Linkuri accesibilitate

Comisarul european pentru justiție: România trebuie să aștepte opinia Comisiei de la Veneția înainte să adopte legile justiției


Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, vorbește în timpul unei sesiuni plenare în Parlamentul European din Bruxelles, 24 noiembrie 2020.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, vorbește în timpul unei sesiuni plenare în Parlamentul European din Bruxelles, 24 noiembrie 2020.

România trebuie să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția înainte de a adopta cele trei proiecte de lege în domeniul justiției, a transmis Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

„Am reamintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să aștepte avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, a declarat joi Didier Reynders.

Avertismentul comisarului european pentru justiție a venit după ce, miercuri, a discutat despre reformele din justiție și statul de drept din România cu europarlamentarul Vlad Gheorghe și deputații Stelian Ion și Silviu Dehelean de la USR.

Prezent la întâlnire, Stelian Ion a afirmat că mesajul venit de la Bruxelles este unul „foarte clar”.

„Este un mesaj fără dubiu, pe care ni l-a repetat de câteva ori comisarul european pentru justiție. Este timp suficient pentru a aștepta avizul Comisiei de la Veneția (...) pentru a adopta niște legi care să fie un plus pentru justiție, și nu un regres”, a spus fostul ministru al Justiției.

El a adăugat în acest sens că în PNRR este stabilit un jalon pentru adoptarea legilor justiției până la jumătatea anului viitor.

Stelian Ion a mai spus că nu există niciun calendar agreat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, împreună cu Comisia Europeană pentru a trece pe repede înainte legile justiției.

Cătălin Drulă, președintele USR, l-a criticat pe ministrul Justiției că forțează o adoptare rapidă a legilor justiției, fără dezbateri reale și amendamente din partea Opoziției.

„Argatul PSD Cătălin Predoiu vrea odată pentru totdeauna control politic total pe Justiție. Este evident că PSD și remorca galbenă vor să pună în pericol viitorul european al României. Dacă o țin tot așa ne vom trezi fără fonduri europene. Ticăloșia lui Predoiu și a PSD riscă să ne arunce în afara proiectului european”, a spus el.

În apărarea sa, Cătălin Predoiu a susținut că nu a mai cerut avizul Comisiei de la Veneția, deoarece nu mai este timp și a respins acuzația că a evitat organismul internațional.

În plus, ministrul Justiției a spus că cele trei proiecte vor întări suveranitatea României și că speră că vor duce la ridicarea mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Însă proiectele promovate de Cătălin Predoiu au fost criticate de unii magistrați, care vorbesc despre „compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate”.

Cele trei proiecte legi ale Justiției - statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară și legea Consiliului Superior al Magistraturii - se află momentan în dezbatere în Parlamentul României.

O analiză Europa Liberă a arătat că legile agreate de Cătălin Predoiu cu Comisia Europeană au suferit modificări esențiale într-o lună, proiectele finale fiind diferite față de forma discutată cu partenerii europeni.

„Câștigătorii” clari ai modificărilor făcute de ministrul Justiției sunt CSM și Instanța Supremă.

Coaliția de guvernare vrea ca proiectele de legi privind justiția să fie aprobate și fără avizul Comisiei de la Veneția, susțin surse parlamentare.

XS
SM
MD
LG