Linkuri accesibilitate

General rus demis după ce i-a acuzat pe șefii armatei că și-au trădat trupele. 13 ofițeri superiori reținuți, 15 suspendați sau demiși


Generalul Ivan Popov
Generalul Ivan Popov

Un comandant rus de top spune că a fost demis după dezacorduri cu ofițerii superiori cu privire la situația de pe linia frontului, o manifestare publică neobișnuită de disidență în rândurile armatei ruse.

Plângerile generalului-maior Ivan Popov, transmise într-un mesaj audio difuzat de un parlamentar rus pe 12 iulie, sugerează că revolta de luna trecută a grupului privat de mercenari Wagner și a proprietarului său, Evgheni Prigojin, nu s-a încheiat.

Revolta, în care 5.000 de soldați Wagner alergau spre Moscova, pentru ca apoi să se oprească la 200 de kilometri de Moscova, a durat aproximativ 24 de ore.

Dar a fost cea mai mare provocare în cei 23 de ani de când Vladimir Putin este la putere, iar observatorii vorbesc de efortul Kremlinului de a-i epura pe comandanții militari sau personalitățile politice care au susținut revolta.

Generalul Serghei Surovikin, care a fost pentru scurt timp comandant general al războiului din Ucraina și despre care se crede că este un aliat apropiat al lui Prigojin, nu a fost văzut sau auzit de când a izbucnit revolta pe 24 iunie.

În înregistrarea de patru minute, Popov, care a fost comandantul Armatei a 58-a de arme combinate desfășurată în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat că s-a plâns șefului Statului Major al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, despre necesitatea de a schimba trupele din prima linie.

Zaporojie este unul dintre numeroasele fronturi în care forțele ucrainene au lansat luna trecută începuturile unei contraofensive. Trupele ucrainene au făcut progrese lente, iar luptele sunt intense.

Adresându-se cu „dragii mei gladiatori”, Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus”, s-a plâns că forțele rusești au probleme cu radarul de contrabaterie și de recunoaștere a artileriei.

Popov a spus că a pus întrebări la forurile superioare cu privire la lipsa contrabateriei, a stațiilor de recunoaștere a artileriei și, ca urmare, a pierderilor umane suferite de armata rusă în consecința acestor lipsuri.

„Armata noastră nu a putut fi spartă pe front, de forțele armate ale Ucrainei. [În schimb] am fost loviți din spate de comandantul superior; decapitând cu trădare și ticăloșie armata în cel mai dificil și tensionat moment", a spus el.

„Este o situație dificilă cu șefii seniori, în care ori taci și ești laș, ori spui cum stau lucrurile”, a spus el.

Nu a fost imediat clar la ce s-a referit Popov când a vorbit de „lovitura din spate”.

Știrile despre demiterea lui Popov au apărut pentru prima dată pe un canal Telegram afiliat Grupului Wagner, spunând că Gherasmiov l-a demis pentru că l-a acuzat de „dezinformare și alarmism”.

Câteva ore mai târziu, înregistrarea audio a mesajului lui Popov a circulat pe canalul Telegram a lui Andrei Gurulîov, un parlamentar al Dumei care anterior a fost comandant adjunct al Districtului Militar de Sud al Rusiei.

Gurulîov a fost, de asemenea, comandant al Armatei a 58-a Combinată, la fel ca Popov.

Identitatea vocii de pe înregistrare nu a putut fi verificată independent și nu e clar când a fost făcută.

Bloggerii militari ruși și o mână de parlamentari au părut să confirme că Popov era vorbitorul.

Gurulîov a fost criticat de alți parlamentari ruși, printre care Andrei Turceak, vicepreședintele Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei, pentru că a lansat înregistrarea lui Popov, spunând că nu intenționează să fie făcută publică.

Totuși, a spus Turceak, „conștiința lui Popov este curată. Patria poate fi mândră de astfel de comandanți”.

Deși rămâne neclar dacă Popov a intenționat să-și mediatizeze criticile, aceasta urma să fie prima plângere de acest fel din partea unui ofițer în serviciu, ba chiar un comandant de top pe teren.

Începând cu 13 iulie, nici Ministerul Apărării, nici comandanții din vârful ierarhiei nu au comentat public concedierea sau demisia lui Popov.

Pretinsa retrogradare a lui Popov a venit la câteva zile după moartea unui alt general rus în Ucraina. Generalul locotenent Oleg Țokov a fost declarat mort pe 11 iulie în orașul-port Berdiansk. Despre el se presupune că a fost ucis într-o lovitură cu rachete de croazieră trase de forțele ucrainene.

Nici Ministerul Apărării nu a comentat despre Țokov, dar Gurulîov a confirmat moartea lui Țookov la televiziunea de stat pe 11 iulie.

Țokov, ca și Gurulîov înaintea lui, a servit ca adjunct al comandantului districtului militar de sud.

O legătură între demisia sau concedierea lui Popov și revolta lui Prigojin de luna trecută nu a fost imediat clară.

Spre deosebire de criticile lui Popov, Prigojin s-a certat în mod deschis cu comandanții de top care supravegheau invazia Rusiei în Ucraina timp de luni de zile înainte de revoltă.

El îl criticase în mod repetat și îl batjocorise pe Gherasimov, precum și pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-un mod neobișnuit de vocal care sugera că avea un fel de aprobare tacită din partea Kremlinului pentru a face acest lucru.

Putin i-a numit public pe acei soldați care au participat la revoltă „trădători” care au provocat o „înjunghiere în spate” Rusiei. Dar, de atunci, au existat puține indicii publice despre epurări sau pedepse pentru revoltați.

Despre Prigojin s-a spus că a fost trimis în Belarus, iar mai târziu s-a raportat că a călătorit liber în Rusia. Kremlinul a recunoscut că Prigojin a participat la o întâlnire cu Putin, inclusiv comandanții de unități Wagner, pe 29 iunie.

Între timp, Surovikin nu a fost văzut și nici auzit, alimentând speculațiile că ar fi fost arestat.

Un alt parlamentar rus proeminent, Andrei Kartapolov, președintele Comitetului pentru serviciile armate al Dumei, a fost întrebat pe 12 iulie dacă știe unde se află în prezent Surovikin.

„Este în vacanță. Fără contact", a spus el într-un videoclip postat pe Telegram.

Wall Street Journal, citând „oameni familiarizați cu situația”, a spus că eforturile Kremlinului de a epura ofițerii militari suspectați de neloialitate includ cel puțin 13 ofițeri superiori reținuți pentru audieri și aproximativ 15 suspendați sau demiși.

Gherasimov a fost prezentat într-un videoclip difuzat de Ministerul Apărării pe 10 iulie, participând la o întâlnire la sediul Districtului Militar de Sud din orașul Rostov-pe-Don.

Când Surovikin a fost înlăturat din funcția de comandant general al invaziei Ucrainei în ianuarie, a fost înlocuit de Gherasimov .

Oficialii occidentali au urmărit îndeaproape revolta și consecințele acesteia, încercând să determine ce efecte ar putea avea asupra războiului din Ucraina, ca să nu mai vorbim de securitatea arsenalului nuclear al Rusiei.

„La nivel strategic este destul de clar că s-a produs o cantitate semnificativă de fricțiuni și confuzie”, le-a spus reporterilor generalul Mark Milley în drum spre Asia.

„Se produc multe drame la nivelurile foarte înalte. Cum se vor juca toate astea la sfârșitul zilei? Nu sunt încă atât de sigur", a spus el. „Nu cred că s-a terminat cu asta. Cred că mai sunt multe capitole de auzit despre asta."

XS
SM
MD
LG