Linkuri accesibilitate

Noul premier polonez Donald Tusk depolitizează instituțiile presei de stat


Noul premier polonez Donald Tusk depolitizează instituțiile presei de stat și revigorează presa liberă.
Noul premier polonez Donald Tusk depolitizează instituțiile presei de stat și revigorează presa liberă.

Televiziunea poloneză de stat a fost scoasă din emisie după ce noul guvern al premierului Donald Tusk a trecut la depolitizarea presei publice.

Parlamentul de la Varșovia a susținut o rezoluție marți seară care cere independență, obiectivitate și pluralism în televiziunea și radioul public.

Noul ministru al Culturii i-a demis pe șefii TVP și Radio Poloneză.

Parlamentarii din partidul Lege și Justiție (PiS), care au pierdut puterea în octombrie, au organizat în noaptea de marți spre miercuri un protest la sediul televiziunii de stat.

Fostul premier PiS a condamnat „acțiunile ilegale” ale guvernului Tusk, iar aliatul său politic, președintele Andrzej Duda, l-a acuzat de „încălcarea principiilor constituționale și a legii”.

Mass-media de stat este un instrument important în Polonia. Aproximativ o treime dintre oameni se bazează doar pe ea pentru știri, neavând acces la radiodifuzorii privați.

În ultimii ani, principalele emisiuni de știri de seară ale TVP și TVP Info, au devenit o mașinărie de propagandă pentru guvernul PiS, iar noua coaliție, condusă de premierul pro-UE Donald Tusk, le-a promis alegătorilor să transforme mass-media de stat într-o platformă pentru „informaţii de încredere”.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, s-a alăturat protestului de la sediul TVP din Varșovia toată noaptea, părăsind clădirea după ora locală 06:00.

El s-a întors să picheteze televiziunea publică împreună cu alți zeci de parlamentari PiS, miercuri, după ce canalul de știri de 24 de ore al TVP a fost scos din emisie.

TVP Info a continuat să difuzeze pe YouTube, arătând un videoclip cu un ecran TV, până când s-a oprit și el.

Marți seara, TVP Info, serviciul de știri 24 de ore din 24, și-au schimbat simbolic burtiera cu titlurile zilei de la roșu la negru.

Miercuri, noul ministru al culturii, Bartlomiej Sienkiewicz, i-a demis pe șefii televiziunii și radioului de stat, precum și pe cei ai agenției de știri de stat PAP.

De asemenea, au fost numite noi consilii de conducere, iar apoi canalul de știri a dispărut cu totul.

Fostul premier Mateusz Morawiecki a acuzat noul guvern că și-a încălcat „presupusa grijă pentru statul de drept la fiecare pas”.

Opt ani de control al partidului Lege și Justiție asupra presei. Polonia a coborât de pe locul 18 pe 57 în Indexul mondial al libertății presei

Coaliția condusă de Tusk a depus jurământul în urmă cu o săptămână, după ce a câștigat alegerile din octombrie cu promisiunea de a anula anii de așa-zise reforme făcute de PiS.

Fostul președinte al Consiliului European a acționat rapid pentru a-i demite pe membrii PiS din organele guvernamentale.

Marți a numit noi șefi ai birourilor de securitate de stat, informații și anticorupție. El i-a descris pe noii șefi, inclusiv două femei, drept „foarte buni, loiali și disciplinați”.

Prin lege, mass-media de stat nu ar trebui să servească interesele politice ale niciunui partid. În practică, însă, presa de stat este aservită guvernului aflat la putere.

După preluarea mandatului în 2015, PiS a mers mai departe decât orice alt guvern de până atunci. A schimbat legea media a Poloniei și a înființat un organism de reglementare a mass-media rival pentru a-i permite să demită consiliile de administrație și să mobileze mass-media publică cu jurnaliști obedienți, simpatizanți ai politicilor sale.

În timp ce făcea acest lucru, a adoptat o legislație pentru a-și spori controlul politic asupra sistemului judiciar și a funcțiilor publice. Și-a pus proprii oameni la conducerea serviciilor de informații și a companiilor controlate de stat.

Mulți polonezi suficient de în vârstă pentru a-și aminti propaganda comunistă din anii '70-'80 spuneau că metodele TVP au fost și mai rele în materie de propagandă și manipulare.

PiS și-a propus să „repolonizeze” mass-media poloneză și a folosit compania de energie din țară, controlată de stat, Orlen, pentru a cumpăra cel mai mare mijloc media regional din Polonia, Polska Press, deținută de germani, preluând controlul politic asupra ziarelor și site-urilor sale.

De asemenea, a adoptat o legislație pentru limitarea proprietății străine asupra mass-media, ceea ce a determinat Washingtonul să protesteze că proiectul de lege vizează TVN deținut de SUA. Protestul l-a determinat pe președintele Andrzej Duda să-și exercite dreptul de veto asupra proiectului de lege.

Ca răspuns la acțiunile PiS, ziarele private și radiodifuzorii, cum ar fi știrile TVN 24, au devenit mult mai critice față de guvernul condus de PiS.

Sub guvernul anterior, Polonia a coborât de la locul 18 la 57 în Indexul mondial al libertății presei.

Cum poate acum fostul său lider, domnul Kaczynski, să spună că protestul apără democrația și pluralismul mass-media?

În definiția sa, pluralismul media va fi redus prin pierderea controlului PiS asupra TVP. Pentru el, TVP acționează ca un bastion conservator împotriva radiodifuzorilor privați care susțin noul guvern de coaliție.

Autoritatea de reglementare a mass-media din Polonia, Consiliul Național al Radiodifuziunii (KRRiT), care a fost, de asemenea, politizat de PiS, a declarat că demiterile sunt ilegale.

„Oprirea semnalului de televiziune și a site-urilor web ale TVP Info este un act de nelegiuire și amintește de cele mai rele vremuri ale legii marțiale”, a spus președintele Maciej Swirski.

PiS a spus că rezoluția parlamentară nu a acordat guvernului puterea de a demite consiliile de conducere. Dar ministrul culturii a spus că ministerul are drepturi de proprietate asupra companiilor de stat și chiar deține autoritatea asupra lor.

Tusk a învățat din cei opt ani de putere ai lui PiS. Când a fost ales pentru prima dată prim-ministru în 2007, el a numit un membru al PiS, Mariusz Kaminski, în funcția sa de șef al Biroului Central Anticorupție până în 2009.

Kaminski a ocupat funcția de ministru de interne în ultimul guvern PiS.

Miercuri, el a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru abuz de putere pentru rolul său într-o operațiune anticorupție care datează din 2007, pentru care președintele Duda îl grațiase deja în 2015.

Guvernul Tusk s-ar putea confrunta cu rezistență la schimbările planificate din partea președintelui, care are puterea de a se opune legislației.

Duda a făcut un apel miercuri pe rețelele de socializare în care i-a cerut premierului și cabinetului său să „respecte ordinea juridică poloneză” și i-a scris președintelui parlamentului că orice modificări aduse presei de stat trebuie făcute în conformitate cu legea.

Până la 60 de angajați ai televiziunii publice care au încălcat standardele jurnalistice își vor pierde locurile de muncă, scrie ziarul polonez Rzeczpospolita. Ziarul a scris că guvernul plănuiește să facă schimbările până la Crăciun.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG