Linkuri accesibilitate

Guvernul scoate varza murată de pe lista produselor cu adaos comercial mic și adaugă perele și carnea tocată


Ministerul Agriculturii propune plafonarea prețului la raft pentru alte nouă produse alimentare, printre care și carnea tocată.
Ministerul Agriculturii propune plafonarea prețului la raft pentru alte nouă produse alimentare, printre care și carnea tocată.

Ministerul Agriculturii a publicat vineri, în dezbatere publică, proiectul prin care vrea să adauge alte nouă alimente pe lista produselor cu adaos comercial plafonat. În plus, plafonarea prețului pentru cele 14 alimente de bază ar urma să fie prelungită cu trei luni.

Ministerul spune că este nevoie de prelungirea măsurilor „cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor” cu o perioadă de 90 de zile deoarece „urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc”.

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază mai este necesară „ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderenţă achiziţia de alimente”, mai spune Ministerul Agriculturii, în proiectul ce vizează modificarea OUG nr. 67/2023

Sunt propuse plafonării alte nouă produse alimentare: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere.

Față de propunerea cu care ministerul a venit zilele trecute, după negocierile purtate cu procesatorii şi comercianţii, a dispărut varza murată și au apărut altele în plus, precum perele și carnea tocată.

În plus, ministerul înaintează Guvernului spre aprobare o altă măsură, care vizează produsele agricole și alimentare care intră vrac pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare.

Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kilograme, respectiv 5 litri.

În cazul acestora, cota de adaos comercial va fi de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă alte cheltuieli directe și indirecte, se precizează în comunicat.

Lista produselor cu prețuri plafonate la raft

Astfel, dacă Guvernul va aproba propunerile, lista bunurilor cu adaos comercial mic ar urma să fie formată din 21 de categorii de produse alimentare și agricole:

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
  2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
  3. Brânză telemea de vacă vrac;
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg;
  6. Mălai pănă la 1 kg;
  7. Ouă de găină calibrul M;
  8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
  9. Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);
  10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc);
  11. Legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);
  12. Fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă);
  13. Cartofi proaspeţi albi vrac;
  14. Zahăr alb tos până la 1 kg;
  15. Orez - bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg;
  16. Cozonac
  17. Bulion de roșii
  18. Smântână - 12% grăsime
  19. Margarină
  20. Drojdie
  21. Carne tocată.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG