Linkuri accesibilitate

Meciul Sepsi OSK Sf. Gheorghe - FCU Craiova, suspendat din cauza scandărilor xenofobe


 Inițial, arbitrul Andrei Chivulete a trimis cele două echipe la vestiare din cauza scandărilor xenofobe. Apoi meciul a fost suspendat definitiv.
Inițial, arbitrul Andrei Chivulete a trimis cele două echipe la vestiare din cauza scandărilor xenofobe. Apoi meciul a fost suspendat definitiv.

Meciul dintre ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi FC U 1948 Craiova, din etapa a 23-a a Superligii de fotbal, a fost suspendat definitiv, duminică, în minutul 26, din cauza scandărilor suporterilor celor două echipe, transmite Agerpres.

Inițial, arbitrul Andrei Chivulete a trimis cele două echipe la vestiare din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste ale galeriilor celor două echipe.

După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren şi jocul a fost reluat, însă arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, pentru că suporterii au reînceput scandările.

O decizie în privinţa acestui meci va fi luată de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal.

Suporterii craioveni amenință cu „acțiuni din ce în ce mai drastice”

Acuzată de scandări xenofobe, galeria Universității Craiova spune că nu regretă sancțiunea și suspendarea definitivă a meciului și că a apărat „țara” de un „nou atac” la adresa „integrității naționale” și amenință cu „acțiuni din ce în ce mai drastice.”

„Astăzi, la Sfântu Gheorghe, am luat parte la un nou atac la adresa integrității naționale din partea minoritarilor cu complicitatea statului român, al frf, lpf și cca.

Ținem să precizăm, așa cum am făcut-o și în trecut, că nimic nu este și nu va fi prea mult pentru a ne apăra țara. Niciun meci, niciun punct, niciun loc în clasament nu se pot compara cu pământul nostru strămoșesc. Nu vom accepta niciodată ca un meci pe teritoriul României să fie prezentat într-o alta limbă decât cea națională, ca tribunele să fie împânzite de steaguri separatiste sau ca cetățenii români să fie huliți de minoritățile care populează această zonă. Nu vom permite niciodată ca o astfel de partidă să se dispute. Așa cum am mai anunțat anterior, în cazul în care aceste abuzuri nu se vor opri, și acțiunile noastre vor deveni din ce în ce mai drastice. Orice alte ipoteze sunt de ordinul comicului, iar inițiatorii și susținătorii lor sunt invitați să lectureze comunicatele noastre anterioare legate de acest subiect”, scriu suporterii craioveni de la Peluza Sud 1977.

Jurnaliștii români care au comentat evenimentul au remarcat, dimpotrivă, o încercare din partea organizatorilor de a atribui responsabilitatea perturbării meciului ambelor părți.

„Dovadă că, la apelul arbitrului Andrei Chivulete, announcerul de pe stadion le cerea să fanilor să înceteze cu "scandările rasiste". Deși în mod evident (se auzea clar la TV) era vorba despre scandări xenofobe ale galeriei lui U Craiova 1948”, scrie pe pagina sa de Facebook Radu Hângănuț, de la Euronews, fapt confirmat și de Radu Herjeu, din CA al Radio România și Cătălin Striblea, de la Radio Europa FM.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG