Ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat de guvernul Ucrainei după ce Viktor Orban a comparat Ucraina cu Afganistan și a numit-o „țara nimănui” în timpul unei întâlnirii cu jurnaliștii.
Ucraina a protestat marți în fața ambasadorului Ungariei din cauza comentariilor „disprețuitoare” făcute de premierul ungar Viktor Orban și a cerut Budapestei să înceteze ceea ce a numit retorica anti-ucraineană.
Trimisul ungar a fost convocat de Ministerul de Externe după ce purtătorul de cuvânt al acestuia a declarat săptămâna trecută că Orban le-a spus reporterilor că Ucraina este un pământ al nimănui și a comparat-o cu Afganistan.
Ambasadorului Istvan Ijdjarto a primit „un protest puternic în legătură cu recentele declarații denigratoare ale prim-ministrului Ungariei Viktor Orban”, a spus ministerul, citat de Reuters.
Orban a mai spus că nu a vrut „cu siguranță” în UE, dar a fost forțat să facă acest pas din cauza legăturilor comerciale ale Ungariei cu blocul comunitar, scrie intellinews.com care relatează pe larg despre întâlnirea cu jurnaliștii și de ce Orban a fost atât de relaxat în declarații.
Întâlnirea cu jurnaliştii străini din 26 ianuarie a făcut parte dintr-o conferinţă organizată de Colegiul Mathias Corvinus (MCC), o instituţie de învăţământ interdisciplinară finanţată de guvern, considerată fief al elitei partidului Fidesz.
MCC a fost activ în promovarea narațiunii guvernamentale în Europa și Statele Unite. Grupul de reflecție, înființat cu miliarde de forinți, a intrat recent pe scena politică de la Bruxelles cu un nou birou condus de maghiaro-canadianu Frank Furedi, care a fondat în urmă cu 45 de ani defunctul Partid Comunist Revoluționar din Regatul Unit.
Lista invitaților pentru conferința de presă i-a inclus pe: Rod Dreher - editor principal și blogger la The American Conservative, Roland Tichy - economist și jurnalist german, Yair Netanyahu - fiul premierului israelian și Ralf Schuler - șeful departamentului. echipa editorială parlamentară a ziarului tabloid german Bild .
Subiectele au acoperit punctele de discuție populare obișnuite ale presei conservatoare – răspândirea „culturii trezite” și „anulării” și poziția vocilor conservatoare în mass-media liberală de masă, dar discuțiile la masa rotundă au inclus viitorul tipăriturilor și răspândirea rețelelor digitale și sociale. .
Yair Netanyahu a apărat campania de calomnie a guvernului ungar împotriva lui George Soros.
„A-l critica pe miliardarul și filantropul evreu născut în Ungaria nu este antisemitism, pentru că omul de afaceri provoca pagube foarte grave Israelului, „singurul stat evreu”, prin finanțarea ONG-urilor antievreiești, anti-sioniste și pro-palestiniene. distrugând societatea israeliană din interior”, a spus el.
Prelegerea susținută de Balazs Orban, directorul politic al premierului Viktor Orban și președintele consiliului de administrație al MCC, a fost preluată de presa independentă. El a spus că mass-media este un sector strategic și o chestiune de suveranitate pentru că cine controlează mass-media dintr-o țară controlează mentalitatea acelei țări și, prin aceasta, țara însăși.
Observatorii independenți au spus că prelegerea a fost o recunoaștere deschisă că guvernul Orban folosește dominația mass-media pentru a controla societatea.
După despărțirea de vechiul său prieten, Lajos Simicska, fostul finanțator al Fidesz, în februarie 2015, Orban și-a construit propriul imperiu media. Trusturile, aflate în mâna câtorva oligarhi și prieteni, au fost transferate ulterior unui conglomerat media format din aproximativ 500 de instituții media.
„Occidentul este într-un război cu Rusia”
După încheierea conferinței, Viktor Orban i-a găzduit pe jurnaliști străini la o întâlnire informală, un „schimb de opinii deschis și prietenos” în biroul său din Castelul Buda.
Orban, care nu a acordat un interviu presei independente de când a ajuns la putere în 2010, tinde să vorbească deschis și sincer despre probleme spinoase atunci când este înconjurat de oameni care împărtășesc ideologia lui.
Unele dintre răspunsurile sale au fost neoficiale, conform relatării lui Rod Dreher din The American Conservative. Dreher, un jurnalist în vârstă de 55 de ani și bursier la MCC, s-a mutat la Budapesta în toamnă și este un susținător fervent al politicilor lui Orban.
„Le-am spus jurnaliştilor şi editorilor aflaţi în vizită că vor fi uimiţi de tipul ăsta pentru că nu vor să creadă cât de diferit este el de felul în care este portretizat în mass-media occidentală. Este ascuţit, amuzant, genial şi complet încrezător”, spune Dreher în articolul său intitulat Viktor Orban: West Is 'In A War With Russia.
Potrivit lui Dreher, Orban a spus că Occidentul trebuie să înțeleagă că Putin nu își poate permite să piardă și nu va pierde, pentru că va candida și la alegerile din 2025 și nu poate candida ca președinte care a pierdut un război. Rusia nu poate permite NATO să-și stabilească o prezență în Ucraina.
Orban a spus că Occidentul nu înțelege că timpul este de partea Rusiei în Ucraina, deoarece Moscova poate mobiliza o armată vastă, în timp ce Ucraina rămâne fără trupe.
Occidentul este „într-un război cu Rusia. Aceasta este realitatea", a spus el. „În fiecare zi ne mutăm mai departe”.
„Occidentul ar putea crede că nu este în război cu Rusia, dar trimițând din ce în ce mai multe arme și apropiindu-se de intervenția efectivă a trupelor, liderii occidentali joacă un joc extrem de periculos cu ei înșiși, cu Rusia și cu publicul occidental”, relatează Dreher că a spus Orban, adăugând că s-a autointitulat singurul disident dintre cei 27 de lideri ai Uniunii Europene în ceea ce privește politica față de Ucraina.
Liderul ungar a spus că nu poate exclude posibilitatea ca Vladimir Putin să recurgă la arme nucleare tactice pe câmpul de luptă.
Potrivit unei relatări a lui Roland Tichy, prezent și el la reuniune, Orban a spus că o „încetare imediată a focului” ar fi soluția conflictului.
Premierul ungar a recunoscut că mai trebuie lucrat la această variantă, pentru că „trebuie definite teritoriile, trebuie formulate și negociate condiții, trebuie promise garanții”, iar acesta este un proces care durează câteva luni și pe care Ucraina pare să-l respingă.
Instalarea unui guvern prietenos cu Rusia în Ucraina ar fi fost posibilă cândva, dar nu acum, potrivit premierului ungar. Prin urmare, spune el, scopul Rusiei este de a face din Ucraina o epavă neguvernabilă, pentru ca Occidentul să nu o poate revendica drept premiu, ceea ce a reușit deja.
„Acum este Afganistan și un pământ al nimănui”, potrivit lui Orban.