Linkuri accesibilitate

Perete cu mesaj pictat în culorile steagului ucrainean
Perete cu mesaj pictat în culorile steagului ucrainean

Război în Ucraina | Putin ordonă guvernului să preia controlul asupra centralei de la Zaporojie. Kasparov: Rusia este o dictatură fascistă

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea prin care anexarea a patru regiuni ucrainene, contestată vehement de comunitatea internațională, devine oficială. În același timp, armata ucraineană preț controlul în numeroase localități din aceste zone.

Principalele evenimente:

10:23 5.10.2022

Ministerul Apărării din Marea Britanie: Ucraina câștigă poziții strategice

Ucraina câștigă poziții strategice în ofensiva de pe fronturile din nord-estul și sudul țării și o va face cel mai probabil în continuare, notează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Formațiuni ale armatei ucrainene și-au consolidat controlul pe o arie extinsă la est de râul Oksil, în nord-estul țării și a avansat 20 de kilometri spre poziții defensive ale armatei ruse, notează cel mai recent raport al Ministerului britanic, postat pe contul de Twitter al instituției.

„Este foarte probabil ca Ucraina să poată lovi acum drumul cheie Svatove-Kremina cu majoritatea sistemelor sale de artilerie, punând și mai mult la încercare capacitatea Rusiei de a-și realimenta unitățile din est”, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Progresele armatei ucrainene vor spori îngrijorările liderilor Rusiei legate de apropierea unităților armate ucrainene de granițele regiunii Lugansk, una din cele patru căror anexare a fost proclamată de Kremlin vineri.

12:10 5.10.2022

Jurnalista rusă, celebră pentru protestul din timpul unei emisiuni live, a confirmat că a evadat din arestul la domiciliu

Jurnalista Marina Ovsyannikova, devenită celebră după ce a protestat în timpul unei emisiuni tv de la unul din canalele publice de televiziune din Rusia a evadat din arestul la domiciliu impus de autoritățile rusești, relatează presa internațională.

„Mă consider complet nevinovată și câtă vreme statul nostru refuză să se supună propriilor legi, refuz să mă supun și eu acestei măsuri”, ar fi spus jurnalista pe canalul de Telegram, potrivit Reuters.

Nu se cunoaște locul unde se află acum, dar a părăsit cel mai probabil Rusia, împreună cu fiica ei, potrivit Washington Post. Lipsa celor două a fost semnalată de autorităților ruse sâmbătă de fostul ei soț, Igor Ovsyannikov. Conform aceleiași surse, Ministerul Internelor din Rusia ar fi inclus-o acum pe jurnalistă pe lista persoanelor urmărite.

Jurnalista Marina Ovsyannikova, devenită celebră după un protest într-o emisiune din prime time-ul televiziunii publice din Rusia, în timpul unei audieri din luna iulie, fiind acuzată de răspândire de știri false și discreditarea operațiunilor militare rusești din Ucraina.
Jurnalista Marina Ovsyannikova, devenită celebră după un protest într-o emisiune din prime time-ul televiziunii publice din Rusia, în timpul unei audieri din luna iulie, fiind acuzată de răspândire de știri false și discreditarea operațiunilor militare rusești din Ucraina.

În luna martie, Marina Ovsyannikova, fost senior editor la Canalul 1, post public TV din Rusia, a devenit cunoscută în toată lumea, după ce a afișat o pancartă de protest față de invazia rusă din Ucraina, în timpul unei emisiuni în direct.

Ulterior a fost amendată în două rânduri pentru răspândire și a fost plasată în arest la domiciliu, în august, fiind acuzată de răspândirea de știri false cu privire la operațiunile militare, pentru care poate risca până la 10 ani de închisoare.

Măsura arestului la domiciliu, dispusă în august, a survenit protestului în care ea s-a afișat lângă un râu din apropierea Kremlinului cu o pancartă în care îi numea pe Vladimir Putin și soldații ruși „fasciști”.

La scurrt timp după primul său protest, din martie, ea își îndemna co-naționalii să protesteze vizavi de invazia și războiul declanșate de Rusia în Ucraina.

14:42 5.10.2022

Putin a promulgat decretul de „anexare” a celor patru regiuni din Ucraina

Vladimir Putin a promulgat legea prin care anexarea celor patru regiuni din Ucraina - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - decretată vineri și contestată puternic de comunitatea internațională.

Oficializarea anexării celor patru regiuni vine însă pe fondul recuperării controlului, de către forțele ucrainene, a noi părți din aceste teritorii. Rusia nu le controlează nici acum în totalitate și este încă neclar dacă intenționează să pretindă noi granițe externe, notează The Guardian.

Reprezentanții administrațiilor pe care Rusia le-a impus în aceste regiuni încearcă să dea asigurări că trupele rusește vor controla în continuare zonele, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov spune că anexarea noilor teritorii nu intră în contradicție cu retragerile de trupe din ultimele zile, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, atât președintele Volodimir Zelenski, precum și Ministerul Apărării din Marea Britanie, relatează că ofensiva ucraineană înaintează rapid, reluând controlul a zeci de localități din est și sud și are șanse crescute să controleze noi puncte strategice din zonele vizate de anexare.

Atât organizarea de către Rusia și forțele pro-ruse a referendumurilor în cele patru regiuni amintite, cât și decretarea anexării acestora a fost vehement contestată de comunitatea internațională.

„Subminând în mod intenționat ordinea internațională bazată pe reguli și încălcând în mod flagrant drepturile fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii de bază, așa cum sunt consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”, au transmis vineri țările membre ale Consiliului European.

15:34 5.10.2022

Garry Kasparov: Rusia este o dictatură fascistă

Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și militant împotriva regimului lui Putin, a acordat un interviu revistei germane de știri Spiegel în care spune că „fiecare rus care trăiește acum în Rusia face parte din mașina de război” și spune că cei care vor să stea de partea dreaptă a istoriei ar trebui să plece.

Kasparov spune revistei că a petrecut 20 de ani luptă împotriva lui Vladimir Putin.

„Am spus întotdeauna că regimul său va deveni inevitabil o amenințare fascistă – nu numai pentru Rusia, nu numai pentru vecinii săi, ci pentru întreaga lume. Ar fi fost frumos dacă măcar câțiva oameni ar fi luat în serios acest avertisment.”

Întrebat de Spiegel dacă fiind în străinătate – trăiește în exil politic din 2013 – nu se află într-o poziție prea confortabilă pentru a face astfel de cereri celor care încă nu au părăsit Rusia, el a spus: „Acesta este război. Fie ești pe o parte a frontului, fie pe cealaltă. Fiecare cetățean rus, inclusiv eu, poartă responsabilitatea colectivă pentru acest război, chiar dacă nu o responsabilitate personală. Astăzi, Rusia este o dictatură fascistă, care, în timp ce vorbim aici, comite crime împotriva umanității. Și toți cei care încă locuiesc în Rusia acum, fac parte din această mașinărie de război, indiferent dacă vrea sau nu.”

Kasparov a spus că rușii care doresc să li se acorde azil în altă parte ar trebui mai întâi să semneze o declarație în trei puncte în care vor „declara că războiul este criminal, regimul Putin ilegitim, iar Ucraina indivizibilă”, a spus Kasparov. Prin semnarea acestuia, persoana ar fi pasibilă de urmărire penală în Rusia pentru trei capete de acuzare, conform legilor pe care Putin le-a pus în aplicare, a adăugat el.

Marele maestru de șah în vârstă de 59 de ani spune că Putin nu a jucat în viața lui șah, ci doar poker.

Putin „nu a jucat niciodată șah, ci poker și era bun la poker geopolitic. A jucat adesea cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii lui au căzut în cacealma.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG