Legea, promulgată pe 14 noiembrie, permite doar jurnaliștilor care lucrează pentru instituții media înregistrate oficial să asiste la ședințele organizate de comisiile electorale din țară.
De asemenea, legea prevede că pot face fotografii și înregistrări video în secțiile de votare doar cei „care au dreptul, conform legilor Federației Ruse”, iar aceste înregistrări foto și video nu trebuie să încalce secretul votului și confidențialitatea datelor personale.
În plus, legea restricționează activitatea jurnaliștilor la secțiile de votare situate în unitățile militare, permițând doar accesul instituțiilor de presă agreate de comandanții unităților să acopere procesul electoral.
Conform noii legi, Comisia Electorală Centrală are dreptul de a modifica procedura electorală pe teritoriile în care a fost introdusă legea marțială. Comisia trebuie să ia în considerare obiecțiile și opiniile Ministerului Apărării, ale Serviciului Federal de Securitate și ale guvernelor locale atunci când ia decizii, se arată în lege.
Ambasadele și consulatele rusești au și ele dreptul, conform noilor amendamente, să schimbe data și ora alegerilor, dacă viața și sănătatea cetățenilor sunt amenințate.
Data următoarelor alegeri prezidențiale urmează să fie anunțată de Parlament la mijlocul lunii decembrie.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că amendamentele la lege au fost necesare din cauza „situației speciale” din „noile teritorii” ale Rusiei, o referire la regiunile ucrainene anexate de Rusia în Ucraina.
Candidatura lui Putin: un secret public?
Vladimir Putin nu a anunțat încă dacă va participa la scrutin, deși majoritatea analiștilor se așteaptă ca el să candideze.
Potrivit unor amendamente constituționale introduse în 2020, Vladimir Putin, care se află la putere ca președinte sau prim-ministru din 1999, este eligibil pentru a participa la încă două runde de alegeri prezidențiale.
La începutul acestei luni, mai multe surse avizate declarau pentru agenția Reuters că Vladimir Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale din martie. Este o decizie care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.
Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, a ocupat deja funcția de președinte mai mult timp decât orice alt conducător rus de la Iosif V. Stalin încoace. El a depășit inclusiv recordul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.
Putin a împlinit 71 de ani pe 7 octombrie.