Linkuri accesibilitate

Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.
Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Armata ucraineană se retrage din Severodonețk. Reacția Rusiei după ce UE a acceptat candidatura Ucrainei și Moldovei

Au trecut exact patru luni de război. Șefii de stat și de guvern s-au întrunit joi și au decis că Ucraina și Moldova vor primi statutul de țări candidate la UE. Decizia a fost luată cu unanimitate de cele 27 de state ale UE.

Principalele informații ale zilei

16:44 24.6.2022

Rusia acuză SUA că a influențat Lituania să interzică tranzitul mărfurilor prin Kaliningrad

Ministerul rus de Externe a acuzat, vineri, Statele Unite ale Americii că ar fi fost implicate în decizia Lituaniei de a interzice tranzitul mărfurilor sancţionate de Uniunea Europeană din Rusia către exclava Kaliningrad, relatează Reuters.

Ministerul rus de Externe a mai precizat într-un comunicat că este ”imposibil” să se organizeze consultări la nivel de experţi cu Washingtonul cu privire la o serie de probleme bilaterale, consultări care ar fi trebuit să aibă loc în viitorul apropiat.

În schimb, ministerul nu a specificat la ce probleme face referire şi când ar fi trebuit să aibă loc discuţiile.

Lituania a interzis tranzitul pe teritoriul său pe cale ferată a mărfurilor care sunt vizate de sancţiunile UE.

De asemenea, Rusia a ameninţat că populaţia Lituaniei va resimţi consecinţele acestei decizii.

15:53 24.6.2022

Zelenski, la patru luni de la începerea războiului: Am devenit o țară în cizme de armată

La patru luni de când Rusia și-a început invazia în Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că națiunea sa „a devenit o țară în cizme de armată”.

„Totul s-a schimbat pentru Ucraina în urmă cu patru luni. Am devenit o țară în cizme de armată. O țară în tancuri, avioane, nave. O țară în tranșee și adăposturi”, a scris Zelenski pe canalul său oficial Telegram vineri.

„Modul nostru de viață s-a schimbat, dar nu și viziunea noastră asupra lumii. Drumul pe care mergem s-a schimbat, dar obiectivul a rămas același”, a continuat el

„Luptăm pentru libertatea și pământul nostru. Luptăm pentru viitorul copiilor și nepoților noștri, pentru viața și oportunitatea lor de a construi o nouă Ucraina”, a adăugat

15:37 24.6.2022

România aleasă ca rută alternativă pentru cerealele din Ucraina

Miniştri din 40 de ţări, reuniţi vineri după-amiază într-o conferinţă la Berlin, încearcă să găsească „soluţii” concrete la criza alimentară provocată de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Intitulată 'Să ne unim pentru securitatea alimentară mondială', conferinţa, la care participă şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, are loc înaintea summitului liderilor G7 ce va începe duminică în Bavaria.

Conferinţa din capitala germană vizează 'să propună soluţii' precum accelerarea exporturilor de mărfuri alimentare din Ucraina pe căi alternative Mării Negre, a explicat pentru presă şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, înaintea începerii discuţiilor.

Acestea se vor referi şi la creşterea ajutorului pentru ţările cele mai afectate, chiar dacă evenimentul nu este prezentat drept o conferinţă a donatorilor.

Moscova foloseşte foametea 'în mod deliberat ca o armă de război' şi ia 'lumea întreagă ostatică', a acuzat Annalena Baerbock.

Rusia, în schimb, neagă că ar fi blocat trecerea navelor de transport şi acuză sancţiunile occidentale că au contribuit la criza alimentară.

„Rusia a exportat aproape tot atât grâu ca şi anul precedent, povestea ruşilor potrivit căreia sancţiunile G7 ar fi motivul creşterii preţurilor mondiale la mărfurile alimentare este, deci, total nefondată”, a replicat vineri Annalena Baerbock.

Potrivit ministrului german, Rusia poate „lăsa cerealele să iasă prin Odesa sau să oprească pur şi simplu acest război, însă noi ne străduim din greu să găsim rute alternative”.

Aceste rute alternative ar putea trece prin Polonia, dar 'avem probleme cu schimbarea liniilor (feroviare, n.red.), ceea ce ia mai mult timp', a explicat Baerbock.

„De aceea, am ales în special ruta via România, pentru că putem să intensificăm acolo navigaţia fluvială”, a adăugat ea.

14:39 24.6.2022

Spiegel: Germania ia în considerare exproprierea unei părți din Nord Stream 2

Vladimir Putin și fostul cancelar german Gerhard Schroeder, la Vyborg, 6 septembrie 2011.
Vladimir Putin și fostul cancelar german Gerhard Schroeder, la Vyborg, 6 septembrie 2011.

Ministerul german al Economiei investighează dacă este posibil să exproprieze partea din sistemul de conducte Nord Stream 2 care se află pe teritoriul german și să o întrerupă de restul conductei, potrivit Spiegel.

Întrebat cu privire la această informație, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate comenta, transmite The Guardian.

În plus, publicația germană a mai relatat că Ministerul german al Economiei ia în considerare transformarea unor părți din gazoductul Nord Stream 2, construit de compania rusă Gazprom, într-o conexiune pentru un terminal de gaz natural lichefiat pe coasta Mării Baltice.

În cazul în care Germania ar lua măsuri concrete în acest sens, acestea ar fi o problemă pentru avocați, a mai declarat Peskov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG