Linkuri accesibilitate

Bombardamente rusești asupra regiunilor din sudul Ucrainei. Pene masive de curent și drumuri închise din cauza viscolului


O furtună de zăpadă a blocat drumuri și mii de localități din Ucraina.
O furtună de zăpadă a blocat drumuri și mii de localități din Ucraina.

Rusia a bombardat peste noapte infrastructura civilă și așezări din regiunile sudice ale Ucrainei Herson și Dnipropetrovsk, au declarat oficialii regionali pe 27 noiembrie. O furtună puternică de zăpadă a lăsat 2.000 de așezări din 16 regiuni fără energie electrică.


Forțele ruse au lovit orașul Herson de 56 de ori în ultimele 24 de ore, rănind un civil, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram.

În Dnipropetrovsk, bombardamentele rusești au fost îndreptate spre Nikopol și împrejurimile sale, a raportat guvernatorul regional Serghei Lisak.

„Artileria grea a fost îndreptată spre orașul Marhanets”, a spus Lisak, adăugând că nu au existat rapoarte imediate despre victime sau pagube.

Între timp, Ministerul rus al Apărării spune că o dronă ucraineană a fost doborâtă peste noapte deasupra regiunii Smolensk. Raportul militar rus nu menționează pagube sau victime. Smolensk găzduiește o fabrică de aviație militară.

Ucraina nu a comentat raportul, care a venit după ce Rusia a declarat pe 26 noiembrie că a respins un atac al 24 de drone ucrainene asupra regiunilor Tula, Kaluga, Briansk și Moscova.

Pe 25 noiembrie, Rusia a lansat cel mai mare val de atacuri cu drone asupra Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă în februarie 2022.

La bombardamente se adaugă și furtuni de zăpadă

O furtună puternică de zăpadă a lăsat peste 2.000 de așezări din 16 regiuni ucrainene fără energie electrică. Zeci de șosele au fost închise traficului, potrivit autorităților ucrainene, citate de Reuters.

Cel puțin 1.370 de camioane de marfă au fost blocate și 840 de mașini au trebuit să fie remorcate din troienele de zăpadă care, în unele locuri, aveau o înălțime de doi metri, a scris ministrul de Interne Igor Klimenko pe mesageria Telegram.

Cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina, DTEK, a declarat luni dimineață că a reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică în aproape 250 de așezări.

Duminică, primarul portului Odesa de la Marea Neagră a cerut locuitorilor să rămână acasă, iar autoritățile au avertizat că alimentarea cu apă a fost întreruptă de întreruperile de curent electric.

Vremea extremă vine pe fondul temerilor că Moscova ar putea viza rețeaua electrică cu atacuri aeriene în această iarnă.






  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG