Linkuri accesibilitate

Cultul secretarului general sau de ce îl ține în brațe PNL pe Lucian Bode în scandalul de plagiat


Congresul PNL la care Nicolae Ciucă a fost ales președinte al partidului, iar Lucian Bode secretar general.
Congresul PNL la care Nicolae Ciucă a fost ales președinte al partidului, iar Lucian Bode secretar general.

Ministrul de Interne are o influență majoră în PNL, partid care va avea de suferit de pe urma scandalului de plagiat al lui Lucian Bode. Doi experți consultați de Europa Liberă explică cât de importantă e, în partidele din România, funcția de secretar general, pe care o ocupă Bode în PNL.

Experți în domeniul comunicării politice au comentat, pentru Europa Liberă, apariția punctajului prin care membrii de partid sunt îndrumați să o atace pe jurnalista Emilia Șercan. Documentul a fost publicat în premieră de Hotnews.

Electoratul stabil al PNL nu este interesat de scandalul de plagiat în care este implicat Lucian Bode și nici de atacurile la adresa jurnalistei Emilia Șercan, consideră specialistul în comunicare politică Radu Magdin.

„Mai degrabă electoratul USR sau o parte dintre nehotărâți ar putea fi cei care ar putea manifesta indignare față de abordarea PNL-ului în momentul de față”, precizează acesta.

Profesorul Cristian Pîrvulescu crede că, pentru PNL, problema ministrului Bode, ca și problema prim-ministru Ciucă reprezintă o situație complicată, „o situație pe care trebuie să o gestioneze și, în virtutea regulilor comunicării, trec la atac.”

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit date despre lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Împotriva ei, PNL a transmis un punctaj tuturor membrilor.
Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit date despre lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Împotriva ei, PNL a transmis un punctaj tuturor membrilor.

Atitudinea partidului este diferită față de cea pe care au avut-o în momentul în care s-au dezvăluit informațiile privindu-l pe generalul Ciucă, când aceasta a fost mai degrabă de indiferență, cu câteva răspunsuri simple.

Ceea ce a determinat însă reacția partidului și trimiterea punctajului către colegi pentru apărarea lui Lucian Bode este evoluția cazului de plagiat din ultimele zile.

Mai exact, Universitatea din Cluj nu a luat în considerare încă procesul început împotriva sa de către ministrul Bode și, în condițiile astea, secretarul general al partidului, care are la dispoziție instrumente, indică o serie de operațiuni, „probabil consultându-se cu comunicatori atât din interiorul partidului, cât și din afară, a trecut la atac.”

„PNL va adopta o atitudine de ostilitate față de Emilie Șercan, dar generalizând, față de presă, pentru că Emilia Șercan nu este doar Emilia și chiar este o reprezentantă a presei într-o acțiune legitimă de informare a opiniei publice în legătură cu o problemă care pare să fie importantă, pentru că un plagiat al unui politician devine o problemă, devine un risc”, explică Pîrvulescu,

Profesorul Pîrvulescu spune că, prin poziția pe care acesta o ocupă, cea de ministru de Interne, riscul de imagine este cu atât mai important, mai ales la nivelul politicii externe.

Radu Magdin e de părere că atacul vine în contextul în care sunt puține teme pozitive cu care PNL se mai poate prezenta în fața electoratului, iar niciuna nu atinge tema plagiatului: managementul premierului Ciucă, „superior” față de predecesorul său Cîțu și care a dat sentimentul de stabilitate în coaliția cu PSD-ul, respectiv performanțele aleșilor locali.

„În rest, liberalii nu pot spune că au ca narativ public anumite teme proactive care să îi reprezinte cu adevărat. Ar mai putea spune că, din punct de vedere defensiv, ei sunt apărătorii taxei unice atunci când se mai pune problema de taxare progresivă”, mai adaugă Magdin.

În aceste condiții, cu o agendă neclară, PNL s-ar putea afla în permanență în defensivă.

„Având în vedere că cea mai bună apărare este atacul, atacul la adresa doamnei Șercan este, din punctul lor de vedere, soluția optimă pentru a ieși din această criză, pentru că îi scoate din zona de defensivă și mută atenția dinspre domnul Bode pe dna Șercan.”

Cum a fost posibil un astfel de punctaj pe lista partidului.

„Ce arată despre influența lui Bode în partid? Arată că domnul Bode este foarte influent în partid, pentru că elementul acesta de solidarizare, în mod normal, intervine numai cu liderul de partid sau cu secretarul general sau cu cineva foarte influent”, subliniază Radu Magdin.

Profesorul Pîrvulescu spune că, în România, în baza tradiției staliniste moștenite secretarul general rămâne un influent personaj în partid, iar partidele românești au perpetuat această practică, chiar dacă PNL de dinainte de fuziunea cu PDL nu se afla în această situație.

„PNL de după 2014 și mai ales că după 2017 este un partid în care secretarul general are o forță reală, iar domnul Bode va fi probabil primul care o va folosi la maximum. Are capacitatea de a influența organizațiile și, evident, este o bătălie pentru poziții, pentru că domnul Bode se vede un posibil succesor la președinția partidului al prim-ministrului Ciucă, în condițiile în care acesta ar fi nevoit la un moment dat să se retragă”, explică Pîrvulescu.

El spune că acesta este un moment important în care se va vedea dacă întreg PNL sau doar fostul PDL îl va susține pe ministrul de Interne.

În perspectiva alegerilor din 2024, evenimentul va avea consecințe doar dacă el va mai rămâne pe agenda publică și dacă ministrul Bode va mai rămâne pe poziția pe care o ocupă.

„Apariția punctajului cu pricina în spațiul public nu ajută imaginea PNL și nu ajută la capitolul ascendent moral atunci când PNL va dori în perioada următoare să clameze diferite valori, printre care cele care țin de integritate”, spune Magdin.

Profesorul Pîrvulescu e de părere că subiectul va fi reflectat în rezultatul alegerilor doar în funcție de participarea la vot.

În scenariul în care prezența la vot va fi scăzută „atunci și influența scandalului de plagiat va fi minimă, pentru că primarii își vor mobiliza electoratul-clientelă, iar electoratul-clientelă, va conta.”

Într-un scenariu neutru, cu o prezență de între 40 și 50% la vot, în condițiile în care o parte a electoratului electorat de opinie, electorat informat, ar putea să fie simțibilă această situație și deci să se resimtă în scorul electoral.

Cel mai sumbru scenariu pe care îl prezintă Cristian Pîrvulescu este cel al unei crize economice care ar duce la prezență importantă la vot.

„În aceste condiții, înseamnă că electoratul urban se mobilizează, iar electoratul urban mă refer în special la orașele mari București, Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Craiova. Acest electorat de opinie este foarte sensibil la această problemă”, concluzionează Pîrvulescu.

În punctajul trimis membrilor și ajuns în presă, PNL se subliniază că nu există dubiu că tot acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode și că „doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu.”

Documentul, publicat de Hotnews, a apărut în contextul în care UBB Cluj ar urma să dea miercuri un verdict în privința plagiatului ministrului de Interne, deși acesta a atacat deja în instanță comisia care analizează lucrarea.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG