Linkuri accesibilitate

Mugur Isărescu, guvernator BNR: rata inflației scade, dar ritmul va fi afectat de politicile Guvernului și situația internațională


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că rata inflației va continua să scadă în România însă incertitudinile economice și politice fac dificilă predicția exactă a ritmului de scădere.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că rata inflației va continua să scadă în România însă incertitudinile economice și politice fac dificilă predicția exactă a ritmului de scădere.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se așteaptă la temperarea scumpirilor, dar avertizează că numeroasele incertitudini pot afecta acuratețea prognozei. Instituția estimează rata inflației va coborî la 8,9% în trimestrul al III-lea al lui 2023 și va ajunge la 7,5% la sfârșitul anului.

Mugur Isărescu afirmă că ritmul de scădere a ratei inflației depinde de măsurile de reducere a deficitului bugetar discutate de Guvern, dar și de efectele plafonării adaosurilor comerciale la alimente de bază. În plan extern, influențele economice și financiare ale conflictului din Ucraina pot avea încă efecte imprevizibile, afirmă șeful BNR.

El adaugă că în 2023 au existat evoluții pozitive care au dus la temperarea inflației: ieftinirea combustibililor și a materiilor prime pentru industrie. Exista însă elemente care pot menține mențin inflația la un nivel ridicat.

Printre acestea se află, potrivit guvernatorului BNR, tendința de creștere a salariilor, în condițiile în care oferta de forță de muncă pe piața nu satisface cererea. Mugur Isarescu spune ca acest tip de inflație bazat pe creșterea salariilor este greu de combătut.

„Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, anume cele directe pe consum: accizele și TVA. Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar.(...) Creșterea impozitării pe venituri duce la scăderea cererii agregate”, a explicat Guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a transmis, de asemenea, că mediul de afaceri nu trebuie împovărat cu impozite, dar privilegiile fiscale trebuie eliminate treptat.

„Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite, dar trebuie să plătească toată lumea. Privilegiile sunt cu un scop țintit. Dacă trec de o perioadă, devin rente, care distorsionează piața. Unii vor chiar rente viagere.”

Declarațiile guvernatorului BNR vin în contextul în care Guvernul PSD-PNL discută măsurile de reducere a deficitul bugetar care includ discuții despre eliminarea unor facilități fiscale și creșteri de taxe.

De cealaltă parte, prognoza inflației arată, spune guvernatorul, că dobânda de referință de 7%, confirmată recent de Consiliul BNR nu va fi scăzută pană la sfârșitul anului 2023.

„Vom coborî dobânzile în măsura în care vedem că inflația vine în mod clar în jos sub rata de politică monetară. Anul acesta e exclus.”

Guvernatorul a explicat că, în timp ce scăderea consumului și creșterea depozitelor populației la bănci diminuează inflația, e nevoie de investiții care să aducă o creștere economică sănătoasă.

„Atragerea banilor europeni e esențială, ne ajută și din punct de vedere a inflației și a finanțării deficitului de cont curent și pentru creșterea economică.”

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG