Linkuri accesibilitate

Un avocat al lui Alexei Navalnîi a părăsit Rusia. Alți trei avocați ai opozantului rus au fost arestați


Alexei Navalnîi a intrat și a ieșit din izolator din august anul trecut, iar aliații săi spun că starea sa de sănătate s-a deteriorat.
Alexei Navalnîi a intrat și a ieșit din izolator din august anul trecut, iar aliații săi spun că starea sa de sănătate s-a deteriorat.

Aleksandr Fedulov, un avocat al politicianului rus de opoziție încarcerat Alexei Navalnîi, a anunțat luni că a părăsit Rusia, după ce alți trei avocați care l-au apărat pe criticul Kremlinului au fost arestați săptămâna trecută.

„Situația a luat o întorsătură ciudată. Arestarea colegilor noștri care l-au apărat pe Navalnîi a adus schimbări substanțiale în activitatea avocaților care au rămas liberi. (...) Acesta este motivul pentru care a fost necesar să părăsesc Rusia”, a scris Fedulov, pe Instagram, fără să dezvăluie locul în care se află, potriit Meduza.

Anterior, echipa lui Navalnîi a scris pe Telegram că Fedulov nu s-a prezentat la audierea din colonia penală, așa cum era programat, și că telefonul său era închis.

Canalul Telegram Vyorstka a citat un asociat al lui Fedulov care a declarat că avocatul nu a fost reținut și că se află într-un loc „sigur”.

Tatăl și sora lui Fedulov au declarat pentru Vyorstka că nu știu unde se află acesta.

Săptămâna trecută, Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Aleksei Lipster - trei avocați care l-au apărat pe Navalnîi - au fost reținuți și ulterior trimiși în arest preventiv pentru cel puțin două luni sub acuzația de participare la activitățile unui grup extremist.

Grupurile și organizația lui Navalnîi au fost etichetate ca fiind extremiste și interzise în Rusia în 2021. Pedeapsa pentru participarea la activitățile unui grup extremist în timp ce se folosește de puterile unei funcții oficiale este de până la 12 ani de închisoare.

În august, judecătorii Tribunalului din Moscova l-au găsit pe Navalnîi vinovat de crearea unei așa-zise organizații extremiste și i-au dublat pedeapsa, ajungând la 19 ani, hotărând că unul dintre cei mai ascuțiți critici ai președintelui rus Vladimir Putin trebuie să fie transferat într-o instituție mai dură cu „regim special”, în loc de închisoarea de maximă securitate în care este deținut în prezent.

Luna trecută, după ce o instanță i-a respins apelul împotriva sentinței de 19 ani, Navalnîi a declarat că a fost informat că va fi transferat în cea mai strictă celulă de închisoare posibilă timp de un an.

Nu era clar dacă pedeapsa va fi executată într-o închisoare cu regim special sau în colonia penală de maximă securitate IK-6, situată la 250 de kilometri est de Moscova, unde este deținut în prezent.

Navalnîi a intrat și a ieșit de repetate ori din izolator, începând din august anul trecut, iar aliații săi spun că starea sa de sănătate s-a deteriorat.

Acuzațiile împotriva lui Navalnîi sunt considerate în general drept o răzbunare pentru eforturile sale de a expune ceea ce el descrie ca fiind ilegalitatea, corupția și represiunea omniprezente din partea președintelui Vladimir Putin și a sistemului său politic.

Navalnîi a fost cea mai puternică voce a opoziției din Rusia și a raliat în jurul său mitinguri antiguvernamentale uriașe înainte de a fi încarcerat.

Sentința sa anterioară a fost pronunțată în 2021, după ce a sosit la Moscova din Germania, unde se recuperase în urma unui atac de otrăvire pe care l-a pus pe seama Kremlinului.

Înainte de cea mai recentă condamnare, el ispășea o pedeapsă combinată de 11 ani și jumătate pentru deturnare de fonduri și încălcarea condițiilor de eliberare condiționată, în timp ce se afla în Germania, fiind tratat pentru otrăvire.

Articol scris cu sprijinul relatării RFE/RL.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG