Linkuri accesibilitate

Germania vrea să trimită 4.000 de soldați în Lituania. Șeful NATO sprijină propunerea


26 iunie, Pabrade, Lituania: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (s) se alătură președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda (d) și ministrului apărării din germania, Boris Pistorius (c) la un exercițiu militar germano-lituanian.
26 iunie, Pabrade, Lituania: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (s) se alătură președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda (d) și ministrului apărării din germania, Boris Pistorius (c) la un exercițiu militar germano-lituanian.

Guvernul Germaniei a anunțat luni că vrea să staționeze 4.000 de soldați în Lituania. Decizia a fost luată la Berlin la scurt timp după de lituanienii au rugat NATO să trimită forțe care să-i întărească flancul estic.

„Germania este pregătită să trimită o brigadă puternică în Lituania, în regim permanent”, a declarat de la Vilnius ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius.

Germania are deja 1.000 de soldați staționați într-un batalion multinațional în Lituania.

Trupele germane nu vor fi trimise imediat, ci doar odată ce există „infrastructura necesară”, un proces ce ar putea dura cel puțin câteva luni. Președintele Lituaniei a declarat că această infrastructură va fi creată în următorii trei ani.

„Simplificăm procedurile pentru a putea finaliza construcția infrastructurii până în 2026. Dar nu m-aș supăra dacă ministrul Apărării termină treaba până în 2025”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Această staționare ar trebui și să fie conformă cu planurile regionale ale NATO pentru un răspuns în cazul unui potențial atac rusesc.

Ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află la Vilnius pentru a asista la un exercițiu militar NATO.

Stoltenberg a declarat că sprijină inițiativa germană, dar a spus că nu este cazul ca această întărire a forțelor la graniță să se facă de urgență, pe fundalul rebeliunii trupelor Wagner.

„Nu ține totul de prezență, ține și de capacitatea de a avea avertismente timpurii și de a reacționa rapid dacă e nevoie - ceea ce acest exercițiu demonstrează”, a declarat Stoltenberg.

La Vilnius, pe 11-12 iulie, va avea loc următorul summit NATO, iar sprijinirea Ucrainei va fi printre prioritățile acestuia. La fel ca aderarea
Suediei și Finlandei, potrivit NATO.

Marți, pe 27 iunie, Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la o întâlnire cu Jens Stoltenberg și cu liderii Olandei, Lituaniei, Poloniei, Albaniei, Belgiei și Norvegiei în pregătirea summitului de la Vilnius.

XS
SM
MD
LG