Linkuri accesibilitate

Bucurie la Moscova, furie la Kiev. Cine a jubilat după atacul brutal asupra orașelor ucrainene


Ramzan Kadîrov inspectează forțele militare cecene în data de 29 martie 2022. El a participat direct, alături de luptători ceceni, descriși drept cruzi și brutali, la atacurile ruse din Ucraina.
Ramzan Kadîrov inspectează forțele militare cecene în data de 29 martie 2022. El a participat direct, alături de luptători ceceni, descriși drept cruzi și brutali, la atacurile ruse din Ucraina.

Vladimir Putin spune că atacul brutal de luni, în care Rusia a lansat zeci de rachete împotriva orașelor ucrainene, departe de linia frontului, lângă parcuri și locuri de joacă, a fost un răspuns la explozia de sâmbătă de pe Podul Kerci.

Atacul fost însă și o încercare „disperată” spun mulți analiști internaționali, de a liniști naționaliștii ruși radicali care sunt, de săptămâni deja, nemulțumiți de felul în care merg lucrurile pe front.

În ciuda multiplelor mișcări politice – referendumuri, festivități și discursuri în fața mulțimilor - mobilizarea rezerviștilor ruși a fost un eșec, iar forțele ucrainene au încheiat o lună întreagă de succese militare în estul și sudul țării, în teritoriile ocupate de Rusia după invazia din 24 februarie.

Cadavrele soldaților ruși acoperă drumurile din jurul Limanului eliberat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Dacă scopul a fost de a-i calma pe nemulțumiți, Putin poate bifa o victorie. Nu militară, căci a ucis civili și a distrus infrastructură civilă, nu a cucerit teritorii, dar a recâștigat aprobarea mașinii de propagandă și a celor mai vehemenți „luptători” pentru anihilarea forțelor ucrainene.

Ramzan Kadîrov, 100% mulțumit

Liderul cecen Ramzan Kadîrov este declarat „Erou al Rusiei” încă din 2004. Un apropiat al lui Vladimir Putin, Kadîrov este considerat de Departamentul de Stat al SUA ca „responsabil pentru numeroase încălcări brutale ale drepturilor omului, care datează de mai bine de un deceniu, incluzând tortură și execuții în afara instanței de judecată”.

Kadîrov e și un luptător brutal în războiul din Ucraina, forțele pe care le coordonează fiind asociate acuzațiilor de crime de război pe care Ucraina le aduce Rusiei. Era atât de nemulțumit de pierderile din ultima lună, încât a anunțat la începutul lui octombrie că își trimite cei trei fii minori pe front.

Cu câteva zile înainte spusese că Rusia trebuie să folosească arme nucleare tactice (cu randament scăzut) în Ucraina și să declare legea marțială în zonele de graniță, potrivit unei relatări Reuters din 1 octombrie.

Propaganda cecenă în Ucraina. Cum au fost forțați oamenii să îi mulțumească lui Kadîrov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Acum, Kadîrov se declară 100% mulțumit.

După atacurile cu rachete de luni, care au ucis cel puțin 19 ucraineni, au rănit peste 100 și au distrus importante obiective de infrastructură civilă, agenția oficială de știri a Rusiei, TASS, s-a grăbit să preia mesajul lui Kadîrov de pe platforma Telegram.

„Acum sunt 100% mulțumit de felul în care se desfășoară operațiunea militară specială”, a spus el.

Evgheni Prigojin

La fel de nemulțumit era și liderul armatei personale a lui Putin, Evgheni Prigojin, cel care coordonează grupul de mercenari Wagner (Vagner). Acesta este direct implicat în recrutarea de luptători pentru războiul din Ucraina.

Până recent, Prigojin îi dădea în judecată pe cei care spuneau că e liderul mercenarilor pe care îi trimite Putin să ucidă în diverse locuri din lume – Siria, Africa, Ucraina.

În septembrie, notează Politico, a recunoscut că e fondatorul grupului Wagner, după o perioadă în care a apărut frecvent în relatările de presă pentru că recruta deținuți pentru războiul din Ucraina cu promisiunea că vor fi eliberați dacă nu mor în șase luni de luptă.

Mercenarii Wagner | „Bucătarul lui Putin” racolează deținuți din închisorile ruse pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Când Kadîrov a atacat direct liderii militari ruși pentru eșecurile din Ucraina, Prigojin s-a grăbit să îl felicite: „Bravo, Ramzan, ține-o tot așa!”, a transmis el, cerând pedepsirea acestora.

Un articol Newsweek din 5 octombrie prelua declarațiile unui expert militar ucrainean care estima că cei doi transmit semnalul unei schimbări de atitudine față de liderul de la Kremlin. Acum par mulțumiți, dar, continuă Politico, nu înseamnă că liderul de la Kremlin e neapărat străin de luările lor de poziție.

Cei doi sunt prea apropiați de Vladimir Putin pentru a nu lua în considerare varianta ca liderul de la Kremlin să se folosească de ei pentru a deturna toate nemulțumirile către armată. A criticat la rândul lui ministerul Apărării pentru felul în care a decurs mobilizarea rezerviștilor, iar acum a și acționat.

Valul de rachete lansate asupra Ucrainei a venit imediat după ce Putin a încredințat coordonarea frontului temutului general „Armaghedon” - Serghei Surovikin, cunoscut pentru abordarea sa dură și nemiloasă.

Alături de „apostolii” unor atacuri nemiloase împotriva Ucrainei, au jubilat, luni, și propagandiștii Kremlinului.

Presa internațională remarca de mai multe zile că, în mod neobișnuit, propagandiștii de la televiziunile controlate de Kremlin și diverși comentatori, în special bloggerii militari, sunt tot mai vehemenți față de pierderile suferite în Ucraina.

Unul dintre cei mai proeminenți propagandiști, prezentatorul TV Vladimir Soloviov (care se află pe lista rușilor sancționați de Occident) spunea că liderii militari ar trebui puși în fața unui pluton de execuție. Luni, toți au fost veseli și chiar au dansat, relatează BBC.

Anton Krasovski, de la televiziunea RT, a postat un clip în care dansează și zâmbește larg, purtând o șapcă cu simbolul Z, al susținătorilor invaziei.

Litera Z, instrumentul de propagandă al Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Pe străzile Moscovei, relatează The New York Times, atacul agresiv de luni asupra orașelor Ucrainei nu părea de actualitate. Majoritatea celor întrebați de reporterul publicației ce cred despre atacuri au spus că nu știu despre ce e vorba.

Lucrătorul în construcții Vladimir, însă, fost militar în vârstă de 37 de ani, s-a declarat satisfăcut și a spus că atacurile trebuie să continue. Dar, adevăratul dușman sunt Statele Unite, a reluat el una din temele de propagandă ale Kremlinului.

Alții au descris drept „triste” atacurile asupra zonelor civile, fără a acuza în vreun fel Kremlinul. Aceasta ar veni cu pedepse aspre în regimul autoritar din Rusia.

În tot acest timp, atacurile cu rachete rusești care au lovit capitala Ucrainei au spulberat sentimentul de relativă securitate de care se bucura Kievul de la ultimul atac cu rachete, în urmă cu patru luni.

Furie la Kiev în timp ce rachetele lui Putin bombardează orașele ucrainene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG