Linkuri accesibilitate

Hamas atacă Așkelon, vestul Israelului. Bebeluși decapitați într-un sat israelian


Înainte de atac, Hamas le-a transmis locuitorilor portului israelian Așkelon să părăsească zona până la ora locală 17:00, fără a oferi alte detalii. 
Înainte de atac, Hamas le-a transmis locuitorilor portului israelian Așkelon să părăsească zona până la ora locală 17:00, fără a oferi alte detalii. 

Hamas a atacat marți orașul israelian Așkelon, localitate din vestul Israelului, aflată pe coasta mediterană, la nouă mile nord de Gaza.

Actualizare: Au apărut detalii despre un masacru comis de Hamas într-un sat israelian unde luptele au continuat până marți dimineața. Mai mulți bebeluși au fost uciși în dormitoarele lor, a declarat la BBC un general israelian care a scos cadavrele din kibbutz.

Soldații israelieni au declarat că unii dintre cei uciși au fost decapitați. Detaliile complete despre atrocitățile comise de Hamas sunt dezvăluite după ce armata israeliană a recâștigat controlul deplin asupra graniței cu Gaza.

Știrea inițială

Purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, Abu Ubaida, le-a transmis locuitorilor portului israelian Așkelon de la Marea Mediterană să părăsească zona până la ora locală 17:00, fără a oferi alte detalii, oferindu-le doar câteva ore să fugă.

O salvă de rachete a fost lansată marți din sudul Libanului spre Israel, au declarat trei surse de securitate pentru Reuters, în a treia zi consecutivă de violențe de-a lungul graniței libanezo-israeliene după ce Hamas a lansat sâmbătă un atac în sudul Israelului.

Oamenii din Așkelon se pregătesc pentru o noapte lungă, după ce au fost avertizați de Hamas să părăsească orașul, scrie BBC. Ultimele două reprize de rachete au venit la 30 de secunde una după alta, așa că cei care au părăsit adăpostul s-au repezit repede înapoi.

Șase persoane au fost ucise luni la graniță. Forța de menținere a păcii ONU din sudul Libanului a declarat că verifică informațiile despre lansarea de rachete.

Între timp, peste 800 de persoane au fost ucise în urma atacurilor din partea palestiniană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Victimele făcute de Hamas în Israel a depășit 1.000, potrivit unui oficial militar israelian citat de Sky News. „Vom trece la ofensivă și vom ataca grupul terorist Hamas și orice alt grup care se află în Gaza”, a declarat generalul de brigadă Dan Goldfus. „Va trebui să schimbăm situația din interiorul Fâșiei Gaza pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple din nou”, a spus Goldfus.

Armata israeliană a spus că răspunde cu foc de artilerie la atacurile care vin de pe teritoriul libanez și a promis o „răzbunare puternică”, după ce a mobilizat peste 350.000 de rezerviști și a plasat Gaza, o fîșie de pământ populată de 2,3 milioane de oameni, sub asediu total.

Israelul spune că doi oficiali Hamas au fost uciși în atacuri aeriene

Doi înalți oficiali Hamas au fost uciși în atacuri aeriene în Gaza, susține armata israeliană.

Zakaria Abu Muammar și Jawad Abu Shamal, membri ai biroului politic Hamas, au murit după un raid în Khan Yunis în această dimineață devreme, spun Forțele de Apărare Israeliene (IDF), citate de BBC.

Un purtător de cuvânt al IDF spune că Shamal era ministrul economiei al Hamas și se implica în „finanțarea terorismului în interiorul și în afara Fâșiei Gaza”, precum și în conducerea operațiunilor care vizează cetățenii israelieni.

Muammar era șeful biroului de relații internaționale al Hamas și a fost implicat în planificarea „numerelor activități teroriste”, susține IDF.

Hamas nu a confirmat decesele celor doi bărbați, iar BBC nu a putut verifica în mod independent afirmațiile israeliene.

Și Israelul a lovit în noaptea de luni spre marți peste 200 de ținte din Fâșia Gaza, în cel mai dur atac aerian din istoria de 75 de ani a conflictului cu palestinienii și a distrus districte întregi în ciuda amenințării militanților Hamas că vor executa un prizonier pentru fiecare atac al Israelului, transmite Reuters.

„Vom ucide câte o persoană pentru fiecare atac lansat fără avertisment asupra unei clădiri civile”, amenință Hamas.

Bilanțul deceselor, în ambele tabere, este mai mare de 3.000.

De-a lungul zidului care înconjoară fâșia, soldații israelieni încă își strângeau marți morții, la patru zile după ce trupele Hamas au atacat Israelul pe calea aerului și terestră.

Victimele sunt în mare parte civili, împușcați în case, pe străzi sau la un festival în aer liber. Zeci de israelieni și turiști străini au fost capturați și duși în Gaza ca ostatici.

Suedia a oprit temporar ajutorul pentru dezvoltare pentru teritoriile palestiniene, a declarat ministrul dezvoltării, Johan Forssell, citat de The Guardian.

Danemarca a anunțat, de asemenea, că își va întrerupe ajutorul.

Miniștrii de externe ai UE au convocat marți o întâlnire de urgență pentru a discuta deciziile privind finanțarea, la o zi după ce Comisia Europeană a părut să dea înapoi la anunțul că va suspenda „toate plățile” către palestinieni ca urmare a atacurilor Hamas asupra Israelului.

Eforturile diplomatice se intensifică pentru eliberatea ostaticilor reținuți de Hamas. Accentul pare să fie pus pe un schimb care implică femei și copii - inclusiv israelieni și alți cetățeni - într-un schimb cu prizonieri palestinieni aflați în închisorile israeliene.

Un diplomat informat despre aceste discuții a declarat pentru BBC că au fost în desfășurare discuții care implică medierea de către Qatar, stat din Golf, unde se află unii dintre liderii politici ai Hamas. În schimb, SUA ar fi coordonator al procesului care nu include și grupul Jihad Islamic (PIJ), care ar fi capturat aproximativ 30 de ostatici.

Atât Israelul, cât și Hamas au negat public că ar avea loc negocieri pentru eliberatea ostaticilor, dar o sursă diplomatică a spus că discuțiile avansează, chiar și într-o situație fluidă, plină de riscuri.

O sursă a spus pentru BBC că niciuna dintre părți nu este pregătită încă pentru mediere în niciuna dintre problemele mai ample, pe măsură războiul se agravează.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG