Kim Jong Un și Serghei Lavrov au discutat modalități de intensificare a cooperării care să răspundă activ problemelor regionale și globale bazate pe „relații solide de încredere politică și strategică”, transmite presa de stat de la Phenian.
Președintele nord-coreean s-a angajat să „elaboreze un plan stabil, orientat spre viitor și de anvergură pentru relațiile cu Rusia în noua eră prin implementarea fidelă a acordurilor”, a transmis KCNA, citată de Reuters.
Declarațiile președintelui de la Phenian fac referire la întâlnirea pe care a avut-o cu Vladimir Putin în Rusia, luna trecută. Liderii celor două state au discutat atunci despre cooperarea militară, inclusiv despre programul de sateliți al Coreei de Nord și despre războiul din Ucraina.
Întâlnirea din septembrie dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un a stârnit îngrijorări cu privire la o potențială alianță prin care Coreea de Nord să furnizeze Rusiei muniții pentru a o folosi în Ucraina. La schimb, Coreea de Nord ar urma să primească tehnologii rusești avansate necesare programului nuclear militar al lui Kim Jong Un.
Întâlnirea șefului diplomației ruse cu președintele nord-coreean vine după ce Serghei Lavrov a convenit cu ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui, un plan de schimburi pentru 2024-2025.
Cei doi diplomați au discutat, de asemenea, despre cum să plaseze legăturile bilaterale „pe o treaptă mai înaltă”, a mai transmis KCNA.
„Ambele părți au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la intensificarea acțiunii comune cu privire la mai multe probleme regionale și internaționale, inclusiv situația din Peninsula Coreeană și din regiunea Asiei de Nord-Est și au ajuns la un consens de opinii cu privire la acestea.”
Serghei Lavrov, la o recepție după sosirea la Phenian miercuri, a mulțumit „sprijinului neclintit și principial” al Phenianului pentru Rusia în războiul din Ucraina și a promis „sprijin complet și solidaritate” pentru Nord, potrivit Ministerului de Externe al Moscovei.
Ministrul rus de Externe a criticat SUA și pe aliații săi, Japonia și Coreea de Sud, pentru că urmăresc o politică militară „periculoasă” față de Coreea de Nord.
„Ne opunem acestei linii neconstructive și periculoase”, a spus el, adăugând că SUA plasează în regiune „infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare”.
Casa Albă a declarat că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipament militar și muniție.