Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron promite să unească „Franța divizată”. Marine Le Pen vede un triumf în ciuda alegerilor pierdute


Emmanuel Macron, reales în funcția de președinte al Franței, a ținut discursul victoriei în Champs de Mars din Paris, 24 aprilie 2022.
Emmanuel Macron, reales în funcția de președinte al Franței, a ținut discursul victoriei în Champs de Mars din Paris, 24 aprilie 2022.

Emmanuel Macron a fost reales președintele Franței și a promis că în al doilea mandat va uni „Franța divizată” de extrema dreaptă, reprezentantă de Marine Le Pen. Ea vede un triumf, în urma rezultatelor de duminică.

Emmanuel Macron va fi președintele Franței și în următorii cinci ani, după o victorie convingătoare asupra rivalei Marine Le Pen, care a obținut totuși cel mai mare număr de voturi de până acum pentru extrema dreaptă.

Președintele francez a fost reales cu un procent mai mare decât cel așteptat: 58,55%. Contracandidata sa a obținut 41,45% din voturile valabil exprimate.

El este primul președinte în exercițiu din ultimii 20 de ani care este reales, după Jacques Chirac.

În discursul victoriei, Macron a spus că alegerile s-au încheiat și că va fi „un președinte pentru toți”.

„Trebuie găsit un răspuns la furia și dezacordurile care i-au determinat pe mulți dintre compatrioții noștri să voteze pentru extrema dreaptă. Va fi responsabilitatea mea și a celor din jurul meu”, a spus Emmanuel Macron.

În ciuda înfrângerii sale de duminică, care a fost a treia tentativă, Marine Le Pen a declarat că ponderea semnificativă a voturilor sale reprezintă totuși o victorie.

Marine Le Pen, candidata partidului francez de extremă dreapta Rassemblement National, a vorbit după aflarea rezultatelor la Pavillon d'Armenonville, în Paris, 24 aprilie 2022.
Marine Le Pen, candidata partidului francez de extremă dreapta Rassemblement National, a vorbit după aflarea rezultatelor la Pavillon d'Armenonville, în Paris, 24 aprilie 2022.

Ea a obținut peste 13 milioane de voturi duminică, cu o platformă de reduceri de taxe pentru a combate costul ridicat al vieții, interzicerea purtării în public a vălului musulman și un referendum privind controlul imigrației.

„Ideile pe care le reprezentăm au atins noi culmi”, a declarat Le Pen, în fața susținătorilor săi, vorbind în acest sens despre o „victorie strălucitoare”.

Marine Le Pen s-a apropiat cu câțiva pași de Palatul Élysée. De la al Doilea Război Mondial încoace, extrema dreaptă naționalistă nu a mai fost atât de aproape de putere în Franța, arată France24.

Ea a promis să „continue lupta” și să conducă bătălia împotriva lui Macron în alegerile parlamentare din iunie: „Emmanuel Macron nu va face nimic pentru a repara fracturile ce divizează ţara şi îi fac pe compatrioţii noştri să sufere.”

Ce au spus ceilalți candidați

Rivalul de extremă dreapta Eric Zemmour a afirmat, potrivit BBC, că Marine Le Pen a eșuat în cele din urmă, la fel ca tatăl său: „Este a opta oară când numele Le Pen este înfrânt”.

Liderul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon, care a fost la limită să intre în turul al doilea, i-a criticat pe ambii candidați.

„Deși a fost o veste bună că Franța a refuzat să își acorde încrederea în Marine Le Pen, Emmanuel Macron a fost ales într-un mod mai rău decât orice alt președinte. El plutește într-un ocean de abțineri și de buletine albe și anulate”, a spus acesta.

Unul din trei alegători nu a votat pentru niciunul dintre candidați, prezența la urne fiind astfel de puțin sub 72%, cea mai scăzută rată de participare la un tur de scrutin prezidențial din 1969 încoace.

Peste trei milioane de persoane s-au exprimat prin voturi anulate sau albe.

Reacții din SUA și Europa

Cancelarul german Olaf Scholz a fost primul care l-a felicitat pe Emmanuel Macron, evidențiind provocarea reciprocă pe care au avut-o în răspunsul la războiul Rusiei în Ucraina.

Președintele SUA a declarat că așteaptă cu nerăbdare o „cooperare strânsă”, inclusiv în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei.

„Franța este cel mai vechi aliat al nostru și un partener-cheie în abordarea provocărilor globale. Aștept cu nerăbdare continuarea cooperării noastre strânse - inclusiv în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, apărarea democrației și combaterea schimbărilor climatice”, a spus Joe Biden.

Volodimir Zelenski l-a felicitat ca pe un „prieten adevărat” pe Emmanuel Macron și a declarat că așteaptă cu nerăbdare o Europă puternică și unită.

Reuters relatează că, în pofida războiului din Ucraina, unele norme diplomatice au rămas în vigoare, iar Vladimir Putin i-a trimis omologului său francez un mesaj de felicitare după realegere.

Premierul britanic Boris Johnson a salutat, de asemenea, victoria președintelui francez: „Franța este unul dintre cei mai apropiați și mai importanți aliați ai noștri. Aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună la problemele care contează cel mai mult pentru cele două țări și pentru lume.”

De la București, președintele Klaus Iohannis a transmis pe Twitter: „Mă bucur să lucrăm în continuare pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, pentru construirea unei Europe puternice, solidare și o cooperare sporită pe Flancul Estic al NATO”.

„Salutăm votul de astăzi al francezilor în favoarea unei Europe unite, respingând extremismul și naționalismul!”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG