Mai multe bănci rusești au fost blocate de la sistemul internațional de comunicare bancară SWIFT, ceea ce va dăuna capacității Rusiei de a acționa la nivel global. De asemenea, au fost înghețate activele Băncii Centrale din Rusia, blocând accesul țării la banii ținuți în străinătate. Alte măsuri includ limitarea cumpărării de cetățenii pentru rușii bogați și combaterea dezinformării.
Codul SWIFT reprezintă adresa electronică, unică, de autentificare a fiecărei bănci și instituție financiară din lume și este utilizată în cadrul operațiunilor bancare în valută.
Ținta principală a acestor sancțiuni sunt elitele Rusiei, printre care însuși președintele Putin și Ministrul de Externe Lavrov.
Băncile vizate de suspendare, precum Sberbank și VTB, au fost deja ținta sancțiunilor internaționale, însă decizia de a bloca peste 550 de miliarde de euro va avea un impact major asupra Rusiei.
Conform Președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, sancțiunile vor afecta peste 70% din sectorul bancar din Rusia.
„Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global. În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre”, se arată în documentul semnat sâmbătă noapte.
Decizia de a izola Rusia financiar a fost semnată de Uniunea Europeană, Marea Britanie, SUA și Canada.Care va fi impactul pe plan intern?
Potrivit unui oficial american, citat în Financial Times, decizia de a izola mai multe bănci din Rusia de sistemul bancar internațional va trimite rubla “în cădere liberă” pentru că nu va mai putea fi folosită internațional.
Rubla se află la un nivel istoric de scăzut față de dolar de la începutul invaziei din Ucraina. Acest declin va duce la inflație și alte probleme economice.
Elitele Rusiei sunt ținta principală a acestor măsuri. Este vorba de oligarhi, politicieni și oameni care-și folosesc influența pentru a cumpăra cetățenii străine precum a fost cazul în programul „pașaportul de aur” din Cipru, Malta și Portugalia.
Sunt urmăriți prin aceste sancțiuni și cei care îi ajută pe ruși să își desfășoare activitățile: avocații, bancherii și industria de lobby din vest care îi protejează pe ruși.
Măsura ar putea fi chiar mai devastatoare decât se vrea, consideră The Atlantic, care avertizează că rubla și-ar putea pierde complet valoarea, ducând milioane de ruși sub linia sărăciei.
Studiile arată că sancțiunile economice îi afectează adesea pe cei mai săraci și vulnerabili oameni. Cei cu salariu minim sau zilierii, cei ce locuiesc în zonele rurale, mărginașe, sau slab industrializate, femeile, copiii și cei cu dizabilități vor fi loviți din greu. Spre deosebire de 2014, când sancțiunile i-au afectat doar pe cei mai bogați ruși, efectele acestora vor fi simțite de această dată de întreaga societate.
Deși protestele sunt aproape imposibile în Rusia, este probabil ca rușii să iasă în stradă pentru a-și arăta nemulțumirile față de președinte odată ce se va face simțit în propriile buzunare impactul economic al acestor sancțiuni, cred unii analiști. Rușii au protestat deja după declanșarea războiului în ciuda riscului la care s-au expus, însă disperarea financiară ar putea atrage mai mulți oameni în stradă.
De asemenea, Rusia este dependentă de importuri pentru tot ceea ce ține de nevoile de zi cu zi: în jur de 35% din importurile sale provin din Germania, Italian, Franța, Spania, Olanda și Polonia. O mare parte din aceste importuri țin de sectorul alimentar.
Fără posibilitatea plăților rapide, la sfârșitul iernii, rușii s-ar putea trezi cu farfuria goală. De exemplu, sancțiunile impuse asupra Afganistanului și retragerea ajutorului umanitar au creat o criză a foametei în ultimele câteva luni.
Rămâne posibilă intrarea ajutorului umanitar în Rusia în ciuda sancțiunilor, dacă se va dori trimiterea acestor resurse, însă crearea acestei dependențe de ajutor străin poate continua ciclul sărăciei. Deocamdată, ajutoarele se duc spre Ucraina.
Blocarea de la SWIFT, care are peste 300 de bănci membre din Rusia, ar putea micșora economia țării cu cel puțin 5%.
Potrivit BBC, decuplarea Iranului de la Swift în 2012 a dus la pierderea a 30% din comerțul internațional și scăderea exporturilor de petrol la jumătate. De aceea, blocarea Rusiei de la SWIFT este supranumită de americani drept “modelul iranian”.
Conform Centrului Carnegie Moscova, de când a fost amenințată cu blocarea din SWIFT în 2014 odată cu anexarea Crimeei, Rusia și-a dezvoltat propriul sistem de comunicații bancar la nivel intern, prin care se desfășoară aproximativ un sfert din tranzacțiile cu cardul.
Statul a emis astfel de carduri pentru pensionari și bugetari așa că, spre deosebire de criza economică prin care Rusia a trecut în anii 1990, cei dependenți financiar de stat sunt în siguranță. Acest sistem, deși este inferior SWIFT, permite plăți internaționale către Armenia și regiunile Abhazia și Oseția de sud, parțial către Turcia, Kârgâzstan, Uzbekistan și Kazahstan.
Pentru a ameliora posibilele probleme bancare interne, este posibil ca Rusia să implementeze uzul cripto-rublei, explică Carnegie Moscova. Aceasta ar funcționa pe bază digitală pe modelul altor criptomonede, dar în loc să fie decentralizată prin Blockchain s-ar afla sub controlul statului rus. Acesta este un proiect la care Rusia lucra de câțiva ani, primul prototip fiind finalizat la sfârșitul anului trecut.
Care va fi impactul pe plan internațional?
Țările vestice au mai amenințat Rusia cu suspendarea din sistemul SWIFT. În 2014, când Rusia a anexat unilateral Crimeea, s-au discutat sancțiuni de acest fel, însă nu s-a ajuns la o decizie.
Blocarea de la SWIFT va îngreuna cu siguranță plățile pentru resursele naturale către Rusia, pentru că băncile vor fi nevoite să discute bilateral fiecare plată. Majoritatea plăților vor fi înghețate. Rusiei îi va fi imposibil să își lichideze activele din străinătate.
Statele Unite au dorit să transforme Rusia într-un paria pe scena internațională. De asemenea, premierul englez Boris Johnson a susținut cu tărie importanța blocării Rusiei din sistemul SWIFT.
Americanii au blocat activele mai multor bănci rusești încă de la începutul invaziei din Ucraina. Singurele alte țări sancționate de SUA în acest fel sunt Iran, Venezuela și Coreea de Nord.
Țările europene au fost ceva mai reticente, pentru că această decizie care necesită unanimitate va avea un impact negativ asupra firmelor care activează în Rusia. Multe din acestea se află în Germania, care s-a opus acestei măsuri până când a cedat sub presiunea celorlalte țări europene. Reticente au fost și Italia, Franța și Ungaria.
De asemenea, Uniunea Europeană este dependentă de resursele naturale exportate de către ruși. Conform Reuters, Germania a suspendat deja deschiderea gazoductului Nord Stream 2.
Blocarea căilor către vest va încuraja Rusia să își consolideze parteneriatul cu țări precum China, care a adoptat o poziție descrisă de către Financial Times drept „oficial neutră, dar neoficial pro-Rusia".
Conform Carnegie Moscova, cele două țări sunt deja partenere într-un sistem bilateral de plăți, în afara sistemului SWIFT, însă platforma este minoră prin comparație. Cu toate acestea, un parteneriat mai strâns între cele două țări ar putea destabiliza puterea dolarului pe scena internațională. Dacă se vor baza Rusia și China pe el, sistemul ar putea crește în importanță în zona Asiei Centrale.