Linkuri accesibilitate

Ce autostrăzi s-au construit în 2023 și pe ce noi drumuri ar putea conduce românii în 2024


O imagine aeriană cu o porțiune din A0 Sud, autostrada de centură a Bucureștiului, care ar urma să facă legătura între alte două autostrăzi: A1 în vestul Capitalei și A2 la est.
O imagine aeriană cu o porțiune din A0 Sud, autostrada de centură a Bucureștiului, care ar urma să facă legătura între alte două autostrăzi: A1 în vestul Capitalei și A2 la est.

România a depășit în 2023 borna de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres. Deși este considerat un an peste medie în privința inaugurărilor, a fost înregistrat un mare eșec. 2024 ar trebui să vină însă cu conectarea A1 (București — Nădlac) de A2 (București — Constanța).

Ultima inaugurare a infrastructurii rutiere din acest an a venit pe 30 decembrie, pe A0 Sud - noua centură a Capitalei, construită la nivel de autostradă.

Este vorba însă doar de o porțiune de 10 kilometri din cei 16,3 km cât reprezintă lotul 2 al A0, între Drumul Național 6 și Drumul Național 5, în dreptul localităților Bragadiru, respectiv Jilava.

Diferența de 6,3 kilometri până la limita cu lotul 1 rămâne deocamdată la stadiul de „muzeu”.

A0 Sud este „marea dezamăgire” a anului când vine vorba despre infrastructură, spune Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

„La început de an, noi dădeam cu șanse foarte bune să fie deschis tot segmentul dintre DN6 și A2, loturile 1 și 2”, completează el.

Până să vorbim despre ce se va inaugura în 2024, să vedem lista kilometrilor de autostradă și de drum expres pe care s-a deschis traficul în 2023:

  • 13,5 km pe Autostrada A3, între localitățile Nușfalău – Suplacu de Barcău, pe 21 septembrie;
  • 9,5 km pe Autostrada A0 Nord, între DN1 – A3, pe 29 noiembrie;
  • 15,7 km pe Autostrada A3, între Chețani – Câmpia Turzii, pe 21 decembrie;
  • 31,7 km pe Drumul Expres DX12 Craiova – Pitești, între Valea Mare – Colonești, pe 23 decembrie;
  • 10 km pe Autostrada A0 Sud, între Bragadiru și Jilava, pe 30 decembrie.

„Nici nu țin minte ultima dată când am inaugurat atâta amar de kilometri de autostradă în decembrie”, menționează Ionuț Ciurea.

Rezultă așadar, aproape 81 de kilometri de autostradă și drum expres construiți în 2023, iar expertul spune că cifra este „peste media ultimilor cinci ani”, dar „putea să fie peste 100 de kilometri.”

Asta în condițiile în care ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, promitea în vara acestui an deschiderea a 200 de kilometri de autostradă și drum expres până la finalul anului.

În concluzie, la final de 2023, România rămâne cu 1.075 de kilometri de autostradă și drum expres.

De unde vine marea dezamăgire din 2023

Reprezentantul Asociației Pro Infrastructură mai spune, în baza monitorizării în timp real a lucrărilor de pe teren, că acest an este așa cum l-a prezis.

„Niciun proiect dintre cele pe care le-am dat a se deschide anul ăsta, previzionat cu șanse să se deschidă anul ăsta, niciun proiect nu a fost deschis înainte de termenele estimate de noi. Unele au fost deschise înainte de termenele contractuale, dar nu înainte de când am zis noi că o să se deschidă”, spune Ionuț Ciurea.

Întrucât inclusiv Asociația Pro Infrastructură anunța în ianuarie că „sunt șanse bune” ca cei 33 de kilometri dintre DN6 și A2 (loturile 1 și 2) să fie deschiși până la finalul anului, Ionuț Ciurea spune că acest segment reprezintă „marea dezamgire”.

Autostrada A0 Sud care urmează să conecteze A1 de A2 prin sudul Bucureștiului.
Autostrada A0 Sud care urmează să conecteze A1 de A2 prin sudul Bucureștiului.

„Este amânarea pentru anul viitor a restului din cei aproximativ 33 de kilometri, deși autoritățile, constructorul și mai ales politicienii au promis, dar nu s-au mișcat”, spune el.

Deși loturile 1 și 2 au avut parte și de întârzieri birocratice din partea CNAIR și a Ministerului Transporturilor, Ciurea afirmă că „acesta e principalul motiv”.

Termenele - luna mai pentru lotul 2 și septembrie pentru lotul 1 - au fost extinse de stat, însă nici acest lucru nu a ajutat.

„Constructorul general nu are forța să ducă 32-33 de kilometri de autostradă în același timp, în termenele contractuale. Au demonstrat că nu pot. Și atunci ceea ce au făcut era să mute de pe un punct critic pe altul echipele care lucrau”, explică Ionuț Ciurea.

Principalul scop din 2024

Pe lângă loturile 1 și 2 pe A0 Sud, o altă amânare din 2023 și de care va „beneficia” anul 2024 va fi drumul care conectează Autostrada Transilvania de Oradea.

Cei aproape 19 kilometri de drum - 13 cu profil de drum expres, iar restul șosea de două benzi - ar urma să fie inaugurați în luna martie, consideră expertul.

Astfel, segmentele la care Ionuț Ciurea se așteaptă realist să fie deschise sunt următoarele:

  • 13 km de drum expres între Oradea și Autostrada A3 (Transilvania);
  • 11 km din autostrada A7 spre Moldova, cunoscuți drept „cocoașa de la Focșani”, o deviere dorită de autoritățile locale și acceptată de CNAIR;
  • 15 km de autostradă între Pitești până la nodul Mănicești/Vâlcele, adică jumătate din lotul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești;
  • restul de aproape 41 km de autostradă de pe A0 Sud;

Rezultă aproximativ 80 de kilometri de autostradă și drum expres ce ar urma să fie dați în folosință în 2024, la fel ca în acest an. „Doar din inerție! Fără supermobilizări ale constructorilor”, spune el.

În ceea ce privește cele trei loturi de pe Autostrada A0 Sud a Bucureștiului, Ionuț Ciurea spune că cel mai probabil termenul din aprilie pentru lotul 3 va fi depășit.

„Noi o spunem de la începutul acestui an că constructorul nu o să termine în aprilie. Era cert că o să depășească termenul. Eu sper să nu depășească și anul. În ritmul ăsta depășesc anul, n-au lucrat mai nimic în toamnă. Ei nu au nicio grindă pe șantier”, argumentează reprezentantul Pro Infrastructură.

În aceste condiții, obiectivul principal al anului 2024 în privința infrastructurii rutiere ar trebui să fie conectarea Autostrăzii A1 de A2 prin intermediul celor trei loturi de pe A0 Sud, în total aproximativ 52 de kilometri.

„Indiferent cum ar fi anul viitor, să nu intrăm în 2025 fără să avem A1 legat de A2. Ăsta este obiectivul principal”, completează Ionuț Ciurea.

Promisiunea celor 250 de kilometri din 2024

„Anul viitor (2024) o să finalizăm aproape 250 de kilometri de autostradă și de drum expres”, declara premierul Marcel Ciolacu pe 22 noiembrie, la semnarea ultimului contract de lucrări pentru lotul 3 din tronsonul Ploieşti - Buzău al Autostrăzii A7 (Autostrada Moldovei).

„Nu avem capacitatea în buget pentru 200 de kilometri, care ar putea pe hârtie să fie făcuți”, răspunde directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

„Dacă aduni valoarea contractuală a lucrărilor pentru 200 de kilometri cu ce este trecut în buget, te duci undeva la 30%. Unele proiecte sunt finanțate pe la jumătate, altele sunt la 10-15%. Deci tu vrei 200 de kilometri, dar ai bani ca să finanțezi cât? Deci ne întoarcem la acei 80 de kilometri”, explică Ionuț Ciurea.

Expertul nu crede că rectificarea bugetară va rezolva situația, în condițiile în care în acest an nu a existat una. De asemenea, el atrage atenția cu privire la faptul că 2024 este un an cu patru rânduri de alegeri diferite.

„Credeți că într-un an electoral o să primească autostrăzile niște bani în plus, când într-un an electoral banii se duc pe cu totul alte lucruri?”, se întreabă el.

Ionuț Ciurea explică totuși că, din punct de vedere tehnic, ar putea fi posibil ca anul viitor să vorbim însă de 200 de kilometri inaugurați, dar sunt trei condiții: antreprenorii să aibă cu ce să se mobilizeze, statul să-i plătească și să elimine blocajul birocratic.

„Grosul” celor peste 200 de kilometri promiși de guvernanți îl reprezintă cele patru loturi (din totalul de 13 loturi) de pe Autostrada A7 care au ca termene de finalizare 2024.

Este vorba despre loturile 1 și 2 din tronsonul Ploiești-Buzău și loturile 1 și 4 din segmentul Buzău-Focșani. Pronosticul Asociației Pro Infrastructură este însă unul rezervat.

Pentru ca cele patru loturi să fie deschise în 2024 este nevoie de o decizie politică, care presupune păsuirea constructorului UMB pe alte segmente din A7. Acest constructor, cel mai mare de altfel, poate să recupereze întârzierile, consideră expertul.

„Dacă se neglijează alte șantiere și se focalizează pe ceva ce poate să fie inaugurat ca să luăm gura târgului că se deschide înainte de termen, bun, să o facă. Noi suntem pentru. Pentru că știm că oricum nu pot să ducă toate șantierele astea în același timp”, spune Ciurea.

Rămâne totuși problema banilor, întrucât gaura de la buget a afectat inclusiv plata constructorilor.

„Sistemul s-a gripat în toamna asta pe multe contracte. UMB în momentul ăsta are vreo 800 de milioane de lei facturați și neplătiți. WeBuild are vreo 300 de milioane de lei facturi restante”, spune Ionuț Ciurea.

Prin urmare, reprezentantul organizației non-guvernamentale completează că deschiderea celor 80 de kilometri din 2024 reprezintă „un scenariu perfect fezabil”.

În ceea ce privește promisiunile politicienilor, el amintește că inaugurarea a mai mult de 100 de kilometri de autostradă într-un singur an s-a întâmplat doar în 2012 și 2013: „Au fost doar niște loturi mai mari care au ajuns în perioada aia la finalizare”.

2025 și după

Ionuț Ciurea este rezervat să vorbească despre autostrăzi cu privire la anul 2025 și după.

Cei mai mulți kilometri scadenți vor fi pe Autostrada A7, spre Moldova, unde însă toate loturile au întârzieri în acest moment.

„De la nord de Focșani până la Pașcani sunt cinci loturi. După aproximativ șapte luni de la emiterea ordinelor de începere, progresul fizic oficial dat de CNAIR la sfârșitul lunii noiembrie, era între 1 și 3%, iar termenele sunt de 30 de luni”, explică directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

Pentru 2025 sunt prevăzuți să fie inaugurați peste 320 de kilometri de drumuri rapide, conform datelor furnizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu privire la contractele în derulare.

Dacă se vor respecta termenele estimate, în următorii trei ani ar urma să mai fie inaugurați alți peste 120 de kilometri de autostradă și drum expres.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG