc, pentru că ea știe și engleză, și italiană și o să verifice.
- O amenințați cumva?, o întreabă Goracci.
- Dacă nu vă convin condițiile, puteți să plecați, răspunde Șoșoacă.
- Ok, atunci plecăm, spune Goracci, revoltată că senatoarea m-a amenințat. Mulțumim oricum pentru timpul acordat.
Dăm să plecăm, dar senatoarea se repede și încuie ușa. Nu ne mai crede că suntem jurnaliști și ne cere legitimațiile. Sună la 112. “În momentul ăsta vorbiți cu un senator al României, da?”, îmi zice. Goracci trage de ușă și strigă “Dă-ne drumul! Asta e răpire!” Ușa se deschide, intră un bărbat, jurnalista reușește să scape.
Eu, cameramanul sârb Miki Stojicic și editorul turc Sirdas Yildiz de la Rai rămânem încuiați în apartamentul-birou, împreună cu senatoarea, soțul ei și bărbatul nou venit. Șoșoacă ne filmează, și eu la fel. Mă amenință că o să plătesc pentru asta. Le cere străinilor să șteargă toată filmarea.
- Am fost în 100 de țări și n-am văzut așa ceva, exclamă Yildiz.
Poliția vine în vreo 10 minute. Se întoarce și Goracci, care începe să filmeze scena și strigă să îi elibereze colegii. Silvestru Șoșoacă îi smulge telefonul din mână și masca de pe față, o lovește și sare la polițistul care se băgase între ei. “Silviu, încetează!”, repetă Șoșoacă. Îmbrânceli, agitație, urlete. Senatoarea le zice polițiștilor să ne șteargă filmările și să ne rețină, că i-am fi furat din casă.
Ieșim. În fața blocului, polițiștii de la Secția 4 ne întreabă dacă vrem să depunem plângeri pentru că am fost agresați. Da, zice echipa Rai, și mergem cu șoferul nostru. La secție, ne percheziționează minuțios pe toți, ne caută în genți și în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri.
Ne spun că am fost conduși acolo pentru că Diana Șoșoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secție, cum pretind acum polițiștii. Le zice că vrea să plece. Polițiștii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secția de poliție, putem pleca. E miezul nopții.
A doua zi, la 6 dimineața, mergem cu toată echipa în Dolj, să ducem la bun sfârșit reportajul. Pe drum mă sună un inspector de poliție de la Secția 1 să îmi spună că sunt chemată la audieri în calitate de martor pentru dosarul penal deschis pe numele lui Silvestru Șoșoacă, pentru ultraj împotriva polițistului agresat.
(..) Am fost privați de libertate, iar jurnalista din Italia și un polițist au fost agresați în timp ce ne făceam cu toții meseria”, relatează Delia Marinescu, ea însăși jurnalist.
Federația Națională a Presei Italiene cere sancționarea României
„Povestea colegei RAI Lucia Goracci, închisă într-o cameră după ce a încercat să intervieveze un parlamentar no vax din România necesită o intervenție a celor mai înalte autorități ale Uniunii Europene”, a spus Raffaele Lorusso, secretar general al FNSI, citat de rainews.
„Libertatea presei și dreptul presei – a adăugat el – sunt pietre de temelie ale actului constitutiv al Uniunii. Niciun stat membru nu poate fi admis. să calce și să încalce aceste principii, fără o reacție dură din partea Parlamentului și a Comisiei Europene, care trebuie urmată de o sancțiune adecvată. Speranța este ca și guvernul italian să ia măsuri în toate forurile pentru a obține măsuri juste și inevitabile împotriva României, țară membră a UE, și să restabilească respectul pentru dreptul jurnaliștilor de a informa și al cetățenilor de a fi informați, pilon al democrației”.