Linkuri accesibilitate

Liderul chinez Xi Jinping va discuta cu Zelenski după ce se va întâlni cu Putin. Reacția SUA


Liderul chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, și va avea apoi o discuție telefonică cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Liderul chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, și va avea apoi o discuție telefonică cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Liderul chinez Xi Jinping plănuiește să discute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina, cel mai probabil după ce se va întoarce din vizita pe care o va face la Moscova săptămâna viitoare, scrie Wall Street Journal.

SUA îl încurajează pe președintele chinez Xi Jinping să vorbească direct cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat Casa Albă luni cu privire la posibila discuție pe care liderul chinez ar urma să o aibă cu Zelenski.

„L-am încurajat pe președintele Xi să ia legătura cu președintele Zelenski, deoarece credem că RPC și președintele Xi însuși ar trebui să audă direct perspectiva ucraineană și nu doar perspectiva rusă” cu privire la război, le-a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor aflați la bordul Air Force One.

„De fapt, am pledat ca Beijingul să aibă această legătură”, a spus el. Sullivan spune că SUA au încurajat această conversație „public” dar și în privat.

Sullivan a adăugat că oficialii americani „au vorbit astăzi cu omologii noștri ucraineni” și că ucrainenii nu au primit oficial confirmarea că va avea loc un apel telefonic sau o conferință video cu Xi.

„Sperăm să existe. Acesta ar fi un lucru bun, deoarece ar putea aduce mai mult echilibru și perspectivă modului în care RPC abordează acest lucru și sperăm că îi va descuraja în continuare să aleagă să ofere asistență juridică Rusiei”, a adăugat Sullivan.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG