Linkuri accesibilitate

Autoritățile invocă „finalul pandemiei”. De ce s-ar mai vaccina copiii?


Vaccinarea copiilor sub 12 ani a început la finalul lunii ianuarie, dar nu foarte mulți părinți au luat decizia de a-și vaccina copiii. (Imagine dintr-un centru de vaccinare, 2021)
Vaccinarea copiilor sub 12 ani a început la finalul lunii ianuarie, dar nu foarte mulți părinți au luat decizia de a-și vaccina copiii. (Imagine dintr-un centru de vaccinare, 2021)

Începută pe 26 ianuarie, vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani se află într-o continuă scădere. Din această grupă de vârstă sunt aproximativ 8.000 de copii vaccinați, iar ritmul este tot mai lent, pe fondul mesajelor autorităților privind finalul pandemiei și eliminarea restricțiilor.

De la începutul lunii februarie, în doar două săptămâni, numărul copiilor care s-au vaccinat a scăzut de peste șase ori. Diminuarea are loc și pe fondul anunțurilor făcute de autorități, care dau semnale privind eliminarea restricțiilor, dar și după o testare mai intensă a celor mici. Pe 1 februarie se înregistrau 293 de copii vaccinați, iar pe 16 februarie numărul s-a redus la 45.

Epidemiologul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș susține că ne aflăm pe ultima sută de metri în ceea ce privește pandemia", dar vaccinarea copiilor ar trebui asigurată în continuare ca un factor de siguranță. Epidemiologul recunoaște însă că mesajele specialiștilor sunt din ce în ce mai puțin receptate, în timp ce vocea politicului, din întreaga Europă, nu doar din România, tinde să anunțe finalul pandemiei.

Greșeala care s-a făcut, nu doar în România, este că s-a confundat partea politică cu cea medicală. Trebuie să existe criterii epidemiologice. Autoritățile trebuie să gândească din punct de vedere medical. E o grabă la nivel european pentru a ridica restricțiile”, a precizat doctorul Marinescu pentru Europa Liberă.

România nu a excelat în vaccinarea adulților, iar acest lucru se reflectă și când vine vorba de vaccinarea copiilor, remarcă specialiștii. În grupa de vârstă 12 – 15 ani sunt peste 95.000 de copii care au făcut cel puțin o doză, iar pentru zona 16 – 17 ani cei vaccinați cu cel puțin o doză sunt peste 111 mii. În total, aproximativ 200.000 de minori au fost vaccinați împotriva Covid.

În urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2”, se arată pe platforma oficială care promovează vaccinarea.

Cu 125 de decese și 15.374 de cazuri noi raportate joi, România nu poate spune că a depășit încă pandemia.

Miercuri, dintre cei 1.156 de pacienți internați la ATI, 987 erau nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 619 erau minori, dar 13 se aflau în secțiile de terapie intensivă.

E impresionant să vezi un copil la terapie intensivă. Nu contează că sunt 13, au în spate 13 familii”, subliniază doctorul Marinescu.

Epidemiologul spune că a ales varianta cea mai sigură și și-a vaccinat copilul.

Adrian Marinescu, epidemiolog, Institutul Matei Balș
Adrian Marinescu, epidemiolog, Institutul Matei Balș

Ca părinte, vreau să aleg varianta cea mai sigură. Nu mă ajută că procentul de forme severe e mic. Sunt și copii care fac o formă critică și ajung la terapie intensivă. Pentru mine, ca părinte, este important să merg pe o variantă care să îmi dea cât mai multă liniște. Plecând de la datele științifice, vaccinarea mă ajută să nu facă o formă care să-i pună într-adevăr probleme”, explică doctorul.

Alegerea dacă un copil se va vaccina sau nu rămâne însă, de cele mai multe ori, la latitudinea părinților, spune specialistul.

Adrian Marinescu susține că nu se poate face o comparație între momentul din vara lui 2021 când autoritățile au clamat că au învins pandemia” și situația din prezent.

Din toate datele pe care le avem, chiar e o realitate. Chiar ne aflăm spre finalul pandemiei. Diferența e clară. La acel moment (n.r. – vara lui 2021) nu existau elemente care să ne spună că ne așteptăm la un echilibru care să și rămână. Acum putem să vorbim despre asta”, a fost mesajul medicului.

Managerul de la Institutul de boli Infecțioase „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, susține că, după doi ani de pandemie, vaccinarea trebuie privită într-o cheie de „recomandare pentru grupurile vulnerabile”.

„Persoanele cu risc pot să fie și adulți și copii, sunt persoane cu boli cronice care necesită o protecție suplimentară. Sunt și copii care, din păcate, au boli cronice. Medicul pediatru poate explica riscurile la care se supune un copil care are nevoie de un tratament care induce imunosubpresie și nevoia de a stimula imunitatea pe diferite paliere. Nu e vorba doar de Covid. În acest moment, vaccinul Covid trebuie să intre într-o schemă națională de profilaxie a bolilor infecțioase”, este poziția managerului de la Institutul de boli Infecțioase „Marius Nasta” din București.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București

Potrivit lui Beatrice Mahler, pentru populația sănătoasă s-ar putea să nu mai existe risc de deces sau la cote tot mai reduse.

„Din ceea ce se vede, din datele prezentate de OMS, se pare că ne apropiem de momentul în care putem spune că am depășit această perioadă”, a precizat managerul de la Marius Nasta.

Medicul a insistat că vaccinarea are rolul de prevenție, chiar și pentru copii.

Rafila: Masca nu e o botniță, părinții să se informeze pentru vaccinarea copiilor

Ministrul Sănătății a declarat că rata de infectare scade, dar sunt în continuare două criterii care mențin atenția: numărul de cazuri în secțiile de terapie intensivă și numărul de decese.

„Renunțarea la mască în interior sau exterior trebuie corelată cu evoluția acestor indicatori care sunt legați de accesul populației la servicii medicale”, a subliniat Rafila.

După decizia CCR, care a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență privind purtarea măștii în exterior din cauza unor erori de tehnică legislativă, Rafila a spus că masca este o „barieră să nu te infectezi” și trebuie folosită în zonele aglomerate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține în continuare purtarea măștii pe stradă și informarea privind vaccinarea
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține în continuare purtarea măștii pe stradă și informarea privind vaccinarea

„Când vom avea un trend descrescător în secțiile de terapie intensivă și vom ajunge la o anumită limită, să zicem 50% din capacitatea alocată, ne putem gândi la ridicarea anumitor măsuri de restricție, dar, categoric, nu o să fie o decizie a Ministerului Sănătății exclusiv. Nu cred că utilizarea măștii reprezintă o restricție, nu discutăm de botniță, ci un gest obișnuit”, a afirmat ministrul Sănătății.

În privința vaccinării copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, Alexandru Rafila a spus, înaintea lansării campaniei, că părinții trebuie să se informeze și să ia decizia vaccinării minorilor în cunoștință de cauză.

Oficialii guvernamentali nu au precizat până în prezent dacă se va impune și pentru copii un certificat verde pentru acces în diferite instituții sau spații închise.

Medicul Adrian Marinescu crede că nu se va ajunge la un certificat verde pentru minori. Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că sunt șanse mici pentru o asemenea decizie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG