În același timp, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) susține că răspândirea tulpinii Omicron va transforma Covidul într-o boală endemică, cu care oamenirea poate învăţa să trăiască.
„Nimeni nu ştie exact când ne vom afla la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo. Odată cu creşterea imunităţii în rândul populaţiei şi cu Omicron va exista multă imunitate naturală, în afară de vaccin şi vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemic”, a declarat Marco Cavaleri, marţi şeful strategiei de vaccinare la EMA.
În același timp, experții de la EMA îşi exprimă totodată îndoiala cu privire la administrarea unei a patra doze de vaccin anticovid populaţiei europene şi apreciază că vaccinarea repetată antcovid nu este o strategie „durabilă”.
„Dacă avem o strategie în care să administrăm (doze) «booster» la patru luni, vom ajunge să avem probleme cu reacţia imunitară. Iar în al doilea rând, există, bineînţeles, riscul săturării populaţiei de administrarea continuă a unor doze booster”, avertizează Marco Cavaleri.
Totuși, Marco Cavaleri a spus că „nu trebue să uităm că ne aflăm în continuare în pandemie”.
Cu faptul că virusul va deveni endemic sunt de acord tot mai mulți experți din întreaga lume. Covidul nu va fi eradicat în totalitate, dar va trece în faza endemică. Ceea ce înseamnă că virusul va continua să circule în anumite părți ale populației globale, dar prevalența și impactul său se vor reduce la niveluri relativ ușor de gestionat, astfel va ajunge mai mult ca gripa decât ca o boală care oprește lumea în loc.
„O boală este endemică dacă numărul de reproducere este stabil la unu.Asta înseamnă că o persoană infectată, în medie, infectează o altă persoană”, a explicat epidemiologul Eleanor Murray de la Universitatea din Boston, citată de Vox.com.
Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea Saskatchewan din Canada, arată că, în momentul de față, încă e criză sanitară, în condițiile în care multe guverne reimpun restricții pentru oprirea răspîndirii virusului
„Aceste restricții depind mult de povara pe care virusul o va pune asupra sistemului de sănătate”, a spus Rasmussen.
Însă, experții sunt însă optimiști. „Numărul incredibil de infecții creează imunitatea la nivel de populație. Acest lucru va fi crucial în ceea ce privește oprirea valurilor viitoare”, a spus Joshua Michaud, director pentru politica globală de sănătate la Kaiser Family Foundation.
Deocamdată, coronavirusul nu poate fi declarat endemic, pentru că evoluează destul de de repede, după cum arată filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar acest lucru nu va mai dura mult la ritmul în care se răspândește.
„Avem în continuare un virus care evoluează destul de rapid şi care ridică noi provocări. Nu ne aflăm, aşadar, în punctul în care să-l putem califica drept endemic”, a subliniat însărcinata cu Situaţii de Urgenţă la OMS Catherine Smallwood.
OMS Europa prognozează că peste jumătate dintre europeni ar putea contracta varianta Omicron în două luni, scrie BBC. De asemenea, OMS Europa spune că lupta împotriva Covid cu dozele booster actuale nu este o strategie viabilă. Statele este necesar să înceapă mai degrabă să se gândească la o administrare a unor doze „booster” la o perioadă lungă de timp şi să le administreze la începutul iernii, la fel ca pe vaccinul antigripal.
În pofida faptului că varianta Omicron pare mai contagioasă decât celelalte tulpină, studiile recente au relevat un risc mai mic de spitalizare în urma unei infecţii cu această tulpină- estimat undeva între o treime şi jumătate faţă de riscul de spitalizare al tulpinii Delta, potrivit EMA.