Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a promulgat legea prin care rușii pot fi recrutați mai ușor în armată


Cetățenii ruși mobilizați se aliniază înainte de a pleca pe front, Kazan, Rusia, 23 octombrie 2022.
Cetățenii ruși mobilizați se aliniază înainte de a pleca pe front, Kazan, Rusia, 23 octombrie 2022.

Moscova susține că o campanie obișnuită de recrutare militară, programată în primăvară, se desfășoară conform programului și nu există planuri de a trimite notificări electronice în masă, în ciuda noului sistem care a intrat în vigoare, după ce a fost promulgat vineri de președintele Vladimir Putin.

Colonelul Andrei Biriukov, un oficial dintr-un departament al forțelor armate responsabil de recrutare, a ținut să elimine speculațiile potrivit cărora Rusia ar putea folosi noul sistem pentru a lansa o altă chemare în masă la războiul din Ucraina, scrie Reuters.

În prezent, Rusia este în curs de a chema 147.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, între 1 aprilie și 15 iulie, pentru a efectua serviciul militar obligatoriu, în cadrul ciclului său de conscripție bianual de lungă durată.

Biriukov a declarat că primii recruți vor fi trimiși la punctele de desfășurare permanentă de pe teritoriul Federației Ruse începând cu 20 aprilie.

El a subliniat că unele persoane au în continuare dreptul de a-și amâna serviciul militar și a spus că nu vor fi trimise în masă prin poștă noile convocări electronice către persoanele care au vârsta de recrutare.

Actuala cohortă planificată de recruți de primăvară este cu 12.500 mai mare decât cea de 134.500 de recruți chemați în aceeași perioadă a anului trecut.

Recruții necesită luni de pregătire, iar Rusia a declarat că aceștia nu vor fi trimiși în zonele de război din Ucraina, după ce a recunoscut cazuri în care acest lucru s-a întâmplat în primele săptămâni ale conflictului de anul trecut.

Cu toate acestea, ei reprezintă o importantă rezervă de personal tânăr, instruit, care poate fi apoi încurajat sau presat să se înroleze ca soldați profesioniști, în timp ce Rusia își urmărește obiectivul declarat de a crește forțele armate cu peste 30%, până la 1,5 milioane de oameni.

Zeci, dacă nu sute de mii de bărbați ruși au fugit în străinătate de la începutul războiului, un exod care a atins punctul culminant în septembrie anul trecut, când Putin a ordonat o mobilizare specială a 300.000 de rezerviști cu experiență militară anterioară - prima de acest fel de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Vineri, președintele Rusiei a semnat o nouă legislație care introduce documente de recrutare electronice, înlocuind un sistem anterior în care avizele de chemare trebuiau să fie livrate manual.

Noul regim de recrutare va elimina numeroasele lacune exploatate de cei care se sustrag de la recrutare și pregătește terenul pentru ca Rusia să desfășoare o campanie de mobilizare mult mai amănunțită și mai amplă, dacă și când va decide să facă acest lucru.

În conformitate cu noile norme, rușilor care se sustrag de la încorporare li se va interzice să călătorească în străinătate și se vor confrunta cu alte restricții, inclusiv în ceea ce privește împrumuturile și beneficiile de stat.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG