Linkuri accesibilitate

Ucraina respinge planul de pace al Chinei. „Nu ar trebui să parieze pe agresor”


 Șeful diplomației chineze, Wang Yi, la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu președintele rus Vladimir Putin.
Șeful diplomației chineze, Wang Yi, la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu președintele rus Vladimir Putin.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins propunerea „nerealistă” a Chinei de a pune capăt conflictului.

Beijingul nu ar trebui să „parieze pe un agresor care a încălcat legea [internațională] și va pierde războiul”, a scris Podoliak pe Twitter.

Președintele Zelenski a salutat cu prudență planul de pace al Chinei de a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar a spus că ar fi acceptabil doar dacă va duce la retragerea trupelor sale de pe întreg teritoriul ucrainean ocupat de Vladimir Putin.

El a salutat vineri, la împlinirea unui an de la invazia rusească în Ucraina, unele elemente din propunerea chinezilor dar a spus că numai țara invadată este cea care poate iniția un plan de pace.

Președintele ucrainean a declarat, vineri, în timpul unei conferințe de presă la Kiev, că planul este „un semnal important că vor participa la acest subiect”, dar a avertizat Beijingul să nu furnizeze arme Moscovei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că angajamentul Chinei în pace în Ucraina este un „lucru bun”.

Macron le-a spus reporterilor că va vizita China la începutul lunii aprilie, în mare parte și pentru a solicita ajutorul Beijingului pentru a pune capăt războiului. „China trebuie să ne ajute să punem presiune asupra Rusiei, astfel încât să nu folosească niciodată arme chimice sau nucleare”, a spus Macron.

Deși pretinde că susține pacea și încetarea războiului din Ucraina, SUA au informații despre faptul că guvernul chinez are în vedere să ofere Rusiei drone și muniție pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, potrivit oficialilor americani.

Beijingul a luat încă o decizie finală și nu există dovezi că au avut loc transferuri de arme, au spus oficialii.

Cu toate acestea, negocierile dintre Rusia și China cu privire la prețul și amploarea echipamentului sunt în desfășurare, relatează CNN.

Săptămâna trecută, șeful diplomației chineze, Wang Yi s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, și cu președintele rus, Vladimir Putin.

Moscova a cerut în mod repetat drone și muniție de la Beijing, arată sursa citată, iar conducerea chineză a dezbătut activ în ultimele câteva luni dacă să trimită sau nu ajutorul letal la Moscova.

Oficialii serviciilor de informații americane cred că China înclină acum spre furnizarea de echipamente, în ciuda faptului că cere discuții de pace și că, oficial, cere părților să pună capăt atacurilor asupra civililor.

La reuniunea G20 de sâmbătă, China a refuzat să condamne invazia rusească în Ucraina.

Sursele citate de CNN spun că furnizarea de drone și muniție ar fi probabil făcută pentru arme de calibru mic, cum ar fi armele portabile, mai degrabă decât pentru artileria grea.

Ajutorul luat în considerare ar consta în cartușe de 122 de milimetri și 152 de milimetri, de care Rusia duce oricum lipsă, în timp ce duce cea mai mare parte a ofensivei din Ucraina cu artileria grea, scrie și Washington Post, care citează oficiali americani.

„China are capacitatea de a schimba jocul”, a spus un înalt oficial al administrației americane.

Dacă China ar merge mai departe cu transferul, ar fi pentru prima oară când Beijingul oferă ajutor letal în conflict, în ciuda avertismentelor repetate din partea SUA.

Joe Biden a declarat vineri că nu „anticipează o inițiativă majoră” din partea Chinei de a furniza arme Rusiei. Întrebat dacă vreun sprijin viitor ar trece pe linia roșie, Biden a spus că SUA „ar răspunde”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat China ar fi gata să ofere un ajutor letal Rusiei pentru a o ajuta în războiul pe care-l duce în Ucraina. Blinken le-a spus rețelelor americane că SUA dețin informații că China se gândește dacă să acorde Rusiei asistență, inclusiv arme grele, pentru războiul din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG