Linkuri accesibilitate

Explozii la mormântul generalului iranian Soleimani. Peste 100 de morți


Urmările exploziilor de la mormântul generalului Qassem Soleimani
Urmările exploziilor de la mormântul generalului Qassem Soleimani

Două explozii au ucis peste 100 de persoane și au rănit alte 100 la o ceremonie organizată miercuri în Iran, la comemorarea generalului Qassem Soleimani. El a fost ucis de o dronă americană în 2020.

Televiziunea de stat iraniană a transmis inițial despre o explozie, apoi despre a doua la un eveniment organizat la Cimitirul Martirilor din Kerman, din sud-estul țării, unde este înmormântat Soleimani, informează Reuters.

Exploziile au avut loc în ziua în care oamenii au organizat o slujbă de pomenire pentru generalul Qassem Soleimani, comandant iranian care a fost asasinat la 3 ianuarie 2020 într-o lovitură cu drone a americanilor în capitala irakiană Bagdad.

Soleimani, care este originar din provincia Kerman a Iranului, a fost înmormântat în Cimitirul Martirilor din capitala provinciei.

Un oficial citat de agenția de presă IRNA a spus că „două dispozitive explozive plantate de-a lungul drumului care duce la Cimitirul Martirilor din Kerman au fost detonate de la distanță de teroriști”.

Televiziunea de stat a declarat că cel puțin 103 de persoane au fost ucise și alte 211 au fost rănite, ceea ce îl face unul dintre cele mai grave astfel de atacuri din Iran, care s-a confruntat cu incidente similare în trecut din partea diferitelor grupuri, inclusiv Stat Islamic.

Nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru exploziile de miercuri.

Salvatorii Semilunii Roșii au avut grijă de răniți la ceremonia la care s-au adunat sute de iranieni pentru a-l comemora pe Soleimani.

Unele agenții de presă iraniene au spus că numărul răniților a fost mult mai mare.

„Am auzit un sunet foarte puternic și apoi am simțit durere în spate, apoi nu mi-am putut simți picioarele”, a declarat pentru televiziunea de stat o femeie rănită dintr-un spital din Kerman.

Ahmad Vahidi, ministrul de Interne al Iranului a spus că forțele militare și de securitate ale țării vor oferi un răspuns rapid și ferm la atacurile de miercuri.

„Acest act terorist va fi urmat de un răspuns ferm și distructiv în cel mai scurt timp posibil din partea forțelor de securitate și militare”, a declarat Ahmad Vahidi.

El a spus că cele mai multe victime au fost făcute în a doua explozie care a avut loc la 20 de minute după ce o primă bombă a explodat printre oameni.

Vahidi a spus că a fost lansată o anchetă pentru a stabili cine s-a aflat în spatele atacurilor și ce le-a provocat, adăugând că mai multe informații vor fi făcute publice de îndată ce rezultatele investigațiilor inițiale vor fi cunoscute.

Qasem Soleimani a fost un general iranian al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice și, din 1998, comandant al Forțelor Quds - divizie responsabilă cu operațiunile militare externe și considerată de SUA, Arabia Saudită, Israel și majoritatea statelor europene organzație paramilitară teroristă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG