Bună dimineața, dragi prieteni,
Potrivit celor mai recente informații de la Poliția de Frontieră de la începutul invaziei rusești asupra Ucrainei, în România au intrat 227.476, dar numai 71.796 se mai aflau ieri aici. Majoritatea refugiaților, mai mult de 930.000, au părăsit Ucraina prin Polonia. Alții au fugit prin Ungaria și Republica Moldova.
Toți refugiații ucraineni sunt femei, copii și bătrâni; bărbații între 18-65 de ani sunt sau urmează să fie înrolați în rândul apărătorilor țării.
Iată cele mai importante știri:
- Președintele Zelenski repetă cererea țării sale ca NATO să asigure o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Principalele orașe, sub asediu rusesc.
- Rusia bombardează deliberat ținte civile, inclusiv spitale. Potrivit ONU, forțele ruse au ucis 365 civili și au rănit 759, inclusiv o mamă cu doi copii în Irpin, lângă Kiev.
- Peste 13.000 de demonstranți ruși au fost arestați de regimul Putin de la începutul războiului pe 24 februarie 2022. Mai mult de 4.600 ieri, 6 martie, scrie BBC.
„Denazificarea” lui Putin înseamnă uciderea de civili. Prima înfățișare la Haga
Apelul repetat al președintelui Volodimir Zelenski pentru apărarea spațiului aerian al Ucrainei de către NATO este redat de toate marile publicații occidentale, inclusiv de live-blogul Europa Liberă.
Washington Post și nu numai arată că bombardamentele rusești au dus la eșecul celor două acorduri de încetare a focului la Mariupol, în sud-estul Ucrainei. Aici au rămas blocați sub tirul avioanelor de luptă, ale rachetelor și tancurilor rusești peste 200.000 de civili.
Multe publicații de limbă engleză de la BBC și The Guardian la New York Times înfățișează trupurile acoperite sau nu ale mamei și celor doi copii uciși de soldați ruși în timp ce fugeau din Irpin, un orășel aflat la 24 km de Kiev. Tatăl se zbate între viață și moarte. Liderul ucrainean a jurat că vinovații vor fi pedepsiți, reînnoind cererea de avioane de luptă adresată NATO.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că a devenit evident că Rusia atacă deliberat ținte civile ceea ce înseamnă crime de război, notează WP. Ucraina a anunțat că 35 de spitale au fost lovite de artileria rusă. BBC transmite că printre refugiații traumatizați de bombardamente se numără și copii bolnavi de cancer.
The Times îl citează pe secretarul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunând că „atacurile asupra spitalelor, a punctelor medicale și a medicilor, asistenților și lucrătorilor care oferă ajutor medicale încalcă neutralitatea medicală și reprezintă violări ale legilor umanitare internaționale”.
Times face un portret al procurorului Karim Kan, cel care se ocupă de plângerea Ucrainei la Curtea Penală Internațională de la Haga împotriva Rusiei. Absolvent al King's College de la Londra, a lucrat în dosare extrem de grele precum cele din fosta Yugoslavie, Rwanda și Cambogia. Prima înfățișare are loc astăzi, după cum relatează Europa Liberă.
SUA multiplică ajutorul militar, Putin acuză România & vecinii
În timp ce liderii NATO se tem să afișeze orice ajutor militar deschis față de Ucraina, de teama șantajului emis de Kremlin legat de declanșarea celor de-al treilea război mondial, analize românești și străine relevă alte tratate și acorduri internaționale care ar putea îndreptăți o replică militară fermă a Occidentului contra invaziei rusești în Ucraina.
Europa Liberă arată că acordul de la Budapesta din 1994 prin care Ucraina a fost de acord să-și transfere focoasele nucleare în Rusia prevede respectarea independenței și suveranității țării de către Rusia, Statele Unite și Marea Britanie.
Cu toate acestea, în pofida apelurilor fără răspuns la no-fly zone deasupra Ucrainei și a insistenței occidentale asupra sancțiunilor economice contra Rusiei (e adevărat, fără precedent), New York Times remarcă angajamentul limpede al Statelor Unite pentru ajutorarea militară a Ucrainei: 1700 de mine anti-tanc în cinci zile și o unitate cibernetică clandestină. Iar SUA nu sunt singure. Mulți ucraineni mulțumesc Turciei în aceste zile pentru dronele Bayraktar.
Deși nu s-a sfiit să invoce războiul nuclear ca să-și țină în șah adversarii occidentali, Vladimir Putin nu acuză însă Statele Unite de implicare în războiul de apărare al Ucrainei, ci „România și alte state vecine”.
Amenințarea Ministerului Apărării al Rusiei dată ieri publicității spune două lucruri: 1. „știm sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat către România și alte țări învecinate” și 2. cei care ar găzduiesc avioane ucrainene care vor fi folosite ulterior în luptă vor fi considerați de Moscova ca fiind implicați în conflict, după cum relatează Libertatea.
Replica premierului român, într-un interviu la Digi24, nu a fost că România dorește de urgență încetarea războiului din Ucraina, ci că ceea ce transmite Rusia nu este adevărat.
Curajul ucrainenilor rimează cu cel al protestatarilor ruși
În paralel cu imaginile înfiorătoare ale orașelor bombardate, podurilor distruse și, în ultimele zile, ale civililor uciși, lumea întreagă urmărește eroismul civililor ucraineni din orașele ocupate care ies în piețele centrale ale orașelor ca să protesteze. Așa s-a întâmplat, de pildă, sâmbătă, la Herson, oraș cu circa 300.000 de locuitori, între Mariupol (430 de mii de locuitori) și Odesa (aproape un milion de locuitori).
Totuși, ultimele zile au adus în atenție și eroi ruși. Cel puțin 13.000 de manifestanți ruși împotriva războiului au fost arestați de la declanțarea invaziei contra Ucrainei până duminică. Ieri au fost arestate circa 4.800 de persoane în cele 53 de orașe ale Rusiei în care au avut loc proteste.
Și nu sunt singurele gesturi de protest, după cum transmit colegii de la Serviciul Rusesc al Europei Libere. Mai multe mame l-au asaltat cu severitate pe guvernatorul Siberiei cu privire la misiunea fiilor lor în Ucraina: Nu știau că merg decât la exerciții. Ce vreți să faceți?
- În paralel cu o listă a piețelor afectate de războiul declanșat de Rusia - de la petrol la grâne, Washington Post și Europa Liberă descriu demersurile SUA de blocare a exporturilor rusești de petrol.
- The Guardian publică o excelentă analiză legată de cât de utile sunt informațiile din social-media pentru apărarea Ucrainei. Poze, fișiere audio și video sunt folosite identificarea fiecărui tanc sau vehicul militar rus.
- Directorul Teatrului Balșoi de la Moscova, în același timp al celui din Toulouse, înfrățit cu Kievul, Tugan Sokhiev a demisionat din ambele funcții. Primarul francez îi ceruse să-și precizeze poziția față de invazia Ucrainei.
Nu uitați că ne puteți scrie despre războiul din Ucraina sau pe alte subiecte la treiminute@rferl.org.
Toate cele bune,
Elena