Linkuri accesibilitate

Ceartă publică între Zelenski și președintele Bulgariei. Președintele Ucrainei este așteptat vineri în Turcia


Președintele Bulgariei, Rumen Radev (stânga), și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Sofia, 6 iulie 2023.
Președintele Bulgariei, Rumen Radev (stânga), și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Sofia, 6 iulie 2023.

Vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de joi din Bulgaria a fost marcată de o discuție publică în contradictoriu cu omologul său bulgar, Rumen Radev. Liderul de la Kiev a mers ulterior în Cehia, iar vineri este așteptat în Turcia.

Volodimir Zelenski a fost primit la Sofia de noul premier al Bulgariei, Nikolai Denkov, și a semnat o declarație privind integrarea Ucrainei în organizațiile occidentale, respectiv NATO și UE.

Ihor Jovkva, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat ulterior pe Facebook că Bulgaria a devenit astfel al 22-lea stat cu care Ucraina a oficializat sprijinul pentru aderarea sa la NATO.

„Documentul arată clar că Bulgaria susține aderarea Ucrainei la NATO imediat ce condițiile o vor permite”, a spus el despre votul programat în aceeași în parlamentul bulgar.

În discuțiile cu Zelenski, noul premier bulgar, care a preluat puterea luna trecută, a semnalat o ruptură față de reticența guvernului interimar anterior de a oferi ajutor militar mai important Ucrainei.

Nikolai Denkov a subliniat sprijinul țării sale pentru Kiev în timpul scurtei vizite a președintelui ucrainean în capitala bulgară. La finalul lunii iunie, el a anunțat un nou pachet militar acordat Ucrainei, fără să menționeze ce include.

„Bulgaria este consecventă în sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, deoarece suntem convinși că o Ucraină independentă și suverană este esențială pentru securitatea euro-atlantică în regiune”, a declarat Denkov după discuțiile cu Zelenski.

„Rusia ar trebui să se retragă necondiționat în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și ar trebui să își asume responsabilitatea”, a adăugat Denkov.

Zelenski l-a corectat pe omologul bulgar: E război, nu conflict

Nu la fel au decurs discuțiile dintre Volodimir Zelenski și președintele bulgar Rumen Radev, un politician cu puternice poziții rusofile, într-o dezbatere televizată.

Acesta s-a opus trimiterii de ajutor militar Ucrainei și a insistat să ceară negocieri între Kiev și Moscova, pentru oprirea „conflictului” care se transformă într-unul „de uzură” și „nu are o soluție militară”.

„Mediul de securitate este alarmant și în regiunea noastră. Conflictul își extinde sfera spațială”, a declarat Rumen Radev, repetând cuvântul „conflict” de mai multe ori, în dauna cuvântului „război”.

Situația a amintit de modul în care oficialii ruși se referă la invazia din Ucraina, pe care o numesc „operațiune militară specială”. De altfel, Kremlinul a criticat vizita lui Zelenski în Bulgaria, afirmând că liderul ucrainean încearcă „să antreneze” alte țări în conflict.

Președintele Ucrainei i-a răspuns însă lui Radev și a spus că speră ca poporul bulgar „să înțeleagă că acesta nu este un conflict, ci un război. Într-un conflict, milioane de oameni nu părăsesc țara”.

Volodimir Zelenski și Rumen Radev, în timpul întâlnirii oficiale de la Sofia, capitala Bulgariei, în 6 iulie 2023.
Volodimir Zelenski și Rumen Radev, în timpul întâlnirii oficiale de la Sofia, capitala Bulgariei, în 6 iulie 2023.

De asemenea, făcând referire la o altă declarație a președintelui bulgar, Zelenski a spus că există o diferență între a nu-ți slăbi armata și a nu susține consolidarea Ucrainei.

„Tot ce aveți nu va fi suficient pentru ca armata voastră să lupte cu Rusia, dacă vine aici”, a spus el.

Zelenski și Radev au avut totuși o poziție comună atunci când a fost vorba despre riscurile prezentate de situația de la centrala nucleară Zaporojie. În prezent ocupată de forțele rusești, centrala ar fi fost minată în așteptarea unei operațiuni sub steag fals, a acuzat Kievul.

Dar, în timp ce Radev a declarat că situația de la Zaporojie înseamnă că riscul de răspândire a contaminării radioactive în Europa este în creștere, Zelenski a afirmat că „de asemenea, confiscarea acestei centrale nu este un conflict, ci un război”.

«Putin, vino și ia teritorii bulgare»

În plus, a afirmat Zelenski, încercările de șantaj ale Rusiei se manifestă prin intermediul prețurilor la energie și prin capturarea centralei nucleare de la Zaporojie.

„Doamne ferește să se întâmple o tragedie, iar tu să fii în locul meu. Și dacă nu vei fi ajutat de oamenii care au valori comune cu tine, ce vei face atunci? Eventual veți spune «Putin, vino și ia teritorii bulgare»? Nu, tu ca un președinte adevărat, sunt sigur că nu vei face compromisuri cu statul, independența și suveranitatea ta”, a adăugat președintele ucrainean.

La scurt timp după aceste, Rumen Radev a cerut presei să plece, iar întâlnirea a continuat în spatele ușilor închise.

Ulterior, biroul președintelui ucrainean a transmis că intenția lui Volodimir Zelenski nu a fost să-l critice pe omologul său bulgar, pentru că a fost primit ca un oaspete.

De la Sofia la Praga

După vizita de doar câteva ore în capitala bulgară, Zelenski a călătorit în capitala cehă.

După întâlnirea cu Zelenski, prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat joi că viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană și NATO, promițând în același timp un sprijin suplimentar - inclusiv elicoptere militare - pentru Kiev.

„Ucraina luptă și pentru noi, pentru securitatea întregii Europe. Nu știm când se va încheia războiul, dar ceea ce știm acum este că trebuie să deschidem ușa către Uniunea Europeană, către Alianța Nord-Atlantică, pentru curajosul popor ucrainean”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a spus trebuie să se asigure că Ucraina este pregătită să înceapă discuțiile de aderare cu structurile europene, menționând totodată că are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru a lupta împotriva forțelor rusești.

„Fără arme cu rază lungă de acțiune, este dificil nu numai să duci la îndeplinire o misiune ofensivă, ci și să desfășori o operațiune defensivă”, a declarat el.

Vineri, premierul Cehiei a anunțat că mai multe elicoptere de atac vor fi livrate Ucrainei, că sute de mii de cartușe de calibru mare vor fi puse la dispoziția Kievului în următoarele luni și că va trimite în Ucraina simulatoare de zbor pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16.

În urmă cu mai bine de un an, Cehia a donat Ucrainei un număr nespecificat de elicoptere de luptă Mi-24 de concepție sovietică.

Petr Fiala a mai spus că oficialii cehi și ucraineni au semnat un acord privind viitoarea producție comună de arme de către companiile cehe și ucrainene.

Primit la Istanbul de Erdogan

Volodimir Zelenski este primit vineri de omologul său Recep Tayyip Erdogan, fiind prima vizită a acestui în Turcia de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Cei doi urmează să facă declarații în cursul serii.

Președinții Ucrainei și Turciei vor discuta despre o eventuală prelungire a acordului privind cerealele din Marea Neagră și despre un posibil schimb de prizonieri între Moscova și Kiev, a declarat un oficial turc de rang înalt înainte de discuții, conform Reuters.

Kremlinul a lăsat să se înțeleagă că ar putea bloca acordul, care urmează să expire pe 17 iulie.

De asemenea, se așteaptă ca Zelenski să facă presiuni asupra lui Erdogan pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO, înainte de summitul Alianței din 11-12 iulie de la Vilnius.

Turcia, membră NATO, a reușit să păstreze relații cordiale atât cu Rusia, cât și cu Ucraina în ultimele 16 luni de război, iar anul trecut a ajutat la intermedierea schimburilor de prizonieri.

Turcia nu s-a alăturat aliaților săi occidentali în ceea ce privește impunerea de sancțiuni economice Rusiei, dar a furnizat, de asemenea, arme Ucrainei și a cerut ca suveranitatea acesteia să fie respectată.

Articol scris cu sprijinul relatărilor RFE/RL, RFE/RL Bulgaria, Novinite și Reuters.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG