Linkuri accesibilitate

CBS: Divizia de elită a Armatei SUA, în România, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina


Divizia 101 aeropurtată într-o misiune în Afganistan
Divizia 101 aeropurtată într-o misiune în Afganistan

Descinsă la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, de la Constanța, o echipă a postului american de televiziune CBS a realizat un reportaj despre Divizia 101 aeropurtată, unitate de elită a armatei SUA, trimisă în România pentru a sprijini flancul estic al NATO.

Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO condusă de americani, remarcă CBS News.

Unitatea de infanterie ușoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să acționeze în doar câteva ore pe orice câmp de luptă, explică jurnaliștii americani.

CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, pe un elicopter Black Hawk pentru călătoria de o oră până la marginea teritoriului NATO, în România, aflată la puțin peste 600 de kilometri de granița cu Ucraina.

Din momentul invadării Ucrainei, pe 24 februarie, forțele rusești au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, confiscată ilegal de Moscova în aprilie 2014.

De mai bine de șapte luni, trupele rusești încearcă să forțeze granița de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, pentru a putea captura orașele-port cheie ucrainene Nikolaev și Odesa.

Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainean la mare, lăsând țara și forțele sale militare fără ieșire la mare.

Această amenințare, aflată atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă una dintre unitățile de elită ale armatei SUA, în România, cu echipamente grele, explică jurnaliștii de la CBS News.

„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat Lubas pentru CBS News.

„Aducem o capacitate unică, din capacitatea noastră de asalt aerian. Suntem o forță de infanterie ușoară, dar, din nou, aducem această mobilitate cu noi, pentru avioanele noastre și atacurile aeriene.”

Întorcându-se spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, Black Hawk a aterizat în cele din urmă pe un loc de operare, unde trupele americane și române loveau ținte în timpul unui exercițiu comun de asalt aerian și terestru.

Cartușele de tanc și focul de artilerie erau reale.

Exercițiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță.

Exercițiile militare atât de aproape de această graniță sunt un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații NATO ai Americii, că armata SUA este aici, relatează jurnaliștii americani.

„Adevărata semnificație pentru mine, să am trupele americane aici, este ca și cum ar fi să ai aliați în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Iulian Berdilă pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referință din cel de-Al Doilea Război Mondial, de pe coasta de nord a Franței.

Forțele americane au înființat o garnizoană la baza aeriană a armatei române.

În total, aproximativ 4.700 de soldați de la baza 101 Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost dislocați pentru a întări flancul estic al NATO.

Matthaidess a declarat pentru CBS News că el și trupele sale au fost cele mai apropiate forțe americane de luptele din Ucraina.

Din punctul lor de vedere, ei au „observat îndeaproape” forțele ruseși, „și-au construit obiective împotriva cărora să se antreneze” și au făcut exerciții care „reproduc exact ceea ce se întâmplă” în război.

„Ne ține în alertă”, a comentat el.

Comandanții „Screaming Eagles” au declarat în mod repetat pentru CBS News că sunt întotdeauna „gata să lupte [chiar] în seara asta” și că, în timp ce sunt acolo pentru a apăra teritoriul NATO, dacă luptele escaladează sau există vreun atac asupra NATO atunci ei sunt pe deplin pregătiți să traverseze frontiera cu Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG