Linkuri accesibilitate

Peste 1.300 de persoane au fost arestate după a patra noapte de proteste violente în Franța


Pompierii sting un autobuz ars în Nanterre, în afara Parisului, pe 1 iulie 2023. Protestele violente au izbucnit în principalele orașe franceze, după uciderea de către poliție a unui tânăr de 17 ani, identificat ca Nahel M.
Pompierii sting un autobuz ars în Nanterre, în afara Parisului, pe 1 iulie 2023. Protestele violente au izbucnit în principalele orașe franceze, după uciderea de către poliție a unui tânăr de 17 ani, identificat ca Nahel M.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate în Franța, în a patra noapte de revolte, după ce un adolescent de 17 ani, Nahel M, a fost ucis de un polițist săptămâna trecută.

Cele 1.311 persoane au fost arestate vineri seară în Franța, în timpul celei de-a patra nopți de revolte, potrivit Ministerului de Interne din această țară.

Potrivit ultimelor cifre, aproximativ 80 de poliţişti au fost răniţi în timpul violențelor din ultima noapte.

Au fost raportate 2.560 de incendii pe drumurile publice, iar 1.350 de vehicule au fost incendiate și 234 de clădiri au fost arse sau avariate.

În protestele violente au fost vizate și zeci de comisariate de poliție sau posturi de poliție municipale, dar și câteva cazărmi ale jandarmeriei.

Guvernul a desfășurat peste 45.000 de polițiști și mai multe vehicule blindate pentru a face față celei mai grave crize a conducerii președintelui Emmanuel Macron de la protestele „vestelor galbene” care au paralizat Franța, la sfârșitul anului 2018.

Vineri, președintele francez Emmanuel Macron i-a îndemnat pe părinți să țină adolescenții acasă și a propus restricții pe rețelele sociale pentru a reprima revoltele care se răspândesc în Franța.

A fost a patra noapte în care tinerii francezi au ieșit pe străzi, după ce în Nanterre, o suburbie a Parisului, un tânăr de 17 ani, Nahel M., a fost împușcat mortal de poliție, săptămâna aceasta. Tânărul urmează să fie înmormântat sâmbătă, într-o ceremonie privată.

Localnicii se plâng că discriminarea din partea poliției este foarte răspândită în cartierele muncitorești, unde mulți au origini nord-africane.

Un vehicul ars în cartierul Alma din Roubaix, oraș din nordul Franței, pe 30 iunie 2023.
Un vehicul ars în cartierul Alma din Roubaix, oraș din nordul Franței, pe 30 iunie 2023.

Ministrul delegat pentru Urbanism și Locuințe, Olivier Klein, a declarat sâmbătă că „va continua să acționeze” în favoarea investițiilor în astfel de cartiere muncitorești, făcând apel totodată la „responsabilitate” din partea părinților.

„Nimic nu poate justifica aceste atacuri (...) Părinții au o responsabilitate seara, tinerii trebuie să rămână acasă pentru a se putea restabili calmul”, a spus el.

Nahel, un tânăr de 17 ani de origine algeriană și marocană, a fost împușcat marți, în timpul unui control în trafic, în suburbia Nanterre.

Articol scris cu ajutorul relatărilor BFMTV, BBC și Reuters.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG