Linkuri accesibilitate

Acord istoric:  SUA vor livra Uniunii Europene gaze naturale lichefiate


Președintele SUA, Joe Biden și președinta CE, Ursula von der Leyen au anunțat, vineri, că au ajuns laun acord pentru furnizarea de gaze către Uniunea Europeană
Președintele SUA, Joe Biden și președinta CE, Ursula von der Leyen au anunțat, vineri, că au ajuns laun acord pentru furnizarea de gaze către Uniunea Europeană

„Pentru a reduce dependența Uniunii Europene față de importurile de gaze din Rusia”, SUA și Comisia Europeană au semnat un acord care include livrarea de către SUA a 15 miliarde de metri cubi suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL) doar în acest an.

Acordul anunțat vineri dimineață, la Bruxelles, prevede crearea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv reducerea dependenţei Europei de resursele energetice fosile din Rusia, și, potrivit Casei Albe, sporirea securității energetice a Europei în timp ce „președintele Putin își poartă războiul împotriva Ucrainei”.

Acordul mai prevede că până în 2030 vor fi livrate cel puțin 50 de miliarde de metri cubi anual, ceea ce înseamnă o treime din gazele cumpărate anual din Rusia.

Principalele obiective ale grupului de lucru comun vor fi:

  • diversificarea aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL) în conformitate cu obiectivele climatice;
  • reducerea cererii de gaze naturale.

Cantitatea de gaz lichefiat pe care SUA urmează să o livreze anul acesta ar urma să sporească în viitor, precizează Casa Albă iar SUA și CE vor lucra împreună la măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ale viitoarei infrastructuri de transport al gazului lichefiat.

„Comisia Europeană va pregăti un cadru de reglementare îmbunătățit pentru securitatea energetică a aprovizionării și stocării”, mai precizează Casa Albă.

SUA au căutat în ultimele luni soluții pentru a sprijini Europa în domeniul energetic. Cu diferențe majore între țări, UE se bazează în proporție de 40 la sută din necesar pe gazele naturale importate din Rusia. Un sfert din necesarul de petrol provine tot din Rusia, precizează Reuters.

SUA au decis deja oprirea importurilor din Rusia, dar era vorba despre cantități semnificativ mai mici. Decizia anunțată vineri fusese descrisă de The Washington Post drept o „mișcare inedită de modificare a fluxurilor energetice globale existente în prezent, care poate avea un impact important și după ce războiul se va fi sfârșit”.

În paralel, Uniunea Europeană plănuiește ca țările membre să fie obligate să stocheze gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare și de 90 % pentru anii următori.

Gazele naturale pe care Rusia le exportă în Europa au fost considerate principale slăbiciune a Uniunii în privința variantelor de sancționare a Rusiei.

Odată cu anunțul acordului semnat vineri, Comisia Europeană „își reconfirmă obiectivul ca, până la sfârșitul acestui deceniu, UE să nu mai fie dependentă de combustibili fosili din Rusia”.

Una dintre principalele lovituri primite de Rusia, chiar cu câteva zile înainte de începerea războiului, după ce declarase Donețk și Donbas drept republici independente, a fost sistarea de către Germania a procesului de certificarea a conductei Nord Stream 2, care e finalizată și ar fi urmat să transporte direct gaz rusesc prin Marea Baltică, cu ocolirea conductelor ucrainene.

Vizat de numeroase sancțiuni, în special de cele care vizează sistemul bancar al Rusiei, Putin a anunțat recent că va cere plata în ruble a gazului pe care în importă în țările „neprietene”.

UE i-a reamintit, joi, că înțelegerile contractuale pentru achiziția de gaze naturale din Rusia includ moneda în care se fac plățile, iar aceasta nu este rubla. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pur și simplu a respins solicitarea, notează Politico.

Anunțul de vineri cu privire la colaborarea SUA-UE în domeniul securității energetice vine după seria de reuniuni la nivel înalt de joi (NATO, UE și G7), la care Joe Biden a reușit, notează comentatorii, să arate unitatea aliaților împotriva acțiunilor lui Vladimir Putin.

În discursul rostit, joi seară, în fața liderilor UE, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că UE a acționat greu și târziu inclusiv în privința conductei Nord Stream 2. Zelenski a avertizat în mod repetat încă de anul trecut că Rusia folosește această conductă drept „armă geostrategică”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG