Leonid Sluțki și Vladislav Davankov vor candida la prezidențialele din Rusia, în luna martie a acestui an, împotriva președintelui Vladimir Putin.
Contracandidații reali, Alexei Navalnîi și Vladimir Kara Murza, zac în pușcăria politică pentru foarte mulți ani după mai multe tentative de otrăvire a lor despre care spun că au fost comandate de Vladimir Putin.
Comisia Electorală a aprobat vineri ca, la votul pentru prezidențialele din 17 martie, președintele Vladimir Putin să-i avea contracandidați pe Leonid Sluțki și pe Vladislav Davankov.
Sluțki este șeful comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus, iar Vladislav Davankov, vicepreședintele Dumei.
Sluțki este membru al Partidului Liberal Democrat, în timp ce Davankov este de la Partidul Poporului Nou.
Nici unul nu este de așteptat să reprezinte o provocare pentru Putin.
Principalii rivali ai președintelui Putin - Alexei Navalnîi și Vladimir Kara-Murza - se află în închisoare și execută pedepse mari cu închisoare, despre care cei doi spun că sunt motive politice.
Tentativele de otrăvire a lui Vladimir Kara-Murza. Investigația Bellingcat și rolul FSB
În 2015, anul asasinării colegului lui, Boris Nemțov, Kara-Murza a acuzat o tentativă de otrăvire.
Același lucru s-a întâmplat în 2017. După ambele tentative, Kara-Murza a fost în comă. În niciunul din cazuri substanța folosită nu a fost identificată.
O investigație Bellingcat / The Insider / Der Spiegel din 2021 arată că același grup din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care l-a urmărit pe Alexei Navalnîi în perioada otrăvirii acestuia l-a urmărit și pe Vladimir Kara-Murza.
„Membrii acestei unități FSB îl urmăriseră pe Kara-Murza [în 2015] într-o călătorie de campanie în afara Moscovei, care s-a încheiat cu mai puțin de 48 de ore înainte de primul său incident de otrăvire. Unitatea FSB a reluat apoi urmărirea lui Kara-Murza la aproximativ cinci luni după ce acesta s-a întors de la tratament în SUA. Aceeași echipă a continuat să îl urmărească până când a fost otrăvit pentru a doua oară, la 1 februarie 2017”, arată investigația.
Jurnaliștii au găsit primele indicii ale urmăririi lui Vladimir Kara-Murza de FSB în perioada dinainte de asasinarea lui Boris Nemțov.
Cele două cazuri în care Kara-Murza acuză tentative de otrăvire Tentative au fost anchetate și de Biroul Federal american de Investigații (FBI).
Ambii au fost supuși unor tentative de otrăvire despre care spun că au fost comandate de Vladimir Putin.
Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat, de asemenea, ca împuternicit al președintelui partidului Comuniștilor din Rusia pe Serghei Malinkovich. Pe acesta, comuniștii l-au nominalizat ca viitorul candidat la prezidențiale.
Pentru că este președinte al unui partid neparlamentar, el trebuie să strângă 100.000 de semnături de la cetățeni până la 31 ianuarie.
La sfârșitul lunii decembrie, Comisia Electorală Centrală nu a permis jurnalistei Rjev Ekaterina Dunțova să strângă semnături în sprijinul candidaturilor sale la prezidențiale, pe motiv de erori în documente.
La scurt timp după aceasta, Comisia Electorală Centrală a înregistrată o listă a împuterniciților lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidențiale din Rusia.
Colectarea semnăturilor în sprijinul autonominalizarii a începutul pe 23 decembrie. Potrivit legii, un autonomizat trebuie să adune 300.000 de semnături pentru a putea candida.
Comisia Electorală Centrală a Rusiei a decis să organizeze alegeri prezidențiale în termen de trei zile: între 15 și 17 martie.
Cine este Vladimir Kara-Murza
Politician, autor și istoric, Kara-Murza face politică în Rusia de peste 20 de ani, mereu în opoziție față de liderul autoritar de la Kremlin, Vladimir Putin.
Între 2000 (când avea 19 ani) și 2003 a fost consilier al liderului opoziției Boris Nemțov, iar în 2003 a candidat pentru un loc în Duma de Stat.
Între 2004 și 2012, Kara-Murza a condus biroul de la Washington al televiziunii ruse independente RTVI.
Numele lui Vladimir Kara-Murza este stâns legat de adoptarea în SUA, și apoi și în alte țări, a legislației cunoscute ca Magnițki Act, după numele avocatului anticorupție Serghei Magnițki, mort în închisoare în Rusia.
În 2012, a devenit consilier al Institutului pentru Rusia Modernă cu sediul la New York, iar în 2014, a acceptat rolul de coordonator al mișcării politice Open Russia, înființate de Mihail Hodorkovski.
După 2014, Kara-Murza s-a aflat frecvent în Rusia, dar și în SUA, unde trăiesc soția și cei trei copii ai săi.
În 2015 și 2017, Kara-Murza a fost victima unor tentativă de otrăvire în Rusia, asociate de o investigație Bellingcat Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Critic al războiului împotriva Ucrainei, Kara-Murza a fost reținut în aprilie 2022, la Moscova, după ce se întorsese dintr-o călătorie în străinătate.