Linkuri accesibilitate

Cum afectează criza din Israel sprijinul dat Ucrainei de Marea Britanie. „Nu vorbim de o distragere a atenției”


Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, susține că ajutorul oferit Ucrainei nu va fi afectat de criza din Orientul Mijlociu.
Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, susține că ajutorul oferit Ucrainei nu va fi afectat de criza din Orientul Mijlociu.

Ucraina va beneficia în continuare de același sprijin din partea Marii Britanii, chiar dacă atenția este îndreptată acum spre Orientul Mijlociu. Declarația a fost făcută de către Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, la întrebările Europei Libere.

Noul conflict din Orientul Mijlociu, izbucnit pe 7 octombrie după ce Hamas a atacat teritorii israeliene și a ucis peste 1.300 de civili, răpind alți 200, nu va afecta sprijinul oferit Ucrainei de Marea Britanie.

Întrebat miercuri de Europa Liberă cum se implică militar și diplomatic Marea Britanie în criza din Israel, ambasadorul Andrew Noble a spus că, deocamdată, acest lucru nu este necesar.

„Nu oferim sprijin militar direct. În discuția purtată de primul ministru al Marii Britanii cu lideri din Orientul Mijlociu și Europa, a încercat să se asigure că nu se va extinde conflictul iar Israelul este capabil să se apere singur”, a transmis Noble.

Chestionat cum explică faptul că țara sa a deplasat trupe în zona de est a Mediteranei, în apropierea Orientului Mijlociu, Noble a răspuns că „nu suntem singurii care au făcut asta și este o declarație a intențiilor și dorinței ca pacea și securitatea să fie păstrate în zonă”.

Întrebat dacă există o linie roșie care, odată trecută, ar implica forțele armate britanice în criza din Israel, ambasadorul a răspuns că „nu este o chestiune care să fi fost ridicată”.

„Ucraina nu-și pierde din importanță”

Ambasadorul Marii Britanii în România, care se află pe final de mandat, a dat asigurări că sprijinul oferit Ucrainei nu va fi afectat de criza din Israel.

„Ce afectează indubitabil criza din Israel este lumea știrilor, dar asta nu afectează cu nimic ce se întâmplă în Ucraina. Este o luptă în care interesul nostru fundamental este implicat, iar prin «nostru» înțeleg Marea Britanie, România, NATO, Europa și întreaga lume”, a mai spus Noble.

El a reamintit că războiul din Ucraina afectează aprovizionarea cu cereale a Orientului Mijlociu și Africa de Nord, printre altele.

„Ucraina nu-și pierde nimic din importanță și nici nu vorbim de o distragere a atenției. Trebuie să vedem că Rusia se retrage în întregime din Ucraina”, a completat Noble.

Întrebat de Europa Liberă ce părere are despre discuția recentă de la Beijing dintre premierul Ungariei, Victor Orban, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, a preferat să spună doar că „din fericire” nu este ambasador în Budapesta.

Cine este noul ambasador al UK în România

Andrew Noble a ținut miercuri o conferință de presă pentru a marca finalul de mandat, de cinci ani, ca ambasador al țării sale la București.

Vineri, 20 octombrie, va fi ultima sa zi în această funcție.

Noul ambasador al Marii Britanii în România va fi Giles Portman, care-și va prelua mandatul de luna viitoare.

Reacția militară a UK la criza din Orientul Mijlociu

În urmă cu șase zile, prim-ministrul Marii Britanii a ordonat ca o parte din forțele armate ale Regatului Unit să fie dislocate în estul Mediteranei pentru a sprijini Israelul, a consolida stabilitatea regională și a preveni escaladarea conflictului.

Conform unui comunicat de presă al Guvernului Marii Britanii, avioanele de patrulare și supraveghere maritimă vor începe să zboare în regiune pentru a urmări amenințările la adresa stabilității regionale, cum ar fi transferul de arme către grupuri teroriste.

Între timp, un grup operativ al Marinei Regale va fi mutat în estul Mediteranei în această săptămână, ca măsură de urgență pentru a sprijini eforturile umanitare.

Este vorba de aeronave P8, mijloace de supraveghere, două nave de război, trei elicoptere Merlin și o companie de militari din marina regală.

Ei vor sta în așteptare pentru a oferi „sprijin practic Israelului și partenerilor din regiune”.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG