Linkuri accesibilitate

Moțiune împotriva ministrului de Finanțe. Opoziția: Marcel Boloș creşte taxele cu zâmbetul pe buze


Ministrului Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat că România va încheia anul acesta cu un deficit bugetar estimat la 5,5% din PIB
Ministrului Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat că România va încheia anul acesta cu un deficit bugetar estimat la 5,5% din PIB

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, urmând ca votul să fie dat a doua zi, marţi, după cum a stabilit Biroul Permanent al Camerei.

Semnatarii moţiunii „Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze” îl acuză pe ministrul Finanţelor că a dovedit „o viziune îngustă, concentrată doar pe jupuirea privatului”.

Potrivit parlamentarilor USR şi membri ai partidului Forţa Dreptei, cheltuielile au explodat, iar Marcel Boloş nu le va reduce „absolut deloc”, ci „va pune mai adânc mâna în buzunarul celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite în România”.

„Este incredibil şi în acelaşi timp înfiorător cum poate un singur individ să îndrepte cu asemenea dăruire o ţară spre prăpastie. Marcel, cu măsurile sale imprevizibile şi acţiunile sale deliberate împotriva populaţiei, micilor antreprenori şi a mediului de afaceri, pare determinat să scrie un capitol întunecat în istoria economică a României”, se susţine opoziția în document.

Conform semnatarilor moţiunii, deciziile ministrului Finanţelor sunt „lipsite de orice analiză şi de înţelegerea impactului lor asupra economiei”.

„Cu zâmbetul pe buze, domnul Marcel ne anunţă că desfiinţarea pensiilor speciale este o sălbăticie. Este o sălbăticie să fie toţi românii trataţi la fel de acest stat care îi împarte în contribuabili şi speciali. Este sălbăticie, dacă plătim toţi după aceleaşi reguli, să primim toţi pensie după aceleaşi reguli. Este sălbăticie să nu mai fie domnul Marcel şi păpuşarii din spatele lui speciali pe munca românilor. Acel zâmbet nu reflectă compasiune sau înţelegere, ci o batjocură la adresa românilor”, se mai arată în textul moțiunii simple.

Opoziția susține că „cei doi Marceli, Boloş şi Ciolacu” au ales să nu taie pensiile speciale.

„Să nu taie schemele de afaceri pe banii statului. Să nu taie contractele bănoase ale baronilor locali. Să nu taie toate privilegiile de care se bucură activul de partid”, mai afirmă USR şi Forţa Dreptei.

Conform iniţiatorilor moţiunii, Marcel Boloş şi Marcel Ciolacu „au ales să taie veniturile contribuabililor cu încă o rundă de creşteri de taxe” şi „au lovit în micii antreprenori”.

„Domnul Marcel nu a înţeles că, atunci când ataci întreprinderile mici şi mijlocii, ataci baza unei economii. El a optat pentru un câştig financiar pe termen scurt în detrimentul stabilităţii şi prosperităţii pe termen lung. Această decizie, luată cu zâmbetul pe buze, va avea un efect în cascadă asupra întregii economii, afectând nu doar antreprenorii, ci şi fiecare român care depinde de serviciile şi produsele lor”, se arată în document.

Iniţiatorii moţiunii critică şi impunerea unui impozit pentru firmele care au vânzări mai mari de 50 de milioane de euro.

În opinia acestor partide, limitarea plăţilor cash este „un cadou făcut băncilor”.

„În concluzie, domnul Marcel este un pericol pentru antreprenorii români, pentru economia României şi pentru România. Nu are nicio intenţie să reducă vreo cheltuială bugetară şi vrea să crească în continuu taxele. Cu zâmbetul pe buze şi bufnindu-l râsul, ne minte că vrea să protejeze populaţia şi mediul de afaceri”, transmit semnatarii moţiunii.

Săptămâna trecută, Marcel Boloş, a declarat că prin implementarea unora din noile măsuri fiscale se vor economisi bani la buget, iar România nu va risca blocarea fondurilor europene. Boloș a spus că prin plafonarea cheltuielilor în sectorul public se vor economisi 8 miliarde de lei până la final de 2023.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG