Linkuri accesibilitate

România a semnat documentul prin care înființează centrul de pregătire F-16 la Fetești


Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale Olandei, într-un zbor demonstrativ de poliție aeriană a NATO, 4 iulie 2023.
Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale Olandei, într-un zbor demonstrativ de poliție aeriană a NATO, 4 iulie 2023.

România, Olanda și compania Lockheed Martin au semnat, marți, scrisoarea de intenție pentru înființarea centrului de pregătire pe avioane de luptă F-16. Va fi un centru regional pentru țările NATO, cu sediul la baza aeriană de la Fetești, dar de care vor beneficia și piloții ucraineni.

Documentul a fost semnat de România în calitate de țară gazdă, Olanda ca țară care va furniza avioanele F-16 pentru instruire și de compania producătoare a aeronavelor Lockheed Martin, la Toledo, în Spania, unde a avut loc reuniunea informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană.

Înființarea centrului la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” este „menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16” și „în derularea unui spectru variat de misiuni strategice”, spune ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

„Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a compleat ministrul, conform unui comunicat al MApN.

Deocamdată este necunoscut numărul avioanelor dislocate de Olanda pentru centrul din România.

Forțele aeriene olandeze operează 42 de avioane de luptă F-16, iar la mijlocul lunii august premierul Mark Rutte s-a angajat să doneze o parte dintre ele Ucrainei.

O decizie cu privire la cum vor fi împărțite însă avioanele nu a fost încă anunțată de guvernul olandez.

În ceea ce privește contribuția Lockheed Martin, compania americană va asigura sprijinul prin intermediul instructorilor de zbor și a personalului tehnic și al inginerilor.

Ministerul Apărării de la București mai transmite că România, prin centrul regional de pregătire F-16 de la Fetești, se înscrie în rândul țărilor din NATO care susțin pregătirea piloților ucraineni pentru utilizarea aeronavelor F-16 în viitor.

Danemarca a început deja să antreneze piloți și ingineri ucraineni, iar premierul Mette Frederiksen s-a angajat în discuțiile de la jumătatea lunii august cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski să doneze 19 avioane F-16.

„Sperăm” șase în jurul anului nou, încă opt anul viitor și celelalte cinci în 2025, a menționat premierul Danemarcei.

Din momentul în care centrul de la Fetești va deveni operațional, piloții ucraineni vor continua antrenamentele în România.

În acest sens, MApN spune că România își consolidează rolul de furnizor de securitate în alianța militară, iar pe de altă parte va „contribui în mod substanțial la sprijinirea capacităților Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate și securitate”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG