Linkuri accesibilitate

Legile Educatiei au trecut de Camera Deputaților fără voturi de la AUR și fără să conteze amendamentele USR


Sala de plen a Camerei Deputaților, Parlamentul României
Sala de plen a Camerei Deputaților, Parlamentul României

Proiectele Legilor Educației au trecut miercuri de plenul Camerei Deputaților, cu majoritate de voturi de la PSD, PNL și UDMR și voturi împotrivă de la USR și AUR.

Timp de mai bine de două ore parlamentarii au dezbătut și s-au contrazis pe utilitatea legilor în forma ieșită de la Comisia de Învățămînt.

În final, proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a fost aprobat cu 191 de voturi „pentru", 68 de voturi „contra" şi 11 abţineri. Legea Învăţământului Superior a fost și adoptată cu 189 de voturi „pentru", 74 „împotrivă” şi 10 abţineri.

La începutul dezbaterii din plen, ministrul Ligia Deca a declarat că pachetul de legi reprezintă „proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat”.

„Ministerul Educaţiei cu echipa sa şi cu ajutorul întregii societăţi a elaborat un pachet de reforme coerente, măsuri predictibile”, s-a lăudat ministrul.

Deca a amintit și că profesorii sunt în stradă, dar protestul lor ar arăta că învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea, în opinia ministrului.

„Am clarificat în discuţiile pe care le-am avut inclusiv ieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din Învăţământ că ne dorim aceleaşi lucruri”, a spus Ligia Deca.

AUR: „Mofturile lui Klaus Werner Iohannis”

Cel mai vocal din partea parlamentarilor care s-au opus adoptării legilor a fost George Simion, președintele AUR, care a avut o replică pentru președintele Iohannis.

„Ne-am adunat astăzi aici pentru moftul președintelui Iohannis, primului turist al țării, pentru mofturile lui Klaus Werner Iohannis, iar regimul obedient execută”, a spus George Simion, uitându-se spre ministrul Ligia Deca.

Simion a acuzat „intervenția unor ideologii asupra copiilor noștri” de la „bursierii Soros”, acuzând că unul dintre aceștia este consilierul Ligiei Deca.

USR: Noi propunem admitere așa cum a fost înainte

USR a propus schimbarea titlului legii prin care să fie introdusă explicit salarizarea profesorilor.

„Astăzi avem mii se profesori în stradă și un sistem de învățământ în criză. De aceea, este necesară și modificarea grilei de salarizare a cadrelor didactice”, a argumentat Andrei Miftode de la USR.

Cu toate intervențiile parlamentarilor USR, amendamentele lor au fost toate respinse, inclusiv cea privind admiterea la liceu.

„Noi propunem admitere așa cum a fost înainte, chiar dacă nu e cel mai bun sistem, este mult mai bun față de ce se propune acum”, a spus Filip Havârneanu de la USR, care a spus că admiterea propusă va împărți lumea în bogați și săraci.

De asemenea, deputatul USR i-a cerut ministrului să își dea demisia, dacă bugetul Educației nu va fi de 15% din PIB, așa cum a promis.

Natalia Intotero, de la PSD: Deliberările au fost libere

Din partea PSD, preşedinta Comisiei pentru Învăţământ de la Camera Deputaţilor, Natalia Intotero, a spus că a primit peste 1.000 de propuneri din toată țara, iar unele dintre acestea au devenit amendamente.

„Nu toate aceste modificări au trecut de comisie, fapt ce demonstrează că deliberările au fost libere și că nu au fost linii impuse, așa cum au fost acele speculații că cele două proiecte legislative vor veni la pachet și că noi le vom adopta într-o singură zi”, a spus Intotero.

Deputata a prezentat amendamentele propuse de PSD printre care și adoptarea celui prin care se introduc burse de 200 de lei pentru învățământul dual.

Legea Învățământului Universitar, dezbătută mai puțin timp

Dezbaterile pentru Legea Învățământului Universitar au fost mai scurte, de la tribuna Parlamentului intervenind tot aleșii de la AUR.

Mihail Albișteanu(AUR) a spus că nu e de acord cu mandatele rectorilor de 5 ani și cu introducerea noțiunii de „eroare materială” în cazul plagitului. „Această prevedere este una cu dedicație”, a acuzat el.

Și USR a cerut „mandate scurte și limitate” pentru rectori. „Este absurd și strigător la cer să oferim unor oameni care sunt deja în cursul unui mandat încă două mandate de câte 5 ani”, a spus Andrei Miftode de la USR.

După votul din plenul Camerei Deputaţilor, cele două legi ajung la Senat care este cameră decizională.

Ce schimbări aduc proiectele de lege care au fost adoptate de Camera Deputaților:

  • Colegiile naționale ar putea organiza admitere la liceu pentru jumătate din locuri.
  • Religia ar fi disciplină opțională la bacalureat.
  • Înfiinţarea de cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice până la în anul 2027 pentru toate instituţiile de învăţământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituţii de învăţământ de masă.
  • Sălile de clasă să fie dotate cu camere video, cu acordul părinţilor, pentru combaterea violenței în școli.
  • Elevii care comit abateri disciplinare grave să poată fi exmatriculați și mutați la alte școli.
  • Durata mandatului de rector este de 5 ani pentru maxim două mandate.
  • Vor fi considerare abateri de la normele de etică „diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie".
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG