Soțul jurnalistei, Pavel Butorin, spune că Alsu Kurmașeva este de fapt deținută politic și hărțuită de autoritățile ruse din cauza cetățeniei ei americane și a muncii ei pentru Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), instituție media finanțată de Congresul american, relatează Mark Trevelyan, corespondent Reuters pentru Rusia și CSI.
Pavel Butorin conduce canalul de știri și reportaje în limba rusă Current Time, fondat de RFE/RL împreună cu Vocea Americii.
Alsu Kurmașeva, jurnalistă RFE/RL în redacția tătaro-bașkiră, a fost acuzată și reținută luna trecută de autoritățile ruse pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin.
În prezent, Alsu Kurmașeva așteaptă procesul din decembrie când riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
Kremlinul susține că cetățenii americani sunt urmăriți penal numai dacă încalcă legea și a respins drept „deplasat” un comentariu al Departamentului de Stat care spunea că reținerea lui Alsu Kurmașeva „pare a fi încă un caz de hărțuire a cetățenilor americani de către guvernul rus”.
„Cred că Alsu a fost reținută pe nedrept. Sper că Statele Unite vor folosi toate căile disponibile pentru a asigura eliberarea ei rapidă, inclusiv desemnarea ei ca persoană deținută abuziv”, a declarat Pavel Butorin.
O astfel de desemnare ar echivala cu a spune că Statele Unite consideră că acuzațiile sunt lipsite de temei și ar obliga guvernul SUA să lucreze pentru eliberarea ei.
Când reporterul cotidianului Wall Street Journal, Evan Gershkovich a fost arestat în Rusia, în martie, sub acuzația de spionaj, Departamentul de Stat l-a declarat deținut abuziv doar 12 zile mai târziu.
Evan Gershkovich rămâne în închisoare în Rusia, fără o dată stabilită pentru procesul său.
În cazul lui Alsu Kurmașeva, care deține cetățenia americană din 2014 pe lângă pașaportul rusesc, procesul durează mai mult.
Jeffrey Gedmin, președintele interimar al RFE/RL, a declarat că se lucrează cu Departamentul de Stat în încercarea de a asigura această desemnare.
„Noi pledăm, ei ne ascultă, noi insistăm (la Departamentul de Stat n.r.). Sunt criterii de îndeplinit și credem că Alsu le îndeplinește aproape pe toate, dacă nu chiar pe toate”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a spus că decizie prin care SUA să o considere „deținută abuziv” pe Alsu Kurmașeva poate lua timp.
„Continuăm să cerem acces consular la ea, dar încă nu l-am primit. Și o precizare privind desemnarea ca deținut abuziv: fiecare caz este diferit”, a spus el, citat de Reuters.
„Ne uităm la toate cazurile și încercăm să luăm o decizie cât mai repede. Dar trebuie să avem toate informațiile înainte de a hotărî ceva”.
Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) este una dintre multele organizații media etichetate de Rusia drept agent străin, un termen cu conotații de spionaj din Războiul Rece, pe motiv că primește finanțare din străinătate pentru activități pe care Moscova le consideră politice.