Linkuri accesibilitate

Amendament la legile Justiției | Un judecător ar putea ajunge procuror general. Stelian Ion: Iohannis are numele unui candidat în plic


Demonstrație de susținere a sistemului judiciar și împotriva modificările făcute la Legile Justiției în mandatul lui Liviu Dragnea la conducerea PSD. Legile modificate atunci sunt acum revizuite de puterea PSD-PNL-UDMR.
Demonstrație de susținere a sistemului judiciar și împotriva modificările făcute la Legile Justiției în mandatul lui Liviu Dragnea la conducerea PSD. Legile modificate atunci sunt acum revizuite de puterea PSD-PNL-UDMR.

Un judecător cu cel puțin 15 ani vechime în profesie ar putea deveni procuror general al României, potrivit unui amendament depus de un deputat al minorităților și adoptat miercuri seară de partidele coaliției PSD-PNL-UDMR.

Președintele comisiei pentru drepturile omului, Ibraim Iusein, a propus, cu câteva minute înainte de încheierea lucrărilor comisiei speciale în care se discută legile justiției, ca procurorul general al României să poată fi ales dintre magistrații cu vechime de 15 ani, fie ei procurori sau judecători.

Comisia specială pregătește pentru plen ultima din cele trei legi ale Justiției, cea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Dacă va trece de votul plenului, amendamentul ar permite ca în funcția de procuror general să ajungă un judecător.

Deputatul USR Stelian Ion spune că articolul ar fi „ cu dedicație de la Cotroceni” pentru un judecător anume.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în același mod”, se spune în amendamentul la ultima dintre legile justiției.

Stelian Ion: Iohannis are numele unui judecător candidat în plic

„O modificare gravă a fost făcută mișelește în ultima clipă în comisia specială pentru legile justiției și vizează numirea procurorilor de rang înalt. Următorul procuror general al României poate fi un judecător”, spune deputatul USR Stelian Ion, într-un comunicat remis presei după adoptarea amendamentului.

Deși a fost depus în termen, acest amendament nu a fost transmis pe mail membrilor comisiei, la fel ca celelalte amendamente și a fost discutat în ultimele minute de dezbatere din comisia specială, spune deputatul USR.

Amendamentul nu respectă principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor. Atribuțiile și rolul judecătorului sunt diferite de cele ale procurorului, „de aceea este total nefiresc ca un judecător să ocupe cea mai importantă funcție de procuror”, arată sursa citată.

„Această jonglerie arată că președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă. Cert e că procedează la fel de mișelește ca pe vremea lui Dragnea pe care și l-au luat acum drept model și peneliști”, spune Stelian Ion.

Modificări la legile Justiției fără avizul Comisiei de la Veneția

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a reluat luni dezbaterile la proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor, ultima dintre legile justiției, fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Joia trecută, parlamentarii au dezbătut aproximativ o treime din articolele proiectului, majoritatea amendamentelor fiind respinse.

Marți, deputații au adoptat proiectul de lege privind organizarea judiciară, a doua dintre cele trei legi ale justiției, fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Deputații coaliției au votat pentru sporirea puterilor judecătorilor șefi, pentru distribuirea aleatorie a dosarelor și numirea judecătorilor prin regulament intern, nu prin lege.

Amendamentele opoziției au fost respinse rând pe rând, fiind repetată schema de la adoptarea legii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Stelian Ion, fost ministru al Justiției și reprezentantul USR a reclamat faptul că prin această lege se produce „oligarhizarea justiției”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG