Linkuri accesibilitate

Franța, Italia și Germania încearcă să elimine amenzile pentru emisiile auto prevăzute pentru 2025


Țările europene cu industrii auto importante cer Comisiei Europene să suspende amenzile din 2025 pentru nerespectarea noilor ținte de emisii de CO2.
Țările europene cu industrii auto importante cer Comisiei Europene să suspende amenzile din 2025 pentru nerespectarea noilor ținte de emisii de CO2.

Liderii țărilor europene cu industrie auto dezvoltată solicită Comisiei Europene să renunţe la amenzile prevăzute pentru 2025 pentru producătorii auto care nu respectă noile ţinte de emisii de CO2. Un nou set de limitări ale emisiilor pentru producția de mașini intră in vigoare de anul viitor.

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei, ţări cu industrii auto importante, susțin că sancționarea companiilor auto europene, pe fondul concurenței tot mai puternice și a investițiilor în vehicule electrice, poate crea greutăți suplimentare unui sector deja aflat în criză.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, înaintea unui summitului de joi al liderilor Uniunii Europene, că impunerea de sancţiuni suplimentare nu ar fi o decizie raţională, transmite Reuters.

„Comisia ar trebui să găsească o soluţie astfel încât amenzile, dacă vor deveni necesare, să nu afecteze lichiditatea financiară a companiilor care acum trebuie să investească masiv în electromobilitate”, a spus Scholz.

Problema a fost discutată săptămâna aceasta și la o întâlnire a miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană.

Ministrul francez pentru tranziție ecologică, Agnes Pannier-Runacher, a cerut flexibilitate pentru a nu penaliza producătorii europeni în fața concurenței internaționale.

Sancționare producătorilor auto europeni cu amenzi ar fi „contraproductivă” și ar slăbi industria europeană care face puțin pentru a accelera tranziția către vehiculele electrice, a susținut ea.

Republica Cehă și Slovenia au transmis opinii similare.

Italia, Polonia și Austria și alte țări europene au semnat lua trecută un document în care avertizează că amenzile impuse producătorilor care nu respectă noile ținte de poluare „ar limita sever capacitatea industriei de a reinvesti în inovație și dezvoltare, dăunând astfel competitivității Europei pe scena globală”.

Industria auto din Europa se află într-o criză a costurile ridicate de producție și este angajată într-o tranziție costisitoare la vehicule electrice (EV). La acestea, se adaugă și concurența în creștere pe piața Chinei.

Concedieri importante au fost deja anunțate la giganți auto și furnizori din Germania și UE: Volkswagen, Ford, Bosch, Valeo și Michelin.

Potrivit unui acord UE privind eliminarea treptată a vânzării de mașini pe bază de combustibili fosili până în 2035, producătorii de automobile trebuie să respecte o medie anuală a emisiilor per mașină vândută în Europa.

Standardul, cunoscut sub numele de CAFE (Corporate Average Fuel Economy), le cere să vândă treptat vehicule din ce în ce mai puțin poluante.

Până acum, regulile au fost în generat respectate, scrie Reuters. Luna ianuarie însă vine cu reguli și mai stricte.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG