Linkuri accesibilitate

3 minute | În loc de „La mulți ani!” pentru Vladimir Putin, OPEC provoacă scumpirea petrolului, spioni Gazprom în România


Peste 20 de mii de perechi de șosete de lână sunt trimise Ucrainei printr-un proiect finlandez. Există însă și alte feluri de încurajări: armament de miliarde din SUA, Suedia, Germania sau Polonia. Iar astăzi începe la Praga, summitul Comunității Politice Europene. Inclusiv UK.
Peste 20 de mii de perechi de șosete de lână sunt trimise Ucrainei printr-un proiect finlandez. Există însă și alte feluri de încurajări: armament de miliarde din SUA, Suedia, Germania sau Polonia. Iar astăzi începe la Praga, summitul Comunității Politice Europene. Inclusiv UK.

Marea Britanie și țări din Balcani se asociază liderilor Uniunii Europene care se adună la Praga la summitul Comunității Politice Europene. Primul punct pe agendă: Ucraina. OPEC scade producția mărind astfel prețului petrolului. Și se pare că treburile Gazprom în România nu țin numai de benzinării.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Mai multe analize se ocupă azi de schimbările remarcabile pe care invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina le-a determinat în relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. Sunt mai strânse ca niciodată în multe decenii.

Perspectiva unui război prelungit cu impact energetic direct face ca și țările europene să își judece politicile unitar. Și, mai ales, să ajute la unison Ucraina.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Astăzi începe la Praga summitul Comunității Politice Europene, o inițiativă a liderilor UE și nu numai, de a strânge rândurile în fața războiului lui Vladimir Putin. Ajutorarea Ucrainei e numărul 1 pe agendă.
  • Țările mari producătoare de petrol din OPEC au decis să mișcoreze producția provocând majorarea prețului. Momentul era deja dificil energetic pentru Occident.
  • Opt angajați ai Gazprom România sunt acuzați de spionaj, spun procurori DIICOT. Cei opt ar fi transmis la Belgrad, nu la București, date legate de resurse minerale românești, s-ar fi interesat de combustibilul armatei și politicieni români.

Vladimir Putin împlinește mâine 70 de ani. Listă scurtă de urări

Sub titlul „Putin la 70 de ani: izolat, irațional și temându-se pentru sănătate”, Times încearcă să răspundă la întrebarea cheie „Pierde sau nu controlul?”.

Liderul de la Kremlin a ridicat amenințarea nucleară la cel mai înalt nivel de la Războiul Rece, punctează analiza.

Ea cuprinde și o listă a rădăcinilor și a reacțiilor la discursul șocant de agresiv prin care V. Putin a anunțat pe 30 septembrie anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene și pentru care a semnat ieri decretul de anexare. (în care armata ucraineană avansează însă rapid).

Între cauze, Times include și ideile filozofului citat vineri de președintele rus, Ivan Ilyn, cel care credea că fascismul este „un fenomen sănătos, necesar și inevitabil” și că rușii trebuie să își iubească necondiționat liderul.

După cum relatează Europa Liberă, Garry Kasparov, șahistul și fostul competitor al lui V. Putin la conducerea Rusiei, acum în exil, nu ezită să pună etichete de manual: regimul Putin este „o dictatură fascistă”, o amenințare pentru întreaga lume.

Un grup de bărbați ruși după ce au fugit din țară ca să scape de încorporare la punctul de trecere a frontierei din Verkhny Lars din Georgia. 27 septembrie 2022.
Un grup de bărbați ruși după ce au fugit din țară ca să scape de încorporare la punctul de trecere a frontierei din Verkhny Lars din Georgia. 27 septembrie 2022.

Rușii de acasă par din ce în ce mai dispuși să își arate nemulțumirea. Mai deschis se exprimă linia dură naționalistă din cauza înfrângerilor cauzate de contraofensiva ucraineană. Dar, în modul cel mai concret posibil, se exprimă zecile de mii de bărbați care părăseasc țara fugind de încorporare. Europa Liberă a discutat cu mulți dintre cei care au trecut granița în Georgia. Unii cu tot cu soții și copii.

Ce mesaje ajung la Kremlin dinspre Europa și Statele Unite? Washington Post remarcă cum steagul Ucrainei în care s-au înfășurat vrând-nevrând europenii i-a ajutat să-și depășească complexele de inferioritate față de Statele Unite, liderul militar și financiar al NATO, și să lucreze împreună.

Așa se face că ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock a spus la Forumul de Securitate de la Varșovia din această săptămână că „Europa și Statele Unite sunt mai apropiate ca niciodată”. Nu neapărat un detaliu, președintele polonez, Andreij Duda, a cerut ca în Polonia să fie instalate arme nucleare, drept răspuns la amenințările nucleare ale Rusiei, scrie The Guardian, cu îndreptățite nuanțări însă.

Apropierea prea rapidă de Washington pare că îi aduce destule critici președintelui Uniunii Europene, care desenează o Ursula von der Leyen în culorile steagului american la propriu. Dar vine concluzia, dna von der Leyen este un lider în vreme de război. Trebuie să acționeze.

Analiza BBC despre prezența premierului Liz Trus la summitul Comunității Politice Europene de la Praga, un proiect integrator promovat de mulți ani de Emmanuel Macron al Franței, insistă pe faptul că e prima contribuție politică majoră a Marii Britanii după Brexit. Comunitatea Politică Europeană cuprinde și țări din Balcani, unele așteptând mulți ani candidatura UE.

Țările OPEC scad producția într-un moment prost pentru Occident

Multe publicații, Digi24.ro, printre ele, anunță că statele producătoare de petrol adunate în OPEC, au decis să micșoreze producția.

New York Times are însă o analiză comprehensivă despre ce anume a determinat, de pildă, Arabia Saudită, aliată a Statelor Unite, să decidă o astfel de măsură: „este eșecul diplomației lui Joe Biden care a evitat să dea mâna la reuniunea din vară cu prințul de Coroană al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, preferând un gest alternativ, cu pumnul stâns. Temerea fiind ca vizita să nu releve o apropiere prea mare de un lider autoritar.

Relevant, scăderea producției OPEC a fost luată la Viena, în prezența adjunctului ministrului de Externe al Rusiei, țară membră, o persoană care figurează pe lista oficialilor regimului de la Moscova sancționate de Occident. Despre impactul deciziei OPEC se ocupă, desigur, și BBC, The Economist și Financial Times.

Spioni Gazprom în România?

Da, este răspunsul procuroriilor DIICOT care investighează opt angajați ai Gazprom și au efectuat nouă percheziții în locații Gazprom din România în această săptămână.

Logo în limba rusă al Gazprom la Formul Internațional dedicat gazelor naturale din Sankt Petersburg. 15 septembrie 2022.
Logo în limba rusă al Gazprom la Formul Internațional dedicat gazelor naturale din Sankt Petersburg. 15 septembrie 2022.

Cei opt, de diferite cetățenii, inclusiv română, dintre care patru persoane au fost reținute sunt acuzate că au trimis la Belgrad date privind resursele minerale descoperite în România și că au adunat informații despre combustibilul folosit de Armata Română și despre anumiți politicieni români.

Europa Liberă în limba engleză semnalează un alt caz de spionaj rusesc, anume în Lituania. După cele cunoscute în Cehia și Bulgaria, și cele două semnalate de MAE în România.

Alte subiecte:

  • În Alaska a început competiția „Cel mai gras urs grizzly”. Favoriții sunt „747” și Otis, ambii de peste 600 de kilograme. BBC povestește care le este dieta.
  • The Guardian explică câte ceva despre efectele așa-numitului „Brown Noise”. Pe scurt, sunt sunete liniștitoare din natură: păduri foșnind, ploaie, cascade. Personal, prefer natura în direct, dar varianta online s-ar putea să ajute în caz de stres.
  • Apropos, Europa Liberă vă propune o serie de articole explicative menite să contrabalanseze stresul provocat de facturile la energie. Nu avem cum să le facem mai mici, dar încercăm să clarificăm cât mai exact ce se întâmplă.

Toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG