Linkuri accesibilitate

Cum a confiscat Ciolacu anunțul prin care Coaliția a anunțat măsuri sociale. Sociolog: „Are un ascendent în fața premierului”


Cum a confiscat Ciolacu anunțul prin care Coaliția a anunțat măsuri sociale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Anunțul privind măsurile sociale ale Coaliției de guvernare a fost făcut de președintele PSD, nu de premier.

Vulnerabilitățile PNL și experiența de comunicare politică și publică a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, superioară premierului, au făcut ca social-democrații să ia prim-planul la lansarea programului „Sprijin pentru România”.

Programul „Sprijin pentru România”, lansat marți, este cel mai amplu set de măsuri socio-economice lansate de coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR, de la instalarea acesteia.

Are o valoare de 17,3 miliarde de lei, „dublă față de suma alocată pentru sprijinirea populației în timpul pandemiei”, după cum l-a descris președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Deși programul este unul asumat guvernamental, iar România are un premier în funcție, liderul PSD, Marcel Ciolacu, este cel care a făcut anunțul oficial de lansare al programului, flancat de premierul Nicolae Ciucă și de vicepremierul Kelemen Hunor.

Liderul PSD a trasat liniile și obiectivele programului și a subliniat că „PSD a intrat la guvernare pentru a veni cu soluții pentru oameni și economie”.

În dimineața aceleiași zile, Marcel Ciolacu schița datele programului în declarații oferite la sediul PSD, admițând că acesta este unul eminamente gândit de formațiunea pe care o conduce. După ce a deschis evenimentul de lansare a programului, Ciolacu l-a invitat la cuvânt pe vicepremierul Kelemen Hunor.

Abia apoi a venit și rândul premierului, care s-a fâstâcit spunând că prezența lui Ciolacu la conferință ar transmite un mesaj de unitate al Coaliției.

Ce spune modul de desfășurare a evenimentului despre raporturile de putere între principalele partide din Coaliție? Cât de normală este sau nu întâietatea lui Marcel Ciolacu, în fața premierului, cu prezentarea programelor strategice ale Guvernului? Are acesta un ascendent politic în fața premierului Nicolae Ciucă, de curând și președinte oficial al PNL? Este asumarea de către Guvern a programului cu puternice caracteristic sociale, o victorie pentru PSD?

Sociologul Ioan Hosu, șef al Departamentului de Comunicare și Relații Publice al Facultății de Științe Politice din Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), a analizat evenimentul și prin prisma valorii sale simbolice, fiind primul la care a fost prezent trio-ul liderilor partidelor din coaliție: PNL-PSD-UDMR.

Sociolog, specializat în comunicarea politică, profesorul Ioan Hosu este șef al Departamentului de Comunicare din Facultatea de Științe Politice a UBB, Cluj.
Sociolog, specializat în comunicarea politică, profesorul Ioan Hosu este șef al Departamentului de Comunicare din Facultatea de Științe Politice a UBB, Cluj.

Europa Liberă: Anunțul de prezentare a programului „Sprijin pentru România” ne-a oferit o imagine, nu cu premierul, ci cu Marcel Ciolacu în centru, încadrat de Nicolae Ciucă și de vicepremierul Kelemen Hunor. Ce spune asta despre configurația politică din Coaliție?

Ioan Hosu: Discutăm despre comunicare politică și anunțul de ieri are, dincolo de dimensiunile economice și administrative, conotații multiple din această zonă. Anunțul de ieri a avut doi protagoniști, premierul Ciucă și președintele PSD, domnul Ciolacu...

Europa Liberă: Nu neapărat în această ordine...

Ioan Hosu: Nu în ordinea pe care am menționat-o - îl mai avem desigur și pe domnul Kelemen, sigur, în ideea 'Coaliția a gândit și vă anunță'. Anunțul politic, intenția, dimensiunea politică, aparțin aproape în întregime președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care pare că își asumă politic acest demers.

Domnul premier Ciucă, din partea PNL-ului, merge mai degrabă pe o asumare administrativă, executivă, mai puțin politică. Acest lucru s-ar putea să devină problematic, mai ales când vine vorba de implementare, pentru că știm ce înseamnă implementarea în România, din resurse europene sau guvernamentale. Și vom putea vedea discursuri de genul: 'miniștri, ministerele noastre își fac treaba, ceilalți nu...'.

Mai este și un alt plan, al optimismului politic, asumat, din nou, de domnul Ciolacu, care vorbește de oportunitățile pe care le are România. Și nu am văzut optimism și nicio nuanță din acest registru din partea domnului Ciucă. Am consultat și presa și cred că oamenii vor rămâne cu această imagine: 'PSD-ul a venit cu un plan prin care să sprijine România, iar PNL-ul și UDMR-ul vor rămâne vioara a doua și a treia în această poveste'. Asta ar trebui să observe cei care trebuie să vadă din PNL și probabil văd și cei care trebuie să vadă, din PSD.

Am avut parte și de această expresie 'a venit momentul ca noi politicienii să livrăm'. Ei bine, acest livrabil politic trebuie să treacă printr-un filtru al Executivului, dar și al autorităților locale, agenții ale statului...

Europa Liberă: În ce măsură pare să fi existat acest filtru?

Ioan Hosu: A fost foarte puțină dezbatere, chiar la nivelul Coaliției, foarte puține proiecte care să vină dinspre PNL. Iarăși, singurii care au anunțat în mod repetat că acest program va veni, au fost cei de la PSD. Cu toate mulțumirile adresate la final, către membrii Coaliției, colegi, prim-ministrului, dar a fost totuși la finalul discursului. Primul lucru a fost: 'da, am venit, vă livrăm acest proiect, suntem optimiști, trebuie să meargă, vor fi jumătate bani europeni, restul de la Guvern'.

Aici trebuie să vedem cum se va întâmpla concret, deja Opoziția a anunțat că acest proiect este tardiv și că nu va produce efectul scontat. Dacă vorbim strict în logica celor trei partide aflate la guvernare, pornind de la acest prim pas, al anunțului, ar trebui să urmărim acest traseul, de la primul anunț la următoarele sesiuni de informare, cine își asumă partea bună, mai puțin bună...


Europa Liberă: Chiar și în aceste condiții, a faptului că PSD a fost cel care a promovat anterior programul, cât de normal e ca președintele unei formațiuni să conducă oficiile? Practic el 'a dat știrea', a repartizat vorbitorii, iar premierul a rămas cu atributul explicațiilor tehnice...

Ioan Hosu: Practic am avut reprezentanții partidelor la vârf în anunțul de ieri. Așa cum recunosc și lideri din PNL, la capitolul comunicare premierul Ciucă nu excelează.

Aici am văzut diferența între expertiza și experiența în comunicare politică și atuurile care vin sub acest prim eveniment, cu reprezentanți la vârf ai formațiunilor Coaliției de guvernare. Pe viitor, s-ar putea să mai avem parte de astfel de situații, lucru care s-ar putea la un moment dat să interfereze negativ cu strategiile PNL-ului.

S-ar putea să vedem miniștri, șefi de agenții, președinți de CJ-uri, care să contrabalanseze semi-tăcerea, sau retragerea, forțată, din comunicare politică (a premierului Ciucă, n.red.).

Europa Liberă: La începutul discursului, domnul Ciolacu a spus că PSD a intrat la guvernare pentru a veni cu soluții pentru oameni și economie... Reia inclusiv argumente care se regăseau și în discursuri mai vechi ale formațiunii, precum politică sterilă, empatie socială... Și-a exprimat apoi mulțumirea pentru cooperarea cu membrii Coaliției. Putem vorbi de încântarea unui lider care a reușit să plaseze un program de partid sub cupola guvernamentală?

Ioan Hosu: Da, există un câștig de imagine în acest debut de mega-proiect, „Sprijin pentru România”, unul din cele mai mari pe care o să le vedem în următoarea perioadă,; pentru că nu o să vedem de trei ori pe an lansate asemenea inițiative. O să vedem un avantaj comunicațional care vine dinspre domnul Ciolacu și PSD.

Sunt câteva imagini pe care le țin oamenii minte: 'am venit, am dat, suntem optimiști, nu mai vrem așa, vrem altfel', or mesajul ăsta are un impact mai mare decât intervențiile domnului Ciucă, mai degrabă timide, reținute, administrative, fără să atragă atenția și interesul.

Europa Liberă: Vă întrebam dacă mulțumirile împărțite colocvial nu reprezintă de fapt încântarea unui lider de partid mulțumit că și-a putut impune un program - cel mai reprezentativ poate, ca sume alocate - sub tutela guvernamentală?

Ioan Hosu: Cred că da, mulțumirile de la final ilustrează, cel puțin pentru poziția domnului Ciolacu, un obiectiv atins, pe care l-a și comunicat și a mulțumit partenerilor pentru o colaborare bună.

Atenție, PSD-ul va trebui să își asume nu doar debutul, ci tot traseul ulterior. Să vedem așadar și celelalte fațetele. În acest moment s-ar putea să spună că au un mare câștig de imagine, dar, la cum se întâmplă lucrurile în această țară, s-ar putea să avem și nereușite. Or de aici încolo va fi de urmărit cine își asumă aceste lucruri?

Europa Liberă: Dar în ce măsură semnalarea eșecurilor se va îndrepta spre PSD, câtă vreme programul, fie și un câștig de imagine sau chiar politic al formațiunii, e asumat totuși de Guvern? Nu acesta va fi și cel criticat în momentul nereușitelor?

Ioan Hosu: Opinia publică nu face distincția asta pe termen lung, nu decelează aceste deosebiri.

Europa Liberă; Tocmai... atunci, PSD-ul nu poate de fapt 'să scoată castanele din foc', cu 'mâna' Guvernului?

Aici totul ține de abilitatea liderilor celor trei partide. Există acest risc, plecând de la experiența la vârf pe care o au liderii din cele două formațiuni mari, PNL și PSD, să avem câștigători de o parte, mai degrabă PSD-ul și perdanți pe de cealaltă.

Vor avea nevoie de comunicatori care să intre în dialogul și spațiul public - pentru că așa cum am văzut și cum mă aștept să vedem, premierul nu va reuși să fie un vector de comunicare, care să nuanțeze, ci va fi un discurs frust, administrativ, cazon. Iar lucrurile astea în politica de la noi, nu prea merg... orice ai spune, face, imaginea e importantă și nu cea de acum cinci ani, ci de pe traseu.

Ascendentul comunicațional între cei doi lideri politici este clar în favoarea domnului Ciolacu. Studiile sociologice ne vor putea spune, în scurt timp, dacă acest format duce mai degrabă spre câștigul de imagine, care se convertește în încredere, poate chiar în intenție de vot și cât anume poate deconta. S-ar putea ca oamenii să spună că e foarte bine așa, un lider mai puțin vocal, dar cercetările sociologice ne vor arăta. Dar așa cum suntem obișnuiți, politicieni de la noi și nu numai încearcă să capitalizeze orice demers din spațiul public, fie inițiativă legislativă sau program de dezvoltare.

Europa Liberă: Într-o scenă de pe parcursul anunțului, Marcel Ciolacu oferă cuvântul vicepremierului Kelemen, practic el face formalitățile, deși vorbim de un anunț guvernamental. Poate fi interpretat strict ca un lucru conjunctural?

Ioan Hosu: E într-adevăr și o chestiune de protocol; dacă relațiile într-un eveniment de acest gen nu pot fi gestionate optim de premierul Ciucă, sau nu dovedește prezența de spirit necesară, ar trebui să se respecte măcar protocolul. Vorbim de al doilea om în stat, premierul, să se respecte niște secvențe, care țin de autoritatea în Guvern și în economia Coaliției.

Europa Liberă: Nu e totuși prea mult, poziționarea în centru a domnului Ciolacu și nu a premierului?

Ioan Hosu: Aceste mize simbolice nu cred că nu au fost observate de protagoniști... Cu siguranță au fost observate și cred, acceptate. Altfel, ca analiști, jurnaliști vedem aceste gesturi simbolice care plasează în centru, aduc în prim-plan, devin memorabile și sigur că aceste lucruri încep să conteze în economia generală a evenimentului.

Rămâne de văzut dacă a fost doar stângăcia începutului, sau dacă aceste situații vor deveni obișnuite. S-ar putea să nu antagonizeze părțile, pentru că sunt totuși doar de imagine, dar toate aceste gesturi o să conteze când vom asista și la scăderi în preferințele publice. Și studiile o să ne arate de ce se întâmplă asta. Pentru că e în prim-plan, că are prima inițiativă, că are primul cuvânt, că are ultimul cuvânt?

Europa Liberă: Mai este un moment cheie, când premierul, înainte de a-și începe intervenția, îl invită pe domnul Ciolacu să rămână, alături de miniștri invitați între timp, pentru a oferi o imagine completă a Coaliției. Acesta, deși răspunde: 'categoric', se retrage...

Ioan Hosu: Vorbim de un set de stângăcii, e un mediu de interacțiune între cele două părți. Se pare că domnul Ciolacu are prima inițiativă și în relația cu punerea în scenă și în relația cu presa, cu proiectele politice.

Atunci când au menționat unii că premierul Ciucă nu are experiență politică, sau că nu e un bun comunicator, la asta se referă. Aici nu vorbim doar de oratorie, vorbim de comunicare non-verbală, într-o serie de moduri, modul în care te aranjezi în spațiu, populezi un spațiu. Sunt stângăcii care nu cred că se dezvață de pe o zi pe alta, iar acest gen de aranjare pe scenă o să o mai vedem, pentru că unii au un ascendent în a gestiona relația cu presa...

Europa Liberă: Până una alta dialogul cu presa în cadrul evenimentului a rămas în sarcina domnului Ciucă, mai puțin pretabil la asta, din ce spuneți chiar dumneavoastră... A părut la un moment dat chiar că își găsește greu cuvintele...

Ioan Hosu: Asta înseamnă eficiență comunicațională, nu mai stai și la întrebările presei, pentru că pot fi incomode, se poate intra în detalii, îți trebuie oameni specializați. Unul culege laurii 'v-am anunțat, v-am spus', iar partea de Executiv să răspundă la întrebările operaționale...

Europa Liberă: A 'profitat' PSD, în impunerea acestui program, de apele agitate din PNL? Inclusiv de faptul că programul s-a discutat în Coaliție în special cu Florin Cîțu președinte al liberalilor și care avea totuși și o formație de finanțist. De altfel, propunerile sale (reducere a punctului CAS și a TVA) nu au fost incluse în programul final...

PNL-ul sigur, odată cu schimbarea la vârf, este într-o perioadă de vulnerabilitate. Au avut o criză internă, jumătate de criză publică și sigur confortul pe care îl au cei din PSD și domnul Ciolacu este mai mare. Stabilitatea la vârf în PSD e alta. Or lucrurile acestea se simt inclusiv în interacțiunile de acest gen. După o vulnerabilitate pe care ai depășit-o abia duminică, a doua zi vii să anunți o poveste...

A doua zi apar de asemenea tot felul analize cu ce poate ce nu poate domnul CIucă, ce nu poate PNL-ul. Toată această presiune care vine din spațiul public, media, electorat, medii de analiză națională și internațională, creează o presiune suplimentară, pentru ceea ce deja PNL-ul sau domnul Ciucă știu că pot sau nu.

Aceste formațiuni politice nu au renunțat la competiție politică. Politicienii sunt născuți pentru competiție, nu renunță niciodată la asta, nici când sunt în opoziție, sau la guvernare.

Europa Liberă: Vedeți și vreun beneficiu al existenței Coaliției, în această formulă?

Ioan Hosu: Această coaliție aduce un mare bine, dincolo de măsurile economice. Din perspectiva unui sociolog, această etapă pe care am văzut-o și o să o mai vedem o perioadă, reduce discursul populist. Dacă ar fi rămas în tabere diferite, am fi asistat la o exacerbare a campaniilor negative, unii împotriva altora, a discursurilor populiste. Așa, asistăm doar la inadvertențe, nepotriviri din jocul de scenă, când ne asumăm diferite inițiative ale Guvernării. Sigur, mărunte, dar care contează, când facem adunarea unii au cu plus iar alții cu zero și cu minus.
E un prim pas în care am văzut stângăcii și exerciții neduse la capăt.

E un exercițiu comun din care unii au ieșit cu plus, evident cu plus domnul Ciolacu și PSD și alții evident cu minus. Aceste gesturi sunt totuși importante pentru că ne spun ceva despre ritualul puterii și asumarea acestor gesturi publice, nu doar politic, ci și administrativ.

Ambele formațiuni sunt la guvernare ca să administreze o țară, nu doar să vină să gestioneze imagini politice, care să aducă un câștig pe termen scurt sau lung. Ceea ce observăm este că experiența politică a unora surclasează poziția de administrator a altuia, domnul Ciucă.

În concluzie, putem vorbi de o personalitate mai bine conturată, politic, a domnului Ciolacu în raport cu premierul Ciucă?

Vorbim de un plus de experiență în comunicarea politică și publică și lucrul acesta o să îl vedem manifestat tot mai puternic, dincolo de măsuri administrative, sau obiective atinse administrativ, bani absorbiți.

Important este să vedem cum se vor traduce aceste nuanțe administrative în înțelegerea electoratului pe care îl ai, sau a potențialului electorat. Nu notorietatea contează aici, ci intenția de vot, dacă ar fi alegeri duminica viitoare, cu cine votează omul, asta îl interesează pe politician.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG