Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a plecat într-o vizită de nouă zile în America Latină. Zborul din Constanța, cu un avion privat


Imagine de arhivă cu președintele Klaus Iohannis, dintr-o înregistrare video furnizată de Administrația Prezidențială.
Imagine de arhivă cu președintele Klaus Iohannis, dintr-o înregistrare video furnizată de Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a decolat luni, din Constanța, cu un zbor privat către America Latină, într-o vizită oficială programată să dureze nouă zile.

Președintele României se va afla în Brazilia, Chile și Argentina, în perioada 18–26 aprilie, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Scopul acestor vizite este de „relansare a dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic”, mai spune președinția română.

De asemenea, în vizitele sale, Klaus Iohannis va căuta „să deschidă noi oportunități de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global”.

Administrația Prezidențială mai spune că principalele obiective vizează:

  • aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun;
  • prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse;
  • creșterea profilului politic și economic al României în acest spațiu;
  • impulsionarea contactelor sectoriale și dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerțului, cercetării, protecției mediului și schimbărilor climatice, agricultură, educație, cultură, protecție civilă și altele;
  • aprofundarea cooperării și a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului și a dreptului internațional, inclusiv a principiilor Cartei ONU.

Klaus Iohannis se va întâlni cu omologul său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, aceasta fiind prima vizită a unui președinte român în această țară din ultimii 23 de ani.

În Chile, Iohannis se va întâlni cu președintele Gabriel Boric. În această țară ar urma să fie deschis primul lectorat de limba română din America Latină, la Universidad de Chile.

De asemenea, cu ocazia vizitei din Argentina și întâlnirea cu președintele Alberto Fernández va fi marcată prima vizită la acest nivel din ultimii 30 de ani.

Comunicatul nu precizează cine dintre membrii Guvernului îl va însoți pe președinte în vizita din cele trei țări sud-americane.

Același avion privat

Publicația BoardingPass a transmis luni că președintele Iohannis va folosi în această vizită din America Latină un avion de lux închiriat tot de la compania aeriană luxemburgheză Global Jet.

Aeronava a decolat de pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța, la ora 10:15. BoardingPass mai scrie că, cel mai probabil, zborul va fi efectuat cu o oprire pentru realimentare în Spania (Insulele Canare) sau o țară din nord-vestul Africii.

Potrivit sursei citate, este același avion cu care a delegația oficială a președinției a călătorit în martie 2023 în vizitele oficiale din Japonia și Singapore, fiind vorba despre un Boeing 737-900ER, configurat pentru uz privat.

La acea vreme, Administrația Prezidențială a transmis pentru Europa Liberă că informațiile despre avionul de lux închiriat pentru vizita în Japonia și Singapore sunt „clasificate”.

De altfel, când s-a aflat joi la Constanța, președintele Iohannis a fost întrebat de ce nu sunt publice cheltuielile privind deplasările efectuate de Administrația Prezidențială. „Fiindcă așa este legea”, a răspuns el.

Însă, datele despre deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis sunt la liber pe site-urile instituțiilor și ale aplicațiilor de urmărire a zborurilor, iar Europa Liberă a analizat costurile plătite de Administrația Prezidențială din ultima perioadă. Deplasările președintelui ar costa 100.000 de euro pe zi.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG