Linkuri accesibilitate

Ucraina încearcă să prevină scurgerile planurilor militare. Noi documente clasificate au apărut online


Vineri, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că scurgerea de informaţii pare să fie o manevră rusească pentru a discredita o contraofensivă.
Vineri, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că scurgerea de informaţii pare să fie o manevră rusească pentru a discredita o contraofensivă.

Liderii Ucrainei au discutat vineri despre modalități de a preveni scurgerile de informații militare, după ce pe rețelele de socializare au apărut documente secrete care detaliază eforturile SUA și NATO de a ajuta țara să planifice o contraofensivă împotriva invaziei Rusiei, scrie Reuters.

New York Times a scris joi, citând înalți oficiali americani, că documente de război clasificate au fost postate săptămâna aceasta pe Twitter și Telegram, care sunt utilizate pe scară largă în Rusia.

Un oficial ucrainean a declarat pentru Reuters că documentele conțin „o cantitate foarte mare de informații fictive”, iar postările arată ca o operațiune rusă de dezinformare pentru a semăna îndoieli cu privire la ofensivă, care necesită arme occidentale avansate.

„Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaționale ale serviciilor secrete rusești. Și nimic mai mult”, a declarat oficialul prezidențial Mykhailo Podolyak într-un comunicat.

Pe pe altă parte, un nou set de documente clasificate care par să detalieze secrete americane de securitate naţională referitoare la Ucraina, Orientul Mijlociu şi China au apărut vineri pe reţelele sociale, alarmând Pentagonul şi agravând o situaţie care pare să fi prins administraţia Biden cu garda jos, relatează The New York Times.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii a numit scurgerea de informaţii „un coşmar pentru cei cinci ochi", făcând referire la Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Canada, aşa-numitele naţiuni Five Eyes, care îşi împărtăşesc în general informaţiile.

Cele mai recente documente au fost găsite pe Twitter şi pe alte site-uri, vineri, la o zi după ce oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au declarat că investighează o altă potenţială scurgere de informaţii care ar fi dezvăluit planuri de război clasificate referitoare la Ucraina.

Unul dintre documente, datat 23 februarie, este etichetat „Secret/NoForn", ceea ce înseamnă că nu a fost conceput pentru a fi împărtăşit cu ţări străine.

XS
SM
MD
LG