Linkuri accesibilitate

3 minute | Răzbunarea lui Putin, șeful Wagner în ascensiune, Schengen & protectorii fraților Tate


Drept represalii față de trimiterea de tancuri nemțești și americane Ucrainei, forțele ruse au orchestrat un atac cu rachete asupra Ucrainei, provocând morți și răniți. În imagine, craterul unei rachete dintr-un orășel de lângă Kiev, Hlevakha, 26 ianuarie 2023.
Drept represalii față de trimiterea de tancuri nemțești și americane Ucrainei, forțele ruse au orchestrat un atac cu rachete asupra Ucrainei, provocând morți și răniți. În imagine, craterul unei rachete dintr-un orășel de lângă Kiev, Hlevakha, 26 ianuarie 2023.

Atacul furibund cu rachete asupra Ucrainei a provocat 11 morți și probleme rețelelor electrice. Represaliile RU indică însă și primele dubii serioase privind puterea lui Putin la Kremlin. La Consiliul JAI/Bruxelles, ministrul Predoiu a discutat despre Schengen și combaterea traficului de persoane.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Continuă analizele privind impactul militar și politic al deciziei de trimitere în Ucraina de tancuri nemțești și americane. Au apărut primele ipoteze publice despre un posibil înlocuitor al lui Putin.

Iată principalelele știri ale dimineții:

  • Represaliile cu rachete cu rază lungă de acțiune în regiunea Kiev pentru sprijinul occidental masiv. Șeful Wagner, din ce în ce mai influent la Moscova, scrie WP.
  • Cel mai grav raid israelian în teritoriile palestiniene din ultimii 20 de ani a avut loc ieri în orașul Jenin. S-a soldat cu nouă morți.
  • La Consiliul JAI, în contextul Schengen, ministrul Justiției, C. Predoiu, a discutat cu reprezentanții unor țări spre care se îndreaptă traficul de persoane din România. Între timp, detalii relevante despre protectorii fraților Tate de la MAI.

Răzbunarea lui Putin pentru Abrams și Leopard

Forțele ruse au bombardat regiunea Kiev folosind rachete cu rază lungă de acțiune. Eficiența tancurilor Abrams și Leopard au fost ridiculizate în emisiuni și materiale de propagandă.

Dar livrările de armament greu către Ucraina arată că implicarea NATO în apărarea țării invadate este masivă. Atitudinea Occidentului față de Moscova s-a înăsprit considerabil, constată The Guardian, dar „nu vă lăsați prostiți! Sprijinul german e unul reticent”. Prin urmare, apărarea Ucrainei depinde în primul rând de Statele Unite.

Și în al doilea rând, de Polonia, ar spune analiștii Politico, care au scris detaliat anul trecut că Varșovia s-a îngrijit în ultimele decenii să aibă forțe armate redutabile și care a condus corul presiunilor asupra Berlinului.

Deși este justificată strategic și militar, poziția NATO care refuză să ajute oficial Ucraina, dar o face masiv prin statele membre, apare drept stranie pentru publicul larg. Sau cel puțin asta sugerează Adevărul care titrează: „Polonia ar sprijini NATO dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei”.

Tabla de șah a războiului cu șeful Wagner în ascensiune

Pe de altă parte, tabla de șah a războiului, așa cum este ea descrisă de expertul în spațiul ex-sovietic, Cosmin Popa, într-un interviu pentru Europa Liberă, va fi puternic marcată de hotărârile de la Washington și Berlin.

Înlocuirea lui Putin se va produce prin pierderi în teatrele de operațiuni și revolte interne. Or, dacă armata UA va fi dotată cu armament de ultimă generație, se pare că și ipotezele privind succesorul lui Putin capătă mai multă substanță.

Sub semnătura lui Mikhail Zygar, jurnalist rus și autor al lucrării „Toți oamenii Kremlinului. La Curtea lui Vladimir Putin”, New York Times avansează numele șefului și fondatorului Wagner, Evgheni Prigozin, drept posibil succesor.

Apropiat al lui V. Putin, acesta a primit privilegiul de a nu-și subordona armata privată, de o brutalitate ieșită din comun, generalilor din Marele Stat Major. Își permite să îi ironizeze fără repercusiuni. Liderul de la Kremlin l-a folosit inițial pe Evgheni Prigozin drept „o contrapondere la generali”. Dar acum încearcă să îi diminueze influența, continuă analiza NYT.

Acesta pe fundalul unei culturi politice profund marcate de imperialism, după cum explică pentru RFE, Volodimir Yermolenko, filozoful și redactor-șef al Ukraine World.

Un alt tip de violențe au înregistrat ieri agențiile internaționale de știri în teritoriile palestiniene. Mai precis, un raid israelian în orașul Jenin, soldat cu nouă morți.

Există temeri că violențele ar putea escalada, cu atât mai mult cu cât Israelul a avertizat ONU asupra amenințării reprezentate de Iran.

Schengen, Predoi/Bode și frații Tate

La reuniunea informală a Consiliului JAI ( întâlnirea miniștrilor Justiției și ai Afacerilor Interne ale statelor membre UE), ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a discutat cu omologii din Spania și Suedia soluții pentru problema traficului de persoane.

„Este o problemă a statelor de extracţie a victimelor, dar şi una a statelor în care sunt exploatate”, spune el, citat de G4Media.

Problema criminalității organizate din care fac parte și traficul de persoane și imigrația ilegală este, după cum se știe contra argumentul principal față de intrarea României la Schengen. Ministrul Bode și-a avut la rândul său locul la reuniunea JAI.

Or, Libertatea publică azi un interviu din care reiese că șefii protecției private a fraților Tate, reținuți în Voluntari, lângă București, inclusiv pentru trafic de persoane, sunt foști ofițeri din serviciul secret al Ministerului de Interne.

„Niște fete tinere și proaste”, spunea Bogdan Stancu, șeful securității lui Andrew Tate și fost ofițer în Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), despre cele o sută de fete care ar fi trecut prin casa fraților Tate. Astfel de declarații publice le pot intimida pe victime să dea declarații libere, crede Silvia Tăbușcă, expert al Comisiei Europene pe trafic de persoane, intervievată de Libertatea.

Alte subiecte:

  • WP deschide cu decizia legislatorilor din Arizona care îi protejează pe politicieni în ancheta privind declarațiile false ale lui D. Trump de falsificare a alegerilor. Nu li se mai poate cere acces la mesageria telefoanelor și alte astfel de documente.
  • Companiile high tech nu mai câștigă ușor atât de multe miliarde, aflați de ce din New York Times.
  • În Egipt a fost descoperită o nouă mumie. Este complet îmbrăcată în aur, exact ca în vechile basme și legende.

Toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG