Cancelarul german Olaf Scholz a sosit, luni, în vizită oficială în România şi a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, iar ulterior va avea întâlniri şi cu premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei trei lideri vor vorbi despre situaţia de securitate şi ajutorul pentru Republica Moldova.
Oficialul german și președintele Iohannis vor discuta teme de politică europeană, securitate și energie. După discuții este prevăzută o conferință de presă comună.
Cancelarul german va avea şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, iar la Palatul Victoria va avea loc o întâlnire a celor două delegaţii guvernamentale.
După întrevederea cu prim-ministrul Ciucă, cancelarul Scholz și președintele Iohannis se vor întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru o discuție comună. În cadrul acesteia se vor aborda aspecte cu privire la susținerea în continuare a Republicii Moldova.
„Vizita Cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relaţiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România şi Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradiţională, relaţii istorice şi interumane extinse, precum şi pe interesul comun în ceea ce priveşte securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Cristian Diaconescu: E momentul ca Germania să aibă o politică asumată
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că vizita lui Olaf Scholz e cu atât mai impotantă cu cât până acum Germania a avut „o oarecare prudență în implicarea politică și strategică”.
„Cancelarul Merkel a așteptat 5 ani până să facă o vizită oficială în România. O upgradare în acest moment a relațiilor dintre România și Germania, în contextul crizei ucrainene, este absolut normală, naturală și necesară, inclusiv în ceea ce privește securitatea statului german și a centrului Europei. Iar România nu are cum să lipsească dintr-un astfel de proiect”, a spus Cristian Diaconescu.
Fostul ministru spune că vizita e importantă și din punct de vedere economic: „Germania e unul dintre cei mai mari investitori in România. Sunt schimburi economice de 37 de miliarde de euro”.
Diaconescu afirmă că prezența Maiei Sandu este și ea importantă în contextul crizei energetice provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
„În legătură cu Republica Moldova situația este mult mai comoplicată. Problema energiei este clar un domeniu la care Chișinăul este extrem de interesant, iar energia și securitatea în acest punct interferează, având în vedere tipul de război pe care Rusia îl exercită”.
Trilaterala de la București este importantă și pentru ajutorarea viitoare a Republicii Moldovei, după cum spune Cristian Diaconescu.
„Este o foarte bună relaționare prin faptul că la București are loc această trilaterală, pentru că Germania și România au mai ajutat direct Rep Moldova, însă în acest moment sunt destul de puține promisiuni făcute la conferința donatorilor europeni privind Republica Moldova, iar Germania are un cuvânt greu de spus”.
„Flancul Estic al NATO și UE trebuie să aibă în vedere și interesele de securitate ale României și Republicii Moldova, orice fisură din această perspectivă se resimte în tot spațiul euro-atlantic”, a mai spus fostul ministru.
Olaf Scholz are întâlnire și cu Marcel Ciolacu
După întâlnirile de la Cotroceni și Palatul Victoriei, cancelarul Scholz va purta un dialog și cu președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.
Apoi, cancelarul Scholz se va întâlni și cu reprezentanți ai minorității germane din România.
Germania este unul dintre principalii susținători ai Ucraina în apărarea împotriva invaziei ruse. La începutul lunii martie, Olaf Scholz, a fost la Casa Albă unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, iar cei doi lideri au discutat despre situația din Ucraina.
Cancelarul Olaf Scholz a fost cel care a aprobat trimiterea de tancurile Leopard 2 Ucrainei cunoscute pentru că sunt rapide şi eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.