„Ucraina numeşte cele mai recente acte ale Rusiei o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru”, a spus el, adăugând că ucrainenii sunt „pe pământul lor” şi „nu se tem de nimic sau de nimeni” şi nu vor ceda „o singură bucată” din ţară.
Preşedintele ucrainean a adăugat că se aşteaptă la un sprijin „clar” şi „eficient” din partea aliaţilor occidentali pentru ţara sa împotriva Rusiei.
„Aşteptăm un sprijin clar şi eficient din partea partenerilor noştrii. Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten”, a adăugat el.
Britanicii pregătesc primele sancțiuni pentru Rusia
Tot marți, Guvernul britanic s-a întâlnit de urgență într-o reuniune a comitetului Cobra.
Prim-ministrului Boris Johnson i s-au alăturat înalți oficiali de securitate, inclusiv ministrul de Externe Liz Truss și ministrul Apărării Ben Wallace, pentru a evalua impactul deciziei Rusiei de a recunoaște peste noapte regiuni separatiste din Ucraina, scrie BBC.
Guvernul discută o serie de sancțiuni înainte ca parlamentarilor britanici să li se ceară să voteze „un pachet semnificativ de sancțiuni” în cursul zilei de marți.
Este vorba despre primul pachet de sancțiuni impuse Rusiei.
Vladimir Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.
Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.
Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor.
OSCE: Peste 3.000 de încălcări ale armistiţiului în estul Ucraine
Observatorii OSCE au înregistrat în 48 de ore peste 3.200 de noi încălcări ale armistiţiului care ar trebui să fie în vigoare în estul Ucrainei, a anunţat organizaţia într-un comunicat de presă publicat în noaptea de luni spre marţi.
De vineri seară până duminică seară, observatorii de la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa au înregistrat 2.158 de încălcări în regiunea Doneţk şi 1.073 în regiunea Luhansk, controlate parţial de separatiştii proruşi aflaţi în război împotriva Kievului.
Acestea sunt în principal „explozii” în jurul liniei frontului, potrivit acestui buletin al OSCE, care are şi observatori postaţi la punctele de trecere care permit intrarea şi ieşirea din aceste două regiuni.
„Este de o importanţă crucială ca decizia de astăzi să nu conducă la noi acţiuni militare şi vărsări de sânge”, a declarat într-un comunicat reprezentantul special al OSCE în Ucraina.
Mai multe ambasade din Ucraina au evacuat diplomații în țările vecine - Polonia, România și Slovenia. Ministerul Afacerilor Externe din România a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, la cel maxim - „Părăsiţi imediat ţara!” şi le cere cetăţenilor români să nu meargă în Ucraina, iar celor care se află temporar acolo să plece imediat.
„În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre şi a evoluţiilor negative din această seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – 'Părăsiţi imediat ţara!'”, se arată într-un comunicat de pe site-ul MAE.
MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene.